Pravidelní čtenáři

neděle 18. února 2024

Dží Dží Riesling

Měl jsem opět po čase štěstí na degustaci německých Rieslingů. Navštívil jsem před pár dny Vinný sklep Újezd 19, vyslechl si velmi zajímavou přednášku o tom, co by milovník vína měl znát o této odrůdě pěstované na soutoku Rýna a Mohanu, a navíc k tomu ochutnal devět fantastických vzorků z vinařství Weingut Domdechant Werner’sches z Hochheimeru. 

Nejprve tedy pár slov o vinařské oblasti Rheingau. Nachází se ve spolkové zemi Hesensko. Když se dívám na mapu, tak jižněji jsou další známé oblasti Rheinhessen, Nahe, Pfalz a Baden, na západ pak Mittelrhein. Vinařská oblast Rheingau je jedna z nejmenších, část leží podél Mohanu právě u obce Hochheimer, větší část pak za Wiesbadenem u pravého břehu Rýna.

Rheingau patří k nejdůležitějším oblastem pro pěstování odrůdy Riesling na světě. Jsou zde velmi staré a legendární vinice, které historicky vlastnila převážně církev a šlechta. Poskytují dokonalou jižní polohu a ze severu je proti nepřízni počasí chrání 880 m n.m. vysoké pohoří Taunus. Podloží je zde velmi rozmanité, najdeme zde hluboké sprašové půdy, křemenec, pískovec, vápencové půdy, také žulu a břidlici. Pikantní a kořenitý Riesling z Rheingau se vyznačuje ovocným a květinovým buketem, mineralitou, šťavnatou kyselinkou a potenciálem pro dlouhé zrání.


V Rheingau nemohu opominout jejich uplatňovaný klasifikační systém VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter). Tento v podstatě apelační systém nemá doposud žádnou legislativní funkci. Byl vytvořen sdružením Charta v Rheingau, poté pak upraven asociací VDP, s cílem obnovit hodnotu nejlepších německých vinic a tím i zajistit status skvělých německých suchých vín z vybraných terroir. 

Základní úroveň tvoří „Gutswein“, což jsou prakticky vína z vinařství, na ní navazuje „Ortswein“, vína z vinařské obce, dále pak „Erste Lage“, což už souvisí s terroir, na vrcholu pak je „Grosse Lage“. Tomuto vrcholu pyramidy se v Rheingau říká „Grosses Gewaschs“, ve zkratce tedy GG. Nic? Řekněte si to anglicky… To je ono, dží dží.

Vrchol má vždy nejtvrdší podmínky. Hrozny musí pocházet výhradně z těch nejlepších částí vinic, musí jít o výrazná vína s výjimečným potenciálem stárnutí a jen o tradiční odrůdy pro dané místo. Výnos je omezen na 50 hl/ha. Sklizeň musí probíhat výhradně ručně, víno se pak musí vyrábět tradičními vinařskými postupy. Asociace VDP provádí pravidelné kontroly, zejména na opatření ovlivňující výnosy. Nesmíme zapomenout i na kontrolní ochutnávky a hodnocení.

Vinařství stále zastřešuje starý pan Franz Werner Michel, který byl jedním ze zakládajících členů Charty,  která se nyní vyvinula do Asociace německých kvalitních vinařství. Jak nám bylo řečeno, členství není vůbec levnou záležitostí, prakticky tvoří podíl z obratu. Není se tedy pak divit, že vína jsou o 20 až 30% dražší, za ta od Wernerů budete platit desítky až stovky eur…

Degustace nabídla od všeho kousek. Dvě vína v základní kategorii, dvě v té vyšší, mezi terroirová vína pak dvě Erste lage a tři v nejvyšší úrovni GG. Co mám povídat, všechna byla skvělá, nicméně s rostoucí kvalitou mnou udělované hvězdičky přibývaly.

U mě to tentokrát vyhrál Riesling Grosses Gewaschs, z viniční tratě Kirchenstück v Hochheimu, ročník 2018. Vinařství o něm tvrdí, že je ještě velmi mladý, potenciál zrání uvádí až 20 let. Řekl bych, toto víno patří do světové třídy Rieslingů, byl jemný, elegantní s dlouhou dochutí. Komplexní víno s jemnou kyselinkou a působivou mineralitou.

Tady někde bych mohl skončit… Jen kdybych s Richardem nepodlehl vábení archivu. Nechali jsme si otevřít to samé víno z ročníku 2015. Bylo úžasné, naprosto to nejlepší, co jsme ten večer ochutnali. Zkrátka není nad to, když víno stále ještě zraje v lahvi.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat