Pravidelní čtenáři

neděle 26. listopadu 2023

Šipon Premium Jeruzalem

Tak ať se ti tu dobře bydlí… Sešlo se nás u Luďka toho večera na kolaudaci nově zařízeného bytu celkem osm. Já vím, kdybych řekl, že nás bylo pět, znělo by to drobet líp. Na druhou stranu na sedmičku vína je ten počet akorát tak, aby každý ochutnal a na řadu hned přišla další lahev. A že jich bylo nepočítaně... Ono nakonec vlastně na nás vyšlo i trochu víc než degustační vzoreček, protože dva z nás v průběhu večera preferovali pivo…

Luděk věděl, že vínu rozumíme, tak se nechtěl nechat zahanbit. Zásobil se na úrovni, ať už vybíral bílá nebo červená vína. My pozvaní jsme taky nepřišli s prázdnou kapsou, takže se nám tu sešla spousta zajímavých vín z Moravy, Rakouska, Německa, Itálie a Slovinska. O každém z nich by se dal napsat text, ale nebudu odvádět pozornost a rozmělňovat zážitky.


Jedno z ochutnávaných vín bylo pro mě novinkou. Nebudu napínat, bylo to víno ze slovinského vinařství Püklavec Family, které přivezl ze svých cest po světě Michael. Konkrétně odrůda Šipon, polosuché víno z ročníku 2021, vinice Jeruzalem Ormož. Slovinsko je země vínům zaslíbená, párkrát jsem se už s jejich víny na vinobraních potkal, ať už každoročně na Pražském hradě, nebo před pár lety na tom netradičním covidovém setkání u stánku slovinských chutí na Jiřáku. O tom jsem tu koneckonců už jeden text psal.

Ochutnával jsem tehdy vína z řady netypických autochtonních odrůd, ale odrůdu Šipon jsem doposud nezaznamenal. Na našem kolaudačním večírku jsme zprvu žertovali, že je to vlastně chorvatský Pošip, který si Slovinci přejmenovali přesmyčkou na Šipon. Avšak chyba lávky… Je to úplně jinak. Jde o známou odrůdu Furmint, každý ji zná, ale málokdo ji ochutnával. A když přece, tak v supersladkém provedení pětiputnového tokajského vína. 

Jak se dostala odrůda Šipon ve Slovinsku ke svému jménu? Legenda praví, že jméno Šipon pochází z napoleonských dob. Místní vinaři tehdy nabídli francouzským vojákům víno a ti, když jej ochutnali zvolali: „C’est si bon“! Místní nerozuměli přesně, co volají, a mysleli si, že křičí “šipon” a už to odrůdě zůstalo.

Ve vůni vína z odrůdy Šipon lze najít zelená jablka, bílé květy a citrusové ovoce. Barva je zlatožlutá, víno je bohaté na extraktivní látky obvykle s vyšší kyselinkou a s vyšším obsahem alkoholu, jakož i potenciálem stárnutí. Ochutnávaný vzorek dosahoval až 14 stupňů alkoholu. Bohužel byl na mě o trochu více sladší, než bych ocenil. I když možná jsem si s ním začal postupně víc a víc rozumět, při druhém vzorečku se už mé chuťové preference docela srovnaly. 

Za zmínku stojí i místo původu ochutnávaného vína. Název vinice Jeruzalém Ormož je spojen s pěstováním vína řádem německých rytířů, který se staral o duchovní a kulturní rozvoj místních obyvatel a učil je také vinohradnictví. Protože se tu řád cítil, jako by přišel do zaslíbeného Jerusaléma, pojmenoval místo Jeruzalem, vedlejší vrch Svetinje a několik dalších pak nazval po apoštolech. 

Vrchol slávy zažila vinařská oblast Jeruzalem za rakouské monarchie. Místní vína byla tehdy natolik ceněná, že bylo místním zakázáno je pít a dovážela se pro ně méně kvalitní vína odjinud. V knihách z tereziánských dob byla oblast dokonce označována za jednu ze tří nejlepších vinařských oblastí v Evropě.

Dnes se dá najít v turistických průvodcích, že lze při pohledech do kraje spatřit vinohrady rozložené na terasách, kolem nich cesty lemované topoly a cypřiši. Máte pocit, že jste v Toskánsku, Slovinsko byste nehádali. Čím dál víc dostávám chuť se tam hned vyrazit podívat a užít si zdejší vína. A samozřejmě opět jejich Šipon…

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat