Pravidelní čtenáři

pondělí 23. května 2022

Tekutá vizitka ze světa velkých vín

Dostal jsem se k dobrým čilským vínům před mnoha lety na degustaci dovozce vín společnosti Kupmeto. Teda už jsem před tím tu a tam pil odtamtud nějaké supermarketovky, ale na opravdu dobrá vína jsem narazil opravdu až ve spojení s vinařstvím Errazuriz. Od té doby si každoročně dělám radost a pár vín si z jejich vyšších řad objednávám.

Nebylo proto zas tak moc těžké, abych podlehl vábení a vyrazil minulý týden do Novoměstské radnice na průřezovou ochutnávku deseti vzorků ze sortimentu vinařství Errazuriz. Rozhazoval jsem sítě, abych tam nešel sám a mohl své zážitky s někým průběžně diskutovat, ale buď to bylo moc nakvap, nebo čilská vína mnohé zas tak nepřitahují. 

Degustace měla pro mě ještě jednu přidanou hodnotu. Kromě vlastníka společnosti Martina Kozáka, jehož encyklopedické znalosti vín i jazykovou vybavenost obdivuji, uváděl jednotlivé vzorky i zástupce vinařství Pablo Montero. Ochutnávky doprovázené postřehy vinařů zkrátka jsou přece jen o něčem jiném než jen prosté chlastání vína, a to jakkoliv dobrého…


Na úvod si pro nás připravili Sauvignon Estate Reserva, 2019. Kdo na víno z Errazurizu někdy narazil, bylo to asi právě toto víno. Krásný čistý, svěží, ovocný Sauvignon. Jejda, takový můžu… Druhé a poslední bílé víno bylo Chardonnay Aconcagua costa, 2018. Šlo o méně obvyklou šardonku, jeden rok víno kvasilo i zrálo ve starších barikových sudech. Promítlo se to do chuti, překvapily nás lehké medové tóny při zachování ovocné svěžesti.

Dovolím si chvilku zastavit u názvu údolí Aconcagua. Spojovalo totiž většinu ochutnávaných vzorků. Právě zde 100 km severně od hlavního města Santiaga založil v roce 1870 Don Maximiano Errazuriz vinařství. Díky poloze Chile, které se táhne v úzkém pásu od pobřeží Tichého oceánu k pohoří And, prochází toto údolí vlastně napříč celou zemí, záleží tedy, kde se v něm vinice nacházejí. Charakteristické jsou studené a deštivé zimy, které střídají suchá letní období. Záleží také, zda vinice leží u moře, odkud vanou vlhké větry, nebo až na úpatí velehor ve vyšších nadmořských výškách. Každopádně kdekoliv v tomto údolí jsou ideální podmínky pro pěstování vinné révy.

Pak nastal koncert červených vín. Dvakrát Shiraz, dvakrát Cabernet Sauvignon, po jednom vzorku Pinot Noir, Merlot a Carmenere, nakonec jedno cuvéečko nejvyšší řady. Které z nich mě zaujalo nejvíc? Nelehká otázka, každé z vín si přineslo něco, za co je možné ho obdivovat. Určitě Pinot z údolí Aconcagua, ročník 2018, lze považovat za jeden z nejlepších čilských Pinotů. Ovocitost, provokativní kyselinka, harmonické integrované dřevo z ročního zrání na francouzských dubových sudech, z části nových.

Shiraz pro Chile objevilo právě vinařství Errazuriz. První vzorek byl Estate Reserva, ročník 2020, Pablo toto víno charakterizoval jako vyrobené z odrůdy s pověstí chameleona, pokaždé se povede jinak. Pro mě bylo hodně sevřené a suché, oproti vínům od Rhony rozhodně odlišný projev. Druhý vzorek, opět z údolí Aconcagua, ročník 2017, byl sice nevýrazný ve vůni, za to v chuti překrásný, čisté tóny černého ovoce. 

Oba Cabernety Sauvignon zbudily u přítomných milovníků vína zaslouženou pozornost. První Estate Reserva, ročník 2020, byl šťavnatý s tóny máty, s méně výraznou suchostí, krásně pitelný. Druhý vzorek z řady Max, nazvané po původním zakladateli vinařství, ročník 2019, byl uveden jako nejpopulárnější Cabernet v Chile, u nás rovněž dvakrát zvítězil jako nejlepší Cabernet na českém trhu.

Ze stejné vyšší řady byly i obě zbývající jednoodrůdová vína Merlot, 2019, a Carmenere, 2020. Zaujalo mě vyprávění Pabla, který se zmínil, že dlouhou dobu vinaři právě obě zmíněné odrůdy zaměňovali, vína byla společně vydávána za Merloty. Poté, co byla vinná réva odrůdy Carmenere geneticky odlišena, už se nezbavila nálepky, že se vlastně jedná jen o kořenitější Merlot. Zvláště to druhé víno mě chutnalo moc.

Bomba však přišla na závěr. Cuvée pod názvem Villa Don Maximiano, ročník 2017. Jasně, že by se člověk neměl nechat ovlivnit cenou vína, ale když u něho najdete 999,- Kč, začnete tak nějak opatrněji kolem něho našlapovat. Toto cuvée je vyráběno pouze v nejlepších ročnících, zatím se to povedlo jen třikrát. Musí se totiž povést všechny zapojené odrůdy, Syrah, Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Mouvedre, a to v postupně klesajícím poměru. Víno zraje 22 měsíců v sudech, z toho menší část barikových, větší část ve velkých dubových sudech. Toto víno bych dokázal ochutnávat celý večer a jedna lahev by mi nestačila. Chvála vinařskému umění z Errazuriz…

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat