Pravidelní čtenáři

pondělí 25. dubna 2022

Vinařské Litoměřice 2022

V sobotu se opět po roce zaplnil litoměřický kulturák milovníky vína. Už dvacátý ročník soutěžní přehlídky přilákal několik stovek zájemců o košt vín. Tentokrát nám bylo nabídnuto 661 vzorků z 21 zemí, především z Čech a Moravy, ale samostatné stolky zde měla například vína ze Slovenska, Francie, Itálie, Rakouska, Portugalska, Gruzie, Moldávie. Mám vazby na tento kout republiky, do Ústí, Děčína a Litoměřic jezdím poměrně často, takže když jsem dostal pozvánku přímo od organizátora akce MUDR. Kacerovského z Ortopedického centra, nebyl důvod odmítnout.

Většinou se vyhýbám nějakým jednoznačným odsudkům, ale přece jen jsem měl tentokrát pocit, že se většina přítomných přišla především pobavit při doušku kvalitního vína. Nasadil jsem opět svou metodu malých degustačních vzorků, ale i tak jsem se dostal za celý den možná jen k pětině dostupných vín. Vzorky byly až na výjimky placené, takže mě vlastně nové zážitky přišly na docela dost peněz. Zkusím se s vámi o něco podělit a třeba i nasměrovat, kam se zajet podívat.

Vlastní soutěž proběhla před degustační sobotou, výsledky znám, ale škoda, nejlepší vína mě vlastně minula. Championem výstavy bylo tentokrát Chardonnay ve výběru z hroznů, ročník 2019, Mysterium, z Vinného domu v Bzenci, které vyhrálo mezi bílými víny. Nejlepší roséčko byl Merlot ve výběru z hroznů, ročník 2021, z vinařství Žerotín. Mezi červenými víny vyhrálo Rulandské modré ve výběru z hroznů, ročník 2018, z Habánských sklepů. Mohl bych pokračovat dál, kategorií bylo ještě několik, ale myslím, že to na úvod stačí. Přidám raději pár svých nových poznatků.


Hned na úvod musím opravit jednu informaci z nedávného textu o litoměřickém Vinařství pod Sedlem. Narazil jsem totiž hned u vchodu na mě neznámé Vinařství Hutár. Vlastník vinařství prezentoval svá vína osobně, takže jsem brzo přišel záhadě na kloub. Šlo totiž o bývalého majitele právě Vinařství pod Sedlem, které od něho převzali italští investoři. Získal teď nové vinice na Litoměřicku a dál za řekou směrem do Českého středohoří, odkud se dá očekávat další nabídka vín tohoto vinařství. Ochutnal jsem dvě jejich vína, jednat Müller Thurgau s trochu vyšší kyselinkou, jednak Pinot Noir, který pocházel ještě z hroznů vypěstovaných na vinicích pod Sedlem. Ten byl krásně pitelný, typicky odrůdově voňavý, určitě doporučuji k ochutnání. Na Moravě si ze svých hroznů nechávají rovněž vyrobit vlastní sekt z odrůdy Pint Noir.

Příjemné bylo dále setkání s Lubošem Bílíkem z Wilomenny, Vinařství pod Chlumem. Ocenil jsem pár jejich nových vín z loňské sklizně, suprový byl především suchý voňavý Hibernal 2021, dále pak Muškát Moravský 2021 a pěkně vyzrálé Svatovavřinecké v barrique. Rád se k jejich vínům vrátím ještě v samostatném textu.

Stejně tak se chystám na představení vinařství Vilavin z Dobrého pole u Mikulova. Sympatická reprezentantka vinařství upoutala popisem nově vybudovaného gravitačního vinařství a dala nám koštnout pět vzorků bílých vín. Já mezi nimi našel svého osobního championa výstavy. Na takové úžasné Chardonnay jsem na Moravě ještě nenarazil. Nezaváhal jsem a dvě lahve jsem si přivezl domů.

Pochopitelně jsem měl štěstí i na několik nových jmen vinařství, se kterými jsem se potkal poprvé. Zajímavá byla trojice drobných vinařů, pánů Salaye z Velkých Bílovic, Turečka z Kostic a Hrubého z Tvrdonic. Na jejich vínech něco bylo, určitě mohu vyzdvihnout Ryzlink rýnský od Turečka, nebo červené cuvée Merlotu a Cabernet Sauvignonu od Hrubého.

Příjemné bylo setkání i s rodinným vinařstvím Slaměnka z Pavlova. Vína z viniční trati Purmice okouzlila, na jejich Ryzlink vlašský budu dlouho vzpomínat. Mezi další nováčky mohu zahrnout vinařství Sol Invictus z Drnholce nebo Vinařství u Křížku z Viničních Šumic.

Má poznámky zdaleka nekončí, připravím ještě pár postřehů od vinařů, se kterými se určitě občas potkáváte i vy. Například Skalák, Maděrič, Sedlecká vína, Krist či Popela. A taky dojde na zahraniční vína a vína od Litoměřic.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat