Pravidelní čtenáři

čtvrtek 11. května 2023

Traisental, víno z dobré lokality

Při nedávném putování po třech dolnorakouských vinařských regionech jsem pro sebe objevil jeden, jehož vína jsem doposud nikdy neochutnal. Traisental… Vlastně není divu, je ze zdejších oblastí nejmenší, udává se kolem 790 hektarů. A taky při cestě od českých hranic projedete nejdříve všemi ostatními, než se k němu dostanete. Leží totiž až za Dunajem. Což je ostatně fantastický zážitek, cožpak je běžné při obcházení vinařství, že byste z jednoho sklípku do druhého museli přejet přívozem přes široký Dunaj? Mně se to podařilo…

Traisental obdržel své označení „DAC“ až poměrně nedávno, na lahvích ho vinaři uvádějí teprve od ročníku 2006.  Odrůdová skladba se příliš neliší od toho, co jsme ochutnávali v Kamptalu a Kremstalu. Opět je zde vlajkovou lodí typické Veltlínské zelené s kořenitými tóny a ovocnou chutí, které je následováno jadrným Ryzlinkem rýnským s minerálním buketem. Mám-li si vybavit ještě některé další odrůdy na weinlistech místních vinařů, jistě to budou burgundské odrůdy Rivaner a Zweigeltrebe. 

Vinná réva roste v Traisentalu převážně na malých terasovitých vinicích se suchou, velmi vápenitou, štěrkovou půdou, která vínům propůjčuje nezaměnitelný profil se silnou strukturou a pevnou dochutí. Mimochodem vybavujete si, kde je na Moravě unikátní podloží s vápencem? Jistě, na Pálavě… Ale nelze to srovnávat jen tak na základě jedné signální informace. Terroir je tvořen spoustou faktorů, včetně umění vinařů.


Vinařský region Traisental se rozkládá zhruba 20 kilometrů podél řeky Traisen, což je zde jeden ze tří větších přítoků Dunaje. Klima je obdobné jako v sousedních oblastech, zejména Wachau a Kremstal. Proudí zde východní větry z Panonské nížiny, které jsou v době zrání hroznů dostatečně teplé, což v kombinaci s chladnými nocemi udržuje v chuti aromatické tóny a svěží kyselinky.

Projížděli jsme autem vesničkami tohoto regionu, míjeli jsme jedno vinařství za druhým. Litoval jsem, že času pro jejich návštěvy s ochutnávkou vín nebylo nazbyt. Mirek nám dal pár tipů, co bychom neměli minout. Díky tomu jsme dostali šanci okoštovat alespoň parádní vina ve vinařství Müller. Jejich moderně vybudované heurigen mě okouzlilo úžasným výhledem z terasy vinařství na nedaleký na klášter Göttweig tyčícím se na horizontu. 

Zaujala mě rovněž vína dalších dvou vinařství z Traisentalu, a to Weingut Fink a Winzerhof Weissinger. Až přechutnám zakoupené vzorky, určitě se vrátím k mým poznámkách a napíšu o nich pár řádek. 

Putování za vinaři v Traisentalu jsme zakončili ve vinařské obci Reichersdorf, obklopené vinicemi a meruňkovými sady. Málem bychom ji projeli bez povšimnutí, ale název Winzerhof Strasser mě něčím magickým upoutal. Asi asociace vyvolaná stejným jménem mého spolužáka z vysoké školy… Vinařství Strasser vede paní Traude s dcerou Marií a jejím manželem Romanem. Zakládají si na tom, že jejich rodinný tým vyrábí osobitá vína s jedinečným charakterem.

„Stejně jako kdokoliv z nás má i každé víno svůj osobitý vzhled. Nediktujeme tedy, jaká by naše vína měla být, vína si o to řeknou sama. Ať už chytré Veltlínské zelené, charismatický Ryzlink rýnský nebo hravý Rivaner. Poznejte je a zamilujete si je všechny...“

Ochutnal jsem pár nabízených vzorků. Skvělý byl Grüner Veltliner DAC Reserve Ried Alte Setzen 2021, který obdržel 91 bodů v rámci Falstaff. Silné tělo s chutí zralého sladkého ovoce a kandovaného pomeranče, datle, jemný květový med, harmonická, kulatá textura,  koření v dlouhé dochuti. 

Byl jsem rovněž hodně zvědavý na milerku, zde nazývanou Rivaner „Edelfräulein“, čili vznešená dáma. Ano, byla kouzelná… Ovocné hroznové aroma, jemná vůně lipového květu, jemná, živá struktura. Takové víno vás nutí chtít hned druhou sklenku.

Zajímavá byla i místní autochtonní odrůda Frühroter Veltliner, přírodní kříženec Veltlínského červeného a Sylvánu. Jde o ranou odrůdu, vína mají příjemnou vůni lučních květin s nádechem limetky, šťavnatou lehkou chuť, trocha růžového pepře, prostě skvělé, typicky letní víno.

Sebou jsem si koupil lahvinku Muskat Ottonel „s’Küsserl“, čili políbení. Víno sice není srovnatelně voňavé jako náš tuzemský MOPR, ale přesto je pro svou jemnou aromatiku příjemně pitelné a jako dárek ho žádná žena neodmítne. Však mi ho doma Dana s Týnou rovněž pochválily. Muškátek od Strasserů, kde muškátové tóny doprovází květ černého bezu a exotické ovoce, byl harmonický s příznivou kyselinkou. A hodnota za peníze u pěti éček se nedá vůbec řešit. Povedené víno…

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat