Pravidelní čtenáři

pondělí 28. března 2022

Novosvětská červená

V závěru minulého textu zaměřeného na Novosvětská vína jsem slíbil, že se s Vámi podělím i o červená vína, která jsem měl na degustaci minulý týden možnost ochutnat. Degustace byla zaměřená na Nový svět, zejména na novinky v portfoliu Alifea. Jak to tak obvykle bývá, degustuje se dvanáct vzorků, tentokrát 6 bílých a 6 červených. První tři příčky bílých vín jsem již prezentoval, pojďme se podívat na červená.

A hned navážeme na vítěze bílých vín, protože nejinak tomu bude i u červených. Hned dopředu prozrazuji, že vítězem se stává Dixon Pinot Noir 2019 z vinařství Bindi. Víno je vyrobené v klasickém burgundské stylu, je to plné dlouhé víno plné peckového ovoce. Ještě prozradím, že i díky ocenění James Hallyday´s atlas of wines, je i pro Australany mimořádně obtížné toto víno sehnat. Jsem proto velice rád, že jsem měl možnost vína tohoto vinařství ochutnat a něco málo i koupit. Moje první otázka, a asi tak bude znít i Vaše, byla – proč hned na začátek to nejlepší? Odpovědí je skladba odrůd dalších degustovaných vín, toto je totiž jediný pinot na degustaci. Chápu, jdeme na další.


Druhou příčku obsazuje můj favorit z Kalifornie, a sice Sebastiani Cabernet Sauvignon, North Coast 2018. Velmi zajímavé kalifornské víno v novém ročníku. Víno zrálo na francouzském, maďarském i americkém dubu a do Cabernetu bylo přidáno velmi malé množství dalších odrůd - Merlot, Petite Syrah, Cabernet Franc, Malbec a Petit Verdot, které dodávají vínu šťavnatost a strukturu.

Vinařství Sebastiani bylo založeno v roce 1904 italskými emigranty z Toskánska. V roce 2008 jej zakoupil Bill Foley a přiřadil jej k dalším vinařským majetkům Foley Family Wines. Sídlí v Sonomě a vlastní vinice ve známých subapelacích Sonoma Valley, Alexander Valley, Carneros, Dry Creek a Russian River Valley, tedy od těch umístěným blízko horám až po ty blíže k oceánu. Nejznámějšími jsou jejich single vinice Cherryblock, Patrick’s Vineyard, Robert’s Vineyard, z nichž pocházejí ta nejkvalitnější vína. Odlišnost klimatických podmínek i půdního složení je důvodem poměrně velkého množství odrůd, které pěstují. Jejich vlajkovou (modrou) odrůdou je Cabernet Sauvignon, z bílých pak Chardonnay.

Málokdo čeká, že se přes Sonomu dostaneme až k hokeji, je to tady! Jméno nejlepšího hokejisty všech dob, Waynea Gretzkyho, asi není třeba představovat. To, že investoval do vinaření a výroby ušlechtilých destilátů, však už tolik známé není. Rodilý Kanaďan vlastní vinařství na dvou místech v Kanadě, v Niagara on the Lake v Ontariu a v Okanagan v Britské Kolumbii, a jednom v Sonomě v Kalifornii.

Wayne Gretzky Estates Cabernet Sauvignon, Central Coast 2017 je zajímavý novosvětský Cabernet s klasickými tóny černého rybízu, eukalyptu a sladkého koření. V chuti výraznější, ale zaoblená tříslovina, tmavé ovoce a dotek černého čaje. Dlouhá, příjemná dochuť. Můžete vyzkoušet, zda víno přitáhne vaši pozornost stejně, jako Wayneova virtuozita v časech jeho největší slávy, kdy vytvořil většinu rekordů zámořské NHL.

Vždycky říkám, že se vyhlašuje trojice vítězů. Já ovšem někdy s nadsázkou dodávám vlastní divokou kartu. Tedy taková bramborová medaile, víno, které se sice nedostalo na „bednu“, ale nějaké ocenění by si určitě zasloužilo. Tentokrát se tím vínem, které si občas dopřeju, stalo Cockfighter´s Ghost, Cabernet Sauvignon „Reserve“ 2015. Plný a výrazný Cabernet z jedné z nejznámějších australských cabernetových oblastí - Coonawara. Zajímavé víno s profilem tmavého ovoce s kouřovými tóny, elegantní, vyvážené, s výraznými, ale sametovými taniny, plnějším tělem a dlouhým závěrem. Pro tuto oblast je ovšem typický projev živočišnosti nebo zemitosti, animální tóny, které potlačují ovocnou složku ve víně. Není to pro každého, to uznávám, ale určitě stojí za ochutnání. Milovníky tohoto projevu si jistě najde.

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat