Pravidelní čtenáři

pátek 27. října 2023

Víno dopoledního kancelářského střihu

Když tak o tom přemýšlím, tak na degustaci do vinného baru VinVin v žižkovském hotelu Olšanka mě přivedly tři důvody. Tím prvním byla skutečnost, že jsem jim tam před pár lety nastavoval systém ochrany osobních údajů podle evropské legislativy. Předpokládám, že jim to v hotelu stále funguje tak jak má, aspoň jsem doposud nezachytil, že by se o mně po Praze povídalo, že jsem nezřízený pijan vína. 

Druhým důvodem bylo představované vinařství Kolby. Řadu let jsem od nich bral vánoční vína, což jak podnikatelé zajisté vědí, jsou vína, která jsou poskytována zaměstnancům a obchodním partnerům na konci roku jako poděkování za dobrou spolupráci. Mělo to doletoška zvýhodněný daňový režim, konsolidační balíček však zamíchal kartami a počítám, že spousta zejména malých vinařství bude mít velký problém s odbytem.

Třetím důvodem bylo, že do VinVinu jsem chodíval roky za převážně znojemskými víny dost pravidelně a tentokrát mě tam vytáhl Jarda, který se naskok vrátil do Česka ze svého pobytu v Lucemburku. Měli jsme tak možnost probrat, co nového v práci tady u nás, která nás před časem spojovala, či jak se audituje na Evropském účetním dvoře dosahování cílů za evropské prostředky v jednotlivých zemích Evropské unie. Zejména jsme pak pochopitelně probrali jaká vína se pijí za německými kopečky či podél francouzských řek.


A teď proč tak matoucí název textu… Proč pít víno dopoledne? Proč pít víno v kanceláři? Nelamte si s tím hlavu, padlo to jako bonmot od sommeliera Martina Šmída, odpovědného za obchod ve vinařství Kolby. Představoval pomocí něho úvodní vzorek ochutnávky víno odrůdy Sauvignon řady Classic z ročníku 2022 a přitom se zmínil, že podobná vína jim stojí na stole otevřená i během dne. Pochopitelně z profesních důvodů… Ale k věci, ochutnávané víno zaujalo podmanivou vůní, představuji si v prstech promnuté listy černého rybízu a rozmačkané plody zralého angreštu, a také stále cítím v ústech příjemnou svěží odrůdovou chuť. 

Pointou degustace byl dvousouboj Kolby se sesterským vinařstvím Reisten. Oba v současnosti spadají do jednoho vinařského holdingu investiční skupiny J&T, kam mimochodem patří i další vinařství ze Slovenska či z francouzského regionu Bordeaux. Porovnávaly se dvě odrůdy, a to Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský. V obou případech kvalitativně vyšší řada a pochopitelně stejný ročník.

V souboji rýňáků jsem hlasoval pro Kolby, z řady Selection, ročník 2020.  Přišel mi krásně kulatý a voňavý, pozitivní vliv mělo určitě zrání ve velkých dubových sudech po dobu 9 až 12 měsíců a metoda sur lie spočívající v promíchání vína ležícího na jemných kalech. Pokud byste chtěli hledat petrolejovou linku, tak byste byli patrně úspěšnější u vína z Reistenu z řady Maidenburg. Na mě však byl řízný, hodně suchý se zbytkovým cukrem 0,6 gramů, a hlavně jsem měl pocit, jako bych lízal plech, takové železně minerální tóny v puse.

Porovnávání vlašáků u mě dopadlo právě naopak. Hlasoval jsem pro Ryzlink vlašský z Reistenu z řady Maidenburg, pro mě kouzelná komplexní chuť, na níž se vápenité podloží Pálavy výrazně podepsalo. Líbila se mi elegantní mineralita, jemná citrusová vůně, v chuti byl plný, super byl dlouhý kulatý projev s nasládlostí jemných taninů a svěžestí citrusového ovoce. 

Proti tomu však nestál žádný outsider, vlašák z Kolby z řady Selection si rovněž zaslouží spoustu chvály. Ve spraši pouzdřanské stepi, kde se tratě s vlašákem na terasovitých Kolbách nacházejí, je rovněž množství vápenitých mikročásteček, které do vína předávají parádní vůni a chuť. A jak víno hodnotil Martin Šmíd? Pochopitelně víno ze svého vinařství poctivě chválil, tentokrát použil přirovnání, že mu tento vlašák připomíná prdelatého andílka z barokního kostela.

Mile mě mezi vzorky překvapila  špičková moravská šardonka z Kolby. Chardonnay z řady Premium, ročník 2021, dobré hrozny a školení na francouzských barikových sudech dává vínu dlouhý archivační potenciál. Prémiovou šardonku řadím k vínům pro mimořádné příležitosti. Byla na jedné straně mohutná, na druhé straně provokovala, abych si ji v ústech vychutnával, měla kouzelnou medovokořenitou chuť s dlouhotrvající perzistencí. 

Jsem rád, že došlo i na vzorek červeného vína z Kolby. Léta jsem obdivoval jejich Cuvée Red, víno Bordeaux style, v posledních ročnících připravované jako kupáž odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot ve výběru z hroznů. Komukoliv jsem toto víno v minulosti předával jako mou milou pozornost, ten ho chválil pro komplexní, bohatou a plnou chuť. 

Stejně jak jsem byl zvyklý, tak i toto ochutnávané cuvée bylo přitažlivé svým aroma červeného ovoce, divokých ostružin, višní a švestek a pochopitelně to vše bylo podtrženo výraznými tóny dubového dřeva z barikových sudů. Každopádně, až se objeví v prodeji karlínské vinotéky vinařství Kolby, určitě tam vyrazím a udělám si s ním radost.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat