Pravidelní čtenáři

sobota 24. června 2023

Otevřený Poddvorov 2023

V životě jsem toho prožil docela dost, rád objevuji stále něco nového, ale rád se také spoléhám na to, co funguje. A to je každoročně ten náš stále stejný program na třetí víkend v červnu… Většině je to už jasné. Výlet s rodinou a partou přátel na jižní Moravu na otevřené sklepy v Novém Poddvorově. Takže krátký report o tom, jaké to bylo letos.

Začnu drobet netradičně. Levandulová farma ve Starovičkách a levandulové víno. Vymyslela si to naše Týna, že by ráda zažila něco nového, kromě půvabných vinic. Co třeba levandulové pole? Koneckonců, proč ne. Když jsme se před lety toulali po Provence, tak kolem Avignonu bylo fialovo také vlastně všude, kam oči dohlédly.

Na cestě vinoucí se do areálu farmy stál stánek mutěnického vinařství Rylka. Většinou mu rodinky s dětmi dávaly košem, ale to na tu naší naplatilo. Jediný problém, že jsme to měli do cíle ještě dobrých 20 kilometrů a pěšky jsem jít nechtěl. Tak jen přivonět, pomazlit se na patře a dost. 



Jednomu vínu jsme však podlehli. Levandulová múza, ročník 2021, polosladké. Jak sám název napovídá, víno vzniklo macerací levandule v Rulandském šedém, a to za studena po dobu 5 dní. Dana, sama pěstitelka levandule na naší chatě, podlehla podmanivé vůni i chuti a trochu vyšší zbytkový cukr ji ani tak moc nevadil. Tak uvidíme, co doma, až se to kolem nás nebude fialovět od krásně zastřihnutých levandulových keříků.

Sobotní ochutnávku jsme s celou partou začali u Padalíků. Předseda spolku vinařů si to zasloužil, po několika letech se mu podařilo přilákat mezi ty stálé poddvorovské ještě zatím dva nezapojené Josefa Prygla a Ondru Bukovského ze Starého Poddvorova. A taky pochopitelně pro svá dobrá vína. Rok od roku si jich všímám víc a víc, zvláště ta červená mě hodně okouzlují. Pokud mám od každého z vinařů ukázat na jedno jediné, tak u Ivoše Padalíka to u mě opětovně vyhrál stejně jako loni Cabernet Cortis, ročník 2019, naturální a nefiltrované. Ostružinové pomyšlení…

Dalším zastávka byla u Ondry Konečného z Vitisbergu. Dovoluji si tvrdit, že se Ondra za ty roky, co se pravidelně potkáváme vypracoval mezi moravskou špičku. Pokud si někdo myslí opak, je to jeho chyba. Nevadí, alespoň víc zbyde na nás, co ho obdivujeme. Tady bych mohl chválit skoro každé ochutnané víno, dlouho jsme se věnovali červeným Zweigeltrebe, André či Cuvée Zimní noc, ale zmíním se o jedné novince. Moc mě upoutalo Veltlínské zelené, suché z ročníku 2022, jednotraťové víno s malolaktickým kvašením, které Ondra nabízí pod názvem Novosady. Poctivá hra s vínem v rámci školení v nerezu i sudu připravila fajn zážitek, rád se k němu budu vracet.

Třetím v řadě bylo naše oblíbené vinařství Vladimíra Kašíka. Opět s obsluhou omladiny a mezi návštěvníky se proplétajícím Vladimírem. Rád jsme s ním prohodil pár vět a ochutnal jeho vína. Pravidelně lituji, že v termínu sklepů jsou už nalahvovaná červená ze sklepa pryč a nová ještě leží v sudech. Budu se muset někdy stavit na ochutnávku mimo pořadí… Z nabízených bílých určitě stojí za pozornost suché Rulandské bílé, ročník 2022, suchý Ryzlink vlašský, ročník 2022, a barikovaný Sauvignon, ročník 2022, s chutí po bílých broskvích a dubovém dřevu.

Dorazili jsme na samý vrchol poddvorovské cesty podél sklepů, odtud už se to valilo jen z kopce mezi další vinaře. To je však už na další vyprávění.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat