Po návštěvě vinařské stodoly Marka Gertnera jsme vlastně přešli jen přes ulici. Zda má svůj sklep vinařství Jaromír Hnidák. Toto jméno ve mně i po letech vyvolává úctu k vinaři, co zkrátka uměl. Jak jeho bílý Sauvignon, tak červený Pinot Noir z let, kdy se na jejich výrobě pan Hnidák podílel, jsou pevně v mé paměti uchyceny jako jedny z nejlepších poddvorovských vín. Neříkám, že jeho nástupce zeť pan Ryba dělá vína špatně, ale je to tak jako u většiny vinařů. Někdy se mu to podaří, jindy si jdete najít to své krásné víno o kousek dál…
Letos jsem si u nich nejvíc pochutnal na suchém Ryzlinku vlašském, ročník 2023. Měl odrůdovou chuť přesně takovou, co můžu… Možná za zmínku stojí i jejich Rýňák a Sauvignon, ale vlašák dostal ode mě nejvíc hvězdiček… V poznámkách mám hned dvě, ale vy, co to čtete pravidelně, víte, nejvíc dávám hvězdy tři, tak asi tak.
Pod Hnidákovými bylo další přespolní vinařství Prygl ze Starého Poddvorova. Vína tohoto vinařství zkrátka napité nemám, po loňské návštěvě sklepa mě tam ještě nic výrazně nezaujalo. Bude to ještě nějakou dobu trvat, než si Prygla zařadím mezi mé portfolio. A tak platí pravidlo, když tě nic nezaujme natolik, abys o tom psal, ochutnej sekt… Letos medium dry, ročník 2022, pitelné demíčko pro oslavu některých rodinných narozenin.
Odbočka vpravo a jeden z vrcholů otevřených sklepů, vinařství Sůkal se svými špičkovými bílými, ale především červenými víny. Z nabídky jsem ulítl na Ryzlinku Vlašském Terroir, ročník 2022. O prsa porazil podobně udělaný Rýňák ze stejného ročníku. Obě byla hodně povedená vína. Při ochutnávce jsem měl možnost dát řeč přímo s Milanem Sůkalem o mnou obdivovaných červených vínech. Letos moc povedený Cabernet Moravia, ročník 2023, i standardní topka cuvée Pro přátele Terroir, ročník 2022. A nebyl bych to já, kdybych nevyloudil i podpultový barikovaný Merlot z trati Podkovné, ročník 2022. Chválím tedy víc než jedno víno, ale to už u Sůkalů zkrátka tak je.
Ondřej Bukovský – Vinaři srdcem, zaujal nás už na předchozím ročníku otevřených sklepů, když jsme se s ním v Poddvorově potkali poprvé. Letos jsme mu věnovali podstatně víc času. Možná to bylo i tím, že už jde o vinaře ze spodní části „sklepní uličky“, tak už tam bylo potřeba chvíli posedět a všechno důkladně probrat. Kromě nás tam seděla tři děvčata, co pojala otevřené sklepy jako rozlučku se svobodou, tak jsme jim v tom docela úspěšně pomohli. Ondřej Bukovský měl širokou nabídku s poměrně líbivými víny, včetně těch s vyšším podílem zbytkového cukru, co zejména ženské části skupiny dost chutnala.
Za sebe chválím jeho Surrlie, jak Rýňák, tak Pálavu, obě suchá vína z ročníku 2022, navíc školená v barrique. Co se týče těch lehčích pitelnějších, tak bych se zmínil o trojici loňských vín, polosuché Pálavy, polosladkého klaretu z modrých odrůd Zrzky a polosladkého Frizzante z klaretu Frankovky a Chardonnay.
Dostal jsem za úkol přivézt z Poddvorova milerku. Mám kamarádku, co ji pije s náramnou chutí, tak jsem ji nechtěl zklamat. Do této chvíle ji však žádný z vinařů nenabízel. Ani zde u Ondry nebyla. Tak jsem to na něho rozbalil. Vážně ji chcete? Já ji už v lahvích mám… Není problém, přivezu a zítra si plnou krabici můžete ode mě vzít. Ještě, že jsem se mu zmínil, úspěšně jsem Renatě mohl přivézt to, co jsem jí slíbil.
Rodan
Žádné komentáře:
Okomentovat