Bez Marka Vybírala by Poddvorov ani nebyl Poddvorovem. Jeho vinařství Krásná hora byste sice našli až ve vedlejším Starém Poddvorově, ale pro mě na tuto akci neodmyslitelně patří a jejich vína zde považuji za jedna z nejlepších. Možná má subjektivní výtka směřuje ke způsobu, jakým Marek svá vína na sklepech prezentuje. Domluví se s někým, kde si může postavit prezentační stan, připraví vzorek šesti vín a dává okoštovat. Marketingově na sebe upozorňuje, aby si ten, kdo ho nezná, uvědomil, o co přichází, když vína z Krásné hory nepije. Objednávku a převzetí vín zde neřeší, kdo chce, ať se staví ve vinařství…
Všechna vína mě u Marka chutnala. Za ta léta, co sem jezdím, si uvědomuji, že se dají dělat vína jakkoliv, vína z Krásné hory jsou zkrátka poctivá. Suchá, odrůdově typická, stylově terroirová, a hlavně s rukopisem šikovného vinaře. Doporučuji přechutnat všechna, ale mám-li jedno vyzdvihnout, tak červené Bernety, ročník 2022. Jasný Bordeaux style, cuvée Merlotu a Cabernet Sauvignonu v poměru 3:2. Ve vůni švestky, červený rybíz a koření, v chuti rozhodně peckoviny, ovocitost, kyselinka a třísloviny. Hezký delší závěr.
U kapličky nabízel svá vína další přespolní vinař Tomáš Bařina. Měl jsem ho léta zaškatulkovaného jako vinaře dvou výborných vín. Bílého Muškátu moravského a červeného Dornfelderu. Poslední léta musím přiznat, že se rozsahem nabídky už nemá za co stydět. Na sklepech jsme si mohli vybrat z přehlídky bílých a červených vín, ze kterých bylo možno ukázat podle toho, kdo z nás, co preferuje. U mě to letos vyhrálo Svatovavřinecké, ročník 2022, viniční trať Krásná hora ve Starém Poddvorově.
Tonda Blažek byl opět špičkový. Jeho vína stoupají na žebříčku kvality stále výš a výš. Je jedno, zda ochutnáváte jeho VOC vína, nebo výběry z hroznů zpravidla školené v barrique sudech, po prvním doušku cítíte uspokojení, po druhém pak chcete stále pokračovat dál a dál… Letos jsem si s partou sedli do stanu před sklepem, chodili jsme si pro vzorky a tu a tam ochutnali i škvarkovku od Dity Blažkové. Krásné odpoledne se špičkovými víny.
Druhý den jsem se díval do poznámek a zhrozil jsem se. Už byla tak fajnová nálada, že jsem přestal vína hodnotit a jen jsem si užíval. Z penzionu jsem měl sklep, ve kterém svá vína Blažkovi vystavovali, přímo přes ulici. Zašel jsem tam za nimi pokorně a kápl božskou. Nic jsem si neobjednal, máte pro mě něco navíc? Tonda se začal smát… To víte že jo, pro Rodana se tu najde cokoliv. Poskládali jsme spolu jednu krabici vinných skvostů. Mohl bych tu jmenovat jak Rýnský ryzlink či Rulandu bílou, tak Frankovku, o kterých jsem tu psal v předchozích ročnících. Ale letos vyzdvihnu Tramín červený 2022, výběr z hroznů z barikových sudů. Toto víno sem tak nějak patří.
Velkou novinkou pro nás bylo, že letos zůstal zavřený sklep pana Mrkvy. Dosáhl důchodového věku, a tak to z komerčního pohledu zabalil. Prý už má dost všeho toho papírování kolem vinné regulace a daní. Bude si prý dělat víno jen pro sebe a přátele. Nemá v rodině žádné pokračovatele, tak je otázka, zda třeba časem své vinařství neprodá.
Nakonec jsem si nechal vinařství Pavla Veselského, kde už se výrazně zapojila i jeho dcera Veronika. Už loni si vybudovali novou degustační místnost uvnitř sklepního hospodářství. Sednul jsem si s Pavlem a popovídal si o všem, co se za uplynulý rok u něho změnilo. Měl tam ještě další přátele a mezi nimi Hanku, co krásně zazpívala několik moravských lidovek. Uvědomil jsem si, že i když člověk zpívá s chutí a snad ne úplně falešně, kam se hrabe na někoho, kdo má dar od boha a umí to před ostatními podat. Díky Hanko…
Mezi víny bych mohl chválit Veltlínské zelené, nebo Chardonnay, ale opět sáhnu na jistotu. Odvážím si krabici Cabernetu Moravia, jak léta tvrdím, Pavel ho na Slovácku dělá snad úplně nejlíp. K posezení bylo fajn i Frizzante z Muškátu moravského, teplé odpoledne, pohoda u moravských písniček, povídání s přáteli a bublinky… Snad mi to vyjde i příští rok, abych sem do Poddvorova dorazil.
Rodan
Žádné komentáře:
Okomentovat