Pravidelní čtenáři

čtvrtek 4. května 2023

Wine Frühling 2023

Všechno je jednou poprvé. Po návštěvách vinobraní, různých vinařských přehlídek a festivalů, putování po otevřených sklepech v Čechách a na Moravě jsem se konečně rozhodl vyrazit za hranice. Podlehl jsem Evženovu vábení z loňského roku, a dohodl se s Mirkem žijícím v Dolním Rakousku, že navštívím vinařskou akci Wein Frühling konanou na přelomu dubna a května. Sláva, zapadlo to právě do prodlouženého víkendu, což se k dvoudennímu ochutnávání velmi hodilo.

Na konání této významné akce se dohodlo 220 vinařů ze třech významných rakouských oblastí, a sice z Kamptalu, Kremstalu a Traisentalu. Dva dny, 29. a 30. dubna, vždy od 10 do 18 hodin bylo možno navštívit otevřená heurigen v jednotlivých vinařstvích a za poplatek vztahující se na celou akci pak ochutnat u každého vinaře 10 až 20 vzorků… Ne, to skutečně nebylo v lidských silách. Některá vinařství byla sice nedaleko sebe a dala se navštívit procházkou, ale mezi jednotlivými obcemi se pak muselo přejíždět weinbusem, případně i osobním vozem. Už jsem se tu zmiňoval, že u sousedů v Rakousku je povolena tolerance 0,5 promile.

Než začnu popisovat, na jaké dobrůtky jsem narazil, musím se předtím zmínit ještě o zážitku z předvečera akce. Sotva jsme s Evženem dorazili a přijali pozvání k ubytování u Mirka v domě, padlo rozhodnutí. Vyrazíme na večeři do heurigen vinařství rodiny Grafingerů… Vím, že vám to už asi nic neříká, psal jsem zde o jejich vínech v jednom z prvních textů po ochutnávce vín, co přivezl Mirek do Nového Poddvorova.


Letos jsme navštívili jejich moderní prostor pro ochutnávání vín, kam se opět muselo zajet několik kilometrů autem. Kupodivu zde bylo plno, až jsme se obávali, zda se vůbec bez rezervace posadíme. Naštěstí to vyšlo, jeden volný stůl se pro nás našel. Čím začneme? Hádejte třikrát a musíte se trefit. Ze svaté trojice nejčastěji pěstovaných odrůd jsem ukázal na tu pro mě nejzajímavější, na Veltlín. 

Prvním vzorkem byl Grüner Veltliner vom Urgestein – Jubiläumswein, ročník 2022. Suché víno s podmanivou vůní zelených jablek delicius, v chuti mango, květinový med a limetka, dlouhý závěr. Začít dvoudenní hledání těch nejlepších vín právě tímto vínem, to musí mít zkrátka člověk štěstí.

Víno z prestižní vinice ze skalnatým podnožím mě nalákalo i v případě druhého vzorku. Vybral jsem si tentokrát Riesling vom Urgestein, suché víno z ročníku 2020. Víno už získalo na zajímavosti, ve vůni vinice, v chuti kořenitost, mineralita, z ovocných tónů grapefruit a rovněž květinový med. Povedený rýňák, ale první vzorek veltlínu nepřekonal.

Byli jsme solidární s Mirkem, který usoudil, že dvě a půl skleničky je tak akorát, aby nepřekročil toleranci. My jsme nemuseli půlit, ve třetím vzorku nás to pokoušelo ochutnat červený Zweigelt. S Evženem jsme tedy zvolili z weinlistu spíše jednoduché víno pod názvem ROT, z ročníku 2020, a udělali jsme hodně dobře. Podmanivě tmavá barva, dominantní odrůdová vůně i chuť divoké třešně. Rychlý závěr, to musím mít, první nákup domů do Prahy… Hned první večer a taková paráda. 

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat