Pravidelní čtenáři

pondělí 4. prosince 2023

Dvě Montepulciana

Ani nevím proč právě Montepulciano, Itálie dává řadu excelentních a určitě i lepších červených vín, ale narazím-li někde na ta z Abruzza, vždy jim podlehnu. Je to věc osobní volby, možná i pocit, že když ostatní hledají jinde, já se zkusím poohlédnout tady.

Určitě víte, kde byste Abruzzo hledali. Někdo tuto oblast ještě spojuje s jižní Itálií, ale pokud se podíváte na mapu a budete za orientační bod považovat Řím, jde už spíše o střední Itálii. Na severu sousedí s regionem Marche, na západě a jihozápadě s Laziem, na jihovýchodě s Molise a na východě s Jaderským mořem. 

Území regionu Abruzzo klesá z úbočí Apeninského pohoří až k mořskému pobřeží. Pamatuji si na to, když jsem tudy před lety o dovolené projížděl, že dálnici lemovaly kouzelné výhledy. A co teprve, když jsem sjel na regionální silnice poté, co jsem se rozhodl autem přejet přes hory z východu Itálie na západ, abych při svém letním putování neminul Toskánsko.


Ale abych neutíkal moc rychle z oblasti, kde se daří právě odrůdě Montepulciano, která patří co do rozlohy mezi deset nejoblíbenějších odrůd v Itálii. A když už vytahuji čísla, právě polovina vín z této odrůdy se vyrábí zde v Abruzzu. Vedou se spory, zda se sem dostala z Toskánska, v poslední době se však tvrdí, že pochází odtud, konkrétně z oblasti Val Peligna v Abruzzu, odkud pak expandovala dál.

Než se pustím do hodnocení ochutnávaných vín, chci se zmínit ještě o jedné zvláštnosti. A patrně se dostanu i k původu názvu tohoto vína. Pokud se budete o italská vína zajímat víc, narazíte pod názvem Montepulciano na dvě dosti odlišná vína. Tím prvním je Vino Nobile di Montepulciano a pochází z Toskánska, kde toto ušlechtilé víno dostalo své jméno podle toskánské obce, kde se toto víno produkuje z odrůdy Sangiovese.

Vedle toho je zde právě mnou zmiňované Montepulciano d´Abruzzo, které je vyrobeno z úplně jiné odrůdy inspirované názvem Montepulciano. Tvrdí se, že vinaři z Abruzza do jisté míry žárlili na věhlas a kvalitu toskánských vín, a proto pojmenovali svou lokální odrůdu právě po jednom z nejlepších vín odtamtud. Rád věřím příběhům…

Při mých nákupech v Global Wines jsem narazil na stoprocentní Montepulciano d´Abruzzo Terre Vecchie, ročník 2020, z družstevního vinařství Cantina Tollo. Lahev stála tak akorát, abych neváhal a zpříjemnil si večer. A přesně tak to i dopadlo. Šlo o lehké pitelné víno, svěží aroma lesních plodů a tmavých třešní s nádechem fialky. Víno nemělo moc výrazná třísla, řekl bych, že bylo kulaté, jemně sametové s dlouhou výraznou dochutí. Vína z této odrůdy se mají pít spíše mladá, takže jsem neváhal. A potvrzuji, chytil jsem přesně ten správný moment.

Když jsem se pak díval na webu, odkud vinařství pochází, zaujalo mě, že se orientují na spoustu místních odrůd, jako jsou Trebbiano, Pecorino, Passerina, Cococciola a Cerasuolo, což je vlastně bílá vinifikace hroznů odrůdy Montepulciano, název v místním dialektu poukazuje na třešně, k nimž se hlásí jak barvou, tak vůní.

Novinkou je nové víno na vinařském trhu a sice Maiolica, IGP, Terre di Chieti. Jde o odrůdu, která se kdysi v Abruzzo pěstovala, pak téměř vymizela a nyní se právě zásluhou vinařství Cantina Tollo vrací. Vinice byly osázeny v roce 2019 a první lahve vína bylo možno ochutnat letos. Neměl jsem ještě šanci, ale už se moc těším. Víno se má vyznačovat tóny macerovaných lesních jahod a malin, má být středně plné s vyváženými taniny a s dlouhým závěrem. A mimochodem zdobí ji krásná etiketa inspirovaná motivem z dlaždice kostela San Donato di Castelli.

Druhou volbou v Global Wines bylo rovněž stoprocentní Montepulciano d´Abruzzo Tatone, DOC, ročník 2019 z vinařství Terra d´Aligi v Atessa. Název Tatone je odvozeno od familiárního pojmenování dědečka, který v rodině reprezentuje autoritu, prestiž a moudrost. Hrozny zrály jak na markýzách, tak na vedení v klasických řádcích. Víno se pak školilo 24 měsíců ve velkých sudech a tři měsíce na lahvích.

Ochutnávané víno rozhodně nebylo tak přístupné, jako to první. Zatímco jsem to z Terre Vecchie potkal ve správný čas, se druhým z Terra d´Aligi jsme se spíše míjeli. Mělo mít vůni po červeném zralém ovoci v chuti doprovázené sladkými kořenitými tóny. Eleganci vychvalovanou třeba i na Vivinu jsem však hledal marně.

Vinařský časopis Decanter velmi vyzdvihl Montepulciano Tatone z ročníku 2016 a vysoce ho obodoval. Tak možná jsem měl ještě tři roky počkat… Ale napsali to krásně, když si čtu jejich chválu, nemohu odolat:“V tomto smyslném červeném víně se mísí hutné vůně třešní a ostružin máčených v brandy s tóny tabáku, anýzu a kardamomu. Plné tělo je na dotek kulaté a pružné, s koncentrovanou chutí tmavých bobulí a švestek, které umocňuje směs sladkého a slaného koření. Pevné  třísloviny drží vše pohromadě, ale ovoce nepotlačují. Doporučujeme se napít hned.“

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat