Pravidelní čtenáři

pondělí 2. ledna 2023

Přátelský novoroční přípitek

Je to tam… Náhodný generátor bublinek na dně lahve slámově žlutého Prosecca oděného do zlatého šatu okouzlující lesklé papírové viněty. Pár doušků šumivého vína nalévám Lindě do skleničky. Pro radost, na zdraví a vlastně i pro šťastné dny příští. 

Kdoví, co nás čeká v novém roce, tak si pojďme aspoň něco hezkého přát. Ťukáme si s navzájem upřeným pohledem do očí, jak to má správně být. Okamžitě se však dívám nazpátek na mou skleničku. Jemné perlení nepřestává, v duchu děkuji okouzlující chvíli, kdy se nám Prosseco představuje v plné parádě.

Linda něžně vstřebává vůni šumivého vína z hroznů odrůdy Glera, že by jablko nebo hruška? Možná i meruňka, ananas či snad vistárie? Každopádně velmi elegantní aroma, uhlazené a komplexní… U vín zpravidla strkám nos pod okraj sklenky, abych zachytil veškerou skrytou vůni. Teď se však jen pobaveně dívám přes stůl. Prosecco před námi nic neskrývá, posílá nám vše, co v sobě má, a to prostřednictvím jemných bublinek vyskakujících nad hladinu. Usmívám se, Linda jich pár při svém zkoumání podmanivosti opatrně vdechne. Hezká vůně, že?


Název Prosecco DOC Treviso Millesimato, Ca' di Rajo, vlastně vypovídá mnohé. Jasně, o odrůdě jsem se tu již zmínil, ještě je třeba připomenout i odkud Prosecco pochází. Hodně vypoví právě označení na lahvi. Obecně se dá říct, že Prosecco se produkuje ve vinařském regionu Veneto, běžně se tedy bez přesnějšího určení místa původu označuje jako DOC Prosecco, nahrazující původní označení IGT.

Pokud zacílíme do středu regionu, nachází se zde kopcovitější část takzvaná Treviso Hills, zdvihajících se nad terén asi 50 kilometrů od Benátek. A právě ony kopce určují i další přesnější název ochutnávaného vína, tentokrát Prosecco DOC Treviso. 

Ale to není konec. Milovník vína dále pokračuje... Tam, kde se od jihu kopce zvedají a nabízejí osluněné svahy k pěstování vinné révy, se nachází desetitisícové městečko Valdobbiadene. A odtud pochází nejlépe hodnocené Prosecco ze všech. Určitě jste na něj už narazili, ano už jeho označení zní krásně, Valdobbiadene Superiore Prosecco DOCG.

Linda ochutnala první doušek a na jejím úsměvu bylo patrné, že se nám přípitek povedl. Teda po pravdě víno úplně suché nebylo, zkrátka polosuchý Brut… Ale jinak možná i díky zbytkovému cukru zvýrazněná ovocná chuť, krásné plné tělo, roztančená harmonie svádějící k pokračování.

Ochutnávané Prosecco pochází z farmy Ca' di Rajo, kde provozují své vinařství tři bratři z rodiny Cecchetto. Hrozny Glera pro šumivá vína pěstují zhruba na 15 hektarech vinic. To však není všechno, pozornost si u nich zaslouží i další produkce, vedle mezinárodních odrůd je možno narazit i na vína z místních autochtonních odrůd, jako jsou Raboso, Marzemina Bianca či Manzoni Bianca.

Jako zajímavost uvádím, že vinařství uchovává ještě další z historických odkazů, a to sice způsob vedení vinné révy tzv. Bellussera. Jde v podstatě o paprskový systém, který byl od konce 19. století rozšířený právě v oblasti Veneto jako prevence proti plísni. 

Poskytuje uspořádání rostlin ve výši téměř 2,5 metru nad zemí, kde tažně jsou vedeny na železných drátech a jednotlivé keře pak vytvářejí radiály. Možná toto vedení působí komplikace mechanizované péči o vinice, ale na druhou stranu je přínosné pro dobrou produkci hroznů a podtrhuje jejich jedinečnost.

Lindo, díky za vzájemnou spolupráci nás auditorů na několika zakázkách. Věřím, že se budeme potkávat i nadále, jak při auditech či u skleničky. Určitě se nový rok povede ještě o chlup víc. Rád si napřesrok s tebou přípitek výtečného Prosecca opět zopakuji.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat