Pravidelní čtenáři

středa 23. března 2022

Novinky z Nového světa

Nikdy jsem se netajil tím, že mám rád vína z Nového světa. Tím nechci říci, že bych neměl rád klasický starý kontinent. Ale nepatřím k těm, kteří automaticky zavrhují všechna vína, která nepocházejí z Francie, Itálie nebo možná z Německa a Rakouska. Už jsem se o tom několikrát zmiňoval, začínal jsem s víny v Londýně pod taktovkou velmistra, který byl původem Novozélanďan a vždy se snažil představit i jiná vína, než ta ze starého kontinentu, zejména pochopitelně ta novozélandská a australská, ale i kalifornská, argentinská nebo jihoafrická. To mě nepochybně výrazně ovlivnilo.

S radostí jsem proto přijal pozvánku na degustaci vín, která nese název „Novinky z Nového světa“. Podle programu to vypadá, že kromě stálic australských vinařství, která poráží na slepých degustacích Burgundsko téměř na všech frontách, bychom měli poznat i nové vinařství, které se může pyšnit titulem australský vinař loňského roku dle James Hallyday´s atlas of wines. Podíváme se na staré známé Sauvignony z Nového Zélandu, ovšem v nových ročnících. A z kalifornské Sonomy se přes novinky rovněž známého vinařství Sebastiani dostaneme až k hokeji! Jste zvědaví? Tak pojďme na to!


Začínáme dvojicí Sauvignonů Blanc z Nového Zélandu – Dashwood 2020 a Vavasour 2020. Čtenáři časopisu Wine and Degustation si možná vzpomenou, že loni právě tato dvě vína obsadila první dvě příčky v Hodnocení Sauvignonů Blanc. Vinařství Dashwood spadá do stáje Vavasour a bylo založeno již v roce 1989. Původ rodiny Vavasour nicméně sahá až do dob Normanské invaze v Anglii, tedy do 11. století, kdy byl údajně prapředek dnešních majitelů degustátorem Viléma I. Dobyvatele. Jeho vinice se rozkládají ve dvou nejvyhlášenějších subregionech v Marlborough - Wairau a Awatere Valey. Zatímco rozlehlejší Wairau nabízí štěrkovo-kamenité podloží, které s dalšími podmínkami podporuje ve výsledných vínech ovocnou složku tropických plodů, Awatere Valey je chladnější a sušší, a dává vínům vysokou mineralitu a šťavnatou kyselinku. Spojením hroznů z obou subregionů vzniká to nejlepší, co může Marlborough nabídnout. 

Dashwood je přímé, šťavnaté, primárně ovocné víno, které vyhledávají lidé z celého světa. Zajímavá je i etiketa se symbolem stromu. Ten se nazývá Pohutukawa, což je maorské slovo znamenající „utopený v mlze“, a je považován za novozélandský vánoční strom.

Z Nového Zélandu se přesouváme do Austrálie, konkrétně do Hunter Walley. Vinařství Audrey Wilkinson mě uchvátilo svým Chardonnay 2017. Víno, které bylo vyrobeno metodou sur lie, tedy mícháním na jemných kalech, a dodávám, že zcela bez použití sudu. To jsem si několikrát ověřoval. Krásná čistá práce, v chuti tóny broskví, žlutého melounu, citrusů a tropického ovoce v harmonii s pěknou kyselinou a minerální linkou. A jen tak mimochodem, při dnešních cenách je takové víno do čtyř stovek hodné koupě.

Teď přichází těžší kalibr, a to už zmíněný vítěz loňského roku dle James Hallyday´s atlas of wines. Vždycky jsem si myslel, že nebude jednoduché, ne-li nemožné, najít vinařství jako Clyde Park. Pokud zalistujete v paměti nebo našich starších textech, psal jsem o něm už několikrát. Ovšem vinařství Bindi dokazuje, že i takové věci se mohou stát. Na degustaci vína tohoto vinařství výrazně převyšovala ta ostatní. Kostas Rind Chardonnay 2017 je intenzivní, minerální plné, krémové víno, ale přitom svěží. Ve vůni najdeme tóny pomerančového květu a nektarinky. Chuť navazuje na vůni. Je příjemně kořenitá s jemnými tóny oříšků. Svěží, čisté s pevnou strukturou, nádhernou texturou a velmi dlouhou dochutí. Víno zrálo na dubových sudech z 20% nových. Naslepo by asi málokdo poznal, že se nejedná o burgundský Meursault nebo podobnou apelaci.

Nechci Vás připravit o své zážitky, zároveň si ale myslím, že pro dnešek už bylo informací hodně. Proto navrhuji, že necháme červená vína na příště. Můžete se těšit na skvělý Pinot Noir i Cabernet Sauvignon.

Jarda 


Žádné komentáře:

Okomentovat