Pravidelní čtenáři

pondělí 25. července 2022

Víkend v Lucembursku

Zajímá vás, jak se tráví víkend v Lucembursku? Mohu se s Vámi podělit o svůj víkend, pokud zrovna nejedu někam pryč a zároveň je teplé až horké počasí, asi jako poslední měsíc nebo právě včera.

Tak jako u našich západních sousedů, i v Lucembursku mají všude v neděli zavřeno. Je to asi dobře, jen je třeba s tím počítat a všechny aktivity si dobře naplánovat. Pokud tedy potřebujete zařídit nějaké nakupování, ať už jde o potraviny, hobbymarket nebo nábytek (pokud se zabydlujete jako já), jde to jedině v sobotu. V neděli nakoupíte jen dopoledne potraviny, jinak ani ránu. Takže sobota je většinou alespoň z poloviny vyčleněná na různé shánění, obhlížení a nakupování. Radši vyrážím ráno, dokud není ještě vedro. Večer by mohla být nějaká grilovačka, ale o prázdninách většina kolegů odjíždí někam s rodinou nebo za příbuznými. Spíš to vypadá na nějaký odpolední výlet nebo na skleničku někde venku, pokud se najde nějaký kolega, co tu zůstává.


Před námi je neděle, předpověď slibuje teploty přesahující třicítku, to chce vyrazit na koupaliště. A tady se po možná nudném úvodu dostáváme k tomu hlavnímu. Podél moselské vinařské cesty, o které jsem se minule zmiňoval, je příležitostí ke koupání hned několik. Tak co to spojit? Odpoledne strávit na koupališti a navečer se zastavit ve vinařství na nějakou menší degustaci nebo jen na skleničku nebo dvě.

Dneska se tedy vypravíme do Grevenmacher. Tam je hezké koupaliště a do vinařství coby kamenem dohodil. Z Lucemburku je to asi půlhodinka autem, něco přes 30 kilometrů. Tady je ale vlastně všechno blízko, zejména na jihu. Když říkám, že jedu do Belgie nebo do Francie a nemyslím tím zrovna Bruggy nebo Marseilles, je to většinou tak do hodiny cesty. Můžete ale také přijet lodí a zaparkovat u mola.

Koupačka proběhla, nebudu zdržovat s detaily. Prostě fajn odpoledne u vody. Sice je pořád horko, ale co. Jdeme objevovat víno. Pro znalce němčiny přikládám obrázek vítající návštěvníky v lucemburštině. Pochopíte význam?


Tak jako obchody, i vinaři mají v neděli často zavřeno, alespoň ti menší, kteří mají ještě jinou práci a o víkendu chtějí mít volno. Pokud však najdete větší vinařství s restaurací, tam obvykle nebývá problém. Tam mají o víkendu otevřeno a naopak zavřeno mají třeba v pondělí a v úterý. Chce to přípravu, v našem hledáčku je dnes vinařství Schlink.

Vinařství nabízí degustační vzorky dle Vašeho výběru, můžete kombinovat vína 5 vzorků s určitými parametry. Já dnes nemám chuť na bubliny, proto raději volím nabídku 4 vín a jednu prémii s názvem charta.Luxembourg. To je prémiová řada těch nejlepších vín se zaměřením na prvotřídní hrozny a proces jejich zpracování. No uznejte, to si nemohu nechat ujít.

Jdeme na to, 4 bílá si vybírám sám, ale přesto chci slyšet doporučení. Celkem se shodujeme, já bych asi zahrnul Pinot Gris, ale nechám si poradit. Dneska přeskočíme ty nejjednodušší vína odrůdy Auxerrois a Elbling, i když na nich není nic špatného. K vínům se bude hodit variace lucemburských sýrů.


Na začátek si dám Pinot Blanc 2021 Machtum (to je název zdejší obce). Víno má příjemnou ovocnou vůni s tóny jablek, v chuti je výraznější kyselina. Je to mladé svěží víno, hezký začátek.

Jsem zvědavý na Chardonnay. Nečekám žádné sudy nabušené víno, spíš zase něco svěžejšího.  Velice jemná práce se sudem, téměř není poznat. Ve vůni jsou jemné tóny vanilky, v chuti tropické ovoce nebo ananas.

Pokud jsme na Mosele, musíme si dát Riesling. Tady je to taková moselská klasika. Ve vůni jsou včelí plástve a začínající petrolej. V chuti nacházím tóny jablek a limetky. To se musí vyzkoušet. Nechci srovnávat s Alsaskem nebo Německem, tenhle Riesling je jiný, svůj. Minule jsem psal, že zdejší Rieslingy postrádají mineralitu. Možná ano, zase jsou ale dobře pitelné.

Gewürztraminer je další vzorek a výborně doplňuje degustační čtveřici. Tato vína tady bývají velice povedená. Ve vůni jsou patrné obvyklé tóny, jako liči, růže nebo grep. Minimum kyselin, hned bych k němu zakousnul nějakou asijskou specialitu plnou exotických vůní a chutí.


Na závěr si nechávám poslední vzorek, jsem zvědavý na červené. Pinot Noir charta.Luxembourg 2019, Machtum Ongkaf AOP. Mám moc rád zdejší pinoty, vždycky mě potěší. A stejně jako u Rieslingů, ani tady nechci srovnávat s Burgundskem. Víno je jednodušší, ale skvěle se pije. Ve vůni jsou patrné tóny malin a višní, to úplně miluji. Vyšší kyselina a delší závěr uzavírají degustační podvečer.

Moc se mi tady líbilo. Za tu dobu, co jsem tady, jsme s kamarády vyrazili na Moselu zatím čtyřikrát a vždycky to bylo moc pěkné odpoledne nebo podvečer. Výhodou je, že pokud to nepřeženete, můžete jet autem domů. Půl promile tady tolerují a sázejí na vlastní odpovědnost. 

Jarda

Žádné komentáře:

Okomentovat