Pravidelní čtenáři

sobota 15. dubna 2023

Korkovaná s Táňou (To be continued…)

Všechny mé dosavadní návštěvy vinotéky Na břehu Rhony mám spojené právě se samoobslužnou obsluhou. Host si sám vybírá u stěny otevřených Bag in Boxů, kohoutkem si nalije víno k rysce a zapíše si kód ceny, vlastně pro všechna běžná vína jednotné. Takto to funguje například Na Výtoni dole pod Vyšehradem nebo to bylo podobně i v Karlíně. I tentokrát stála u vchodu modrá dřevěná skříň, po jejím otevření bylo možné volit z několika nabízených vín. 

My jsme to však s Janie a Evženem nevyužili. Usadili jsme se u stolu, ze kterého bylo možné se dívat z okna na Maltézské náměstí. Ani jsme se pro víno nemuseli zvedat, celý večer se nám věnovala obsluha, převážně someliérka Táňa. Uprostřed místnosti stál sud s otevřenými bílými a červenými lahvovými víny. Vlastně všechna vína, o kterých jsem psal v předchozím textu měla obsluha k dispozici na místě.

Poté, co jsme se nechali s Evženem lapit do prvních ochutnávek cuvéeček od Rhony, rozhodně jsme chtěli pokračovat. Nevím, jak to máte vy, ale já toužím kvalitu gradovat, aby mně náhodou neuteklo nějaké zázračné víno, na které už možná nikdy více nenarazím. Takže jsem začal Táňu ukecávat, že bychom s Evženem měli chuť i na něco lepšího, na něco, co třeba voní po vanilce a dubových sudech, co mu přidá na zajímavosti…


Což o to, vinotéka má takových vín určitě mnoho, jenže jak tušíte, ty si už opatruje trochu líp. Nejsou běžně náhodně otevřená na sudu uprostřed místnosti a nenalévají se jen tak k povídání příchozích, co se zde potkávají na dámských jízdách či přátelských posezeních. Hezky jsem loudil, Táňa tedy slíbila, že něco přinese…

Po chvíli se vrátila a začala otevírat dvě nové lahve. To se mi ve vinotéce líbilo, když vám nabízí víno, tak vždy s možností výběru. Nechutná ti jedno, tak druhé určitě vezmeš. Psychologie volby… Do skleničky mi nalila doušek. Dívám se na vinětu, velmi seriózní název Domaine St. Pierre. Je mi jasné, že jsme s Evženem zabloudili do vyšší úrovně. Minimálně cenové…

Jenže, zdání někdy klame. Přivoním ke vzorku a oklepal jsme se. Zatuchlá vůně, krajně nepříjemná aromatika. Usilovně jsem začal kroužit vínem ve sklence, snažil jsem se to dostat pryč. Večer ve vinotéce už pokročil, nechtěl jsem se shodit, že třeba budu čerstvě otevřenou lahev hnedka pomlouvat. Ale musel jsem to říct. To víno není příjemné. Ochutnal jsem ho. V chuti už to šlo. Mám zkušenosti s vínem z mé vinice, že když dostanu po vykvašení do vína těkavky, je to ve vůni i chuti. Tady se to docela pít dalo. Doufal jsem tedy, že to vyčichne.

Táně to nedalo, odešla a po chvíli se vrátila. Promiňte, naleji vám z jiné lahve, opravdu je ve víně korková vada. Dostal jsem tedy novou skleničku, nový vzorek, tentokrát krásně vonící i s fajn chutí. Mohu teda vinařství Domaine Saint-Pierre pochválit, jejich cuvée Grenache, Carignan a Syrah bylo povedené. Velmi intenzivní rubínová barva s fialovými odlesky, ve vůni přezrálé ovoce, pepř a lékořice, plné a elegantní tělo s kávovými tóny.

Proč bylo o chlup lepší, než předchozí ochutnávaná vína? Vždy je to o práci ve vinici a péči o víno ve sklepě. Vinařství redukuje úrodu, aby hrozny dobře vyzrály. Sklízí je pak ručně, aby nedocházelo k poškozování slupek a předčasnému napadení bakteriemi. Rmut pak macerují za nízkých teplot kolem dvou týdnů, odrazí se to jak v barvě, tak v aroma vína. Cuvée vytvářejí po oddělené vinifikaci, mohou tak ovlivnit celkovou chuť. Zrání pak probíhá po dobu jednoho roku v dubových barikových sudech. Je to zkrátka alchymie…

Náš ochutnávkový večer jsme s Evženem zakončili „Červenou chobotnicí“, oficiálně vínem od Adriena Fabre z Domaine La Florane. Šlo o cuvée odrůd jižní Rhôny Grenache a Cinsault. První z nich mu dalo ovocitost, díky druhé je víno lehčí a jemnější. Vůně a chuť možná trochu připomínala styl mladého Beaujolais, do sklenek se nám dostala výrazná ovocnost po čerstvých malinách a třešních. 

Poznámka na závěr, víno dělá vinař z nakupovaných hroznů, kde hodně dbá na kvalitu. Na vinětě zdůrazňuje BIO organiku a značku Cuisine en Famille. Co to znamená? Rodinné vaření… Takže po našem vlastně farmářské víno.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat