Pravidelní čtenáři

sobota 20. května 2023

Secret Reserva z Tajna Vineyards & Winery

„Pán Rastislav, rada by som vám predstavila pána Rodana. Píše o vašich vínach pekné texty na svojom blogu. Najmä sa mu páči váš Cabernet Franc...“ Takto nějak mě představila paní Andula u stánku se slovenskými víny panu Demešovi, řediteli a spolumajiteli rodinného vinařství Tajna. Proč právě Tajna? Jméno si vinařství vybralo po stejnojmenné obci v nitranskej vinohradníckej oblasti, kde se před časem pan Rastislav se svou rodinou usadil, aby zde ukázal lidem, co o to stojí, neposkvrněnou přírodu s vinohrady a čarokrásná poctivá slovenská vína.

Ochutnávka vín právě z Tajna Vineyards & Winery byla pro mě určitě vrcholem koštů v rámci Prague Wine 2023. Nedá se říct, že jsem během dvou dnů na Letňanském výstavišti neměl šanci přechutnat řadu dobrých vín, ať už od nás nebo ze zahraničí. Zde jsem však narazil na víno, které bych mohl s klidem prohlásit za jedno z nejlepších, co jsem kdy ochutnal. Secret Reserve, 2019, nádherně sametové víno Bordeaux stylu, které považuji za úžasný výsledek práce vinaře.

Vinařství o sobě prohlašuje, že si na červených vínech nechává obzvláště záležet. Snaží se produkovat plná vína, která považují až za umělecká díla… Na jejich konečné emociální podobě, kterou pak klienti oceňují, se podílejí jak lidé ve vinicích, tak následně enolog při zpracování, školení a finální úpravě ve sklepě.


S panem Rastislavem a mým kolegou Albertem jsme se chvilku zapovídali právě o výrobě jejich červených vín. Inspiroval je uznávaný přístup k Bordeaux blend. Každý ročník si zaslouží unikátní pozornost, obzvláště u skvělých cuvée se věnují pečlivé výrobě v kvalitních sudech a poté výslednému zcelování, aby dosáhli té nejoptimálnější chuti. A že se jim to daří, to mohu právě u vyzdvihovaného vína potvrdit. 

Cuvée Secret Reserva 2019 je postaveno rovnoměrně na třech špičkových odrůdách, které tvoří většinou tělo všech Bordeaux vín. Téměř stejným dílem se na něm podílejí Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Merlot. Téměř zanedbatelně ho pak doplňuje jeden z novošlechtěnců, odrůda Dunaj. Všechny hrozny pocházejí z vlastního vinohradu Sari, přičemž ve zmiňovaném ročníku vyzrály do kvalitního vysokého extraktu. 

Víno mělo hodně tmavou červenou barvu, po zakroužení ve sklence ukázalo pěknou viskozitu. Aroma mě překvapilo ihned po přivonění, určitě tmavé višně, drobet černého rybízu, slívy, možná až švestkový koláč se skořicí. A co teprve úžasná chuť, teplá, komplexní a dobře strukturovaná. Ani 15,5 objemových jednotek alkoholu z vína nelezlo, vůbec bych si jeho sílu u tak velkého zážitku neuvědomoval, kdybych si lahev chvilku nepodržel v rukou a údaj si nepřečetl. 

Všechno zmíněné ovoce nejenom vonělo, ale v mých ústech přímo rozehrálo živý tanec, chtěl jsem si s ním co nejdéle užít, než jsem polkl a nechal se okouzlit elegantními vyzrálými taniny v závěru na patře. Aby však bylo jasno, určitě se nejednalo o nějaký prvoplánový marmeládový pocit, od toho tam byla příjemná kyselinka, která sváděla se napít znovu a znovu. Už vím, proč se říká, že víno je nápojem bohů. Neřadím se k nim, ale rád se na jejich hostinu nechám pozvat.

Škoda, že jsem nemohl ještě přechutnat samostatný Cabernet Franc, na který jsem narazil již na dřívějších setkáních s paní Andulou z e-shopu slovenskavina.online. Není však všem dnům konec. Teď, kdy jsme si s panem Rastislavem vyměnili vizitky, možná dojde i na osobní návštěvu jeho vinařství Tajna. Víno ve vinařství přece jen chutná ze všeho nejlépe.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat