Pravidelní čtenáři

středa 16. března 2022

Cerasuolo di Vittoria, DOCG

Před pár týdny bych se nechytal. Možná po nápovědě, že se jedná o víno ze Sicílie bych naslepo vypálil, že půjde patrně o Nero d'Avola. Jo, napůl pravda, ale ještě něco… Do cuvéečka se přidává čtyřicet procent místní autochtonní odrůdy Frappato, ze které se zde obvykle vyrábí poměrně jednoduchá lehká vína, ale s výraznou hroznovou aromatikou.

Díky písčitému podloží v lokalitě Vittoria se dosahuje v případě odrůdy Frappato extrémně nízkých výnosů, což se promítá do poměrně elegantního vína. Zkupážování se provádí až po fermentaci odděleně sklízených hroznů v různém čase, která u Frappato probíhá v nerezových tancích při řízené teplotě, čímž se podtrhuje právě ono typické ovocné aroma a chuť.

Oproti tomu druhý hráč, silnější a mohutnější odrůda Nero d'Avola zraje ve velkých dubových sudech, přičemž se pak malá část moštu kolem patnácti procent nechává rok v použitých barikových sudech. Možná stojí za řeč ještě jedna zvláštnost typická pro ochutnávané Cerasuolo di Vittoria z vinařství Santa Tresa. Část hroznů Nero d'Avola se před fermentací nechá lehce vysušit, což se pak promítá do větší komplexnosti vína a bohatosti jeho chutí, a co mohu zvláště ocenit, kupodivu přináší i jemnější třísloviny.


Dostal jsem se k popisovanému vínu přes katalog Kupmeto, kdy jsem si vybíral v rámci výroční akce se slevou nějaké zajímavé a mně neznámé víno. Sicílie byla dobrá volba a když se k tomu přidalo i DOCG právě pro tento typ vína, což je překvapivě jediná apelace DOCG na tomto ostrově, nebylo vlastně co řešit.

Za vinařstvím Santa Tresa stojí sourozenci Stefano a Marina Girelli. Přišli na Sicílii v roce 2001 ze severu Itálie, kde vyráběli svá vína v okolí Trentina. Koupili zde na jihovýchodním cípu Sicílie vinice o rozloze přes 50 ha, které vážou svou historii až k letopočtu 1697. 

Vinařství zmodernizovali, začali se orientovat na organickou produkci a hledali potenciál právě v původních odrůdách typických pro oblast Vittoria. Uchvátilo je zejména zmiňované cuvée Carasuolo di Vittoria. Nabízená vína pod tímto označením se možná vinařství od vinařství trochu liší, ale v rámci Sicílie se jedná skutečně o jedinečná vína. Po právu si tedy zaslouží exkluzivitu díky DOCG.

Překvapila mě netypicky velmi těžká lahev, která hmotnost vína v podstatě zdvojnásobila. Do skleničky jsem si nalil úžasně svěží víno rubínově červené barvy s fialovými odlesky. Sotva se stačilo rozvonět, určitě mohu tipovat aroma třešní a švestek, daly by se hádat i borůvky a lesní jahody. Doplňoval to ždibec mentolu a sladké karamelové tóny. Pevné tělo zahalené v sametovém šatě s jemnými taniny. A ten dlouhý závěr… Seděl jsem tiše, naprosto odtržený od reality mého okolí, soustředěný na obsah skleničky. Toto víno mě uchvátilo, dlouho jsem na takový skvost nenarazil.

Za ocenění stojí i velmi krásná a smysluplná viněta. Odkazuje na tisíciletou historii ostrova, poznamenanou pestrou mozaikou národů a jejich kultur. Vinařství do texturovaného spirálovitého tvaru zakomponovalo řadu typických uměleckých artefaktů jednotlivých období. Nabízí nám to na oslavu všeho sicilského.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat