Pravidelní čtenáři

čtvrtek 20. října 2022

Po schodech dolů pro vína z Vinofolu

Do nadpisu jsem schoval vzpomínku na ochutnávku vín u dalšího ze stánků na vinobraní na Grébovce. S Evženem jsme se totiž zapovídali s panem Michalem a jeho sympatickými kolegyněmi, kteří to sem neměli daleko. Kousek od Havlíčkových sadů provozují vinotéku Po schodech dolů. Nikdy předtím jsem o nich neslyšel, ale vína zde prezentovali parádní, tak jsem se s nimi určitě nepotkal naposledy.

Druhé a podstatně zásadnější sdělení mám, že jsme si díky jejich stánku dopřáli řízenou degustaci známého vinařství Vinofol z Novosedel. Znáte ho? Což o to, už jsem měl párkrát možnost tato vína ochutnat, vinařství má docela srozumitelnou vinětu k zapamatování, ale frekvence koštů není valná a spíš tedy po čase nevím, než vím. Taky se mi název někdy zaměňuje s vinopolem, za což se omlouvám, ale odteď si už budu pamatovat… Je to totiž jednoduché, v čele vinařství jsou bratři Richard a Pavel Foltýnové.


Ochutnávku jsme nastartovali suchým Ryzlinkem vlašským z Pavlova, ročník 2019 v pozdním sběru. Ve vůni po zelených jablcích a zralých hruškách, plnější ovocná chuť, šťavnaté, dobře udělané víno… Pojďme pokračovat.

Druhý vzorek bylo suché Veltlínské zelené z Novosedel, ročník 2019 v pozdním sběru. Fajn pitelné víno se střední viskozitou, aroma nektarinek, mandlí a bílého pepře, v chuti ovocné tóny. Vyrovnaný souboj…

Na řadu přišlo suché Chardonnay z Pavlova, ročník 2020 v pozdním sběru. Mnozí si myslí, že tato odrůda na Moravu nepatří, ale to se pletou. Možná zdejší víno nemá tu plnost z jižního slunce, ale ve vůni lze potkat jak žluté broskve, zralé hrušky a bílé květy, v pozadí snad i ten profláklý máslový podtón. V chuti oceňuji šťavnatost, tóny citrusů a opět sadové ovoce. Chutnalo…

Po několika suchých vzorcích jsme přešli k voňavkám s vyšším cukrem. Jako první jsme dostali do sklenek polosladké Rulandské šedé z Pavlova, ročník 2021 ve výběru z hroznů. Tady už šlo o kombinaci exotického ovoce, zralého melounu, krvavého pomeranče či ananasu. Chuť už byla rozhodně plnější s delší linkou na závěr.

Hvězdičku ode mě dostal polosladký Sauvignon z Mikulova, ročník 2021 v pozdním sběru. Z palety vůní a chutí patřilo toto víno spíš k bílým broskvím, možná i pečeným jablkům a hruškám. Mělo dlouhý závěr, kde se vyšší kyselinka postarala o šťavnatost.

Co se aroma týče, tentokrát to vyhrál polosladký Hibernal z Novosedel, ročník 2020 ve výběru z hroznů. Bonbónové tóny meruněk, tropického ovoce a pečeného koláče sváděly k dalším douškům. Začínám si této odrůdy čím dál tím víc vážit, ale berte mě s rezervou, každý jsme jiný. Někdo mlsá a někdo jen zapíjí, přičemž nechce, aby ho víno rušilo.

Poté jsme si dopřáli pálavský souboj. První suchá Pálava z Pavlova, ročník 2021 ve výběru z hroznů byla snad výrazně aromatičtější po mandarinkách, pomerančích, ananasu a hruškách, přesto jsem si udělal poznámku. To není víno na celý večer. Proti ní se postavila polosladká Pálava rovněž z Pavlova, ročník 2021 ve výběru z hroznů. V chuti možná větší kořenitost, ale každopádně sympatická plnost, které milovník aromatických vín snadno podlehne.

Na závěr jsme ochutnali tři červená vína. Jak s oblibou říkám, mám rád bílá svěží vína, ale pokud si chci opravdu pošmáknout, nalijte mi do sklenky červené. Z Vinofolu to tentokrát bylo suché Zweigeltrebe z Novosedel, ročník 2019 v pozdním sběru. Super výrazná vůně zralého lesního ovoce, zejména borůvek a ostružin, v závěru nádech povidel, přesto úžasná pitelnost. Hned na to rovnocenný suchý Cabernet Sauvignon z Novosedel, ročník 2019 ve výběru z hroznů. Intenzivní aroma po černém rybízu a přezrálých třešních s dochutí džemu a vyhlazenými, lehce kořenitými taniny. Oceněno dvěma hvězdičkami… 

Degustaci jsme zakončili barikovým Merlotem z Novosedel, ročník 2016 ve výběru z hroznů. Díky 26měsíčnímu zrání v dubových sudech dostalo víno výraznou stopu dřeva, která lahodně doplnila aroma zralých višní a lesního ovoce. Bohatá šťavnatá chuť se postarala o dlouhý živý závěr.

Navnadil jsem vás? Pak stačí jen málo, vezměte to na pražských Vinohradech po schodech dolů a nechte si do sklenky nalít jeden z Vinofolů. Bude vám chutnat.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat