Pravidelní čtenáři

neděle 8. října 2023

Zibibbo s Matějem Rupertem

Když to tak vlastně beru kolem dokola, na výroční degustaci dovozce vín Kupmeto byla spousta mnohem lepších vín než Zibibbo, o kterém tu chci napsat pár vět. Teda alespoň z mého pohledu, protože každý máme jiné chuťové pohárky a někomu třeba právě takový styl vína může vyhovovat. 

Ale všechna ta parádní vína, u kterých jsem si v katalogu udělal hvězdičku a která jsem si vyfotil, abych na ně nezapomněl, tak všechna ta vína si musí chvilku počkat. Proč dostalo přednost Zibibbo? Protože jsem ho ochutnával s Matějem Rupertem a probrali jsme přitom spolu za těch dvacet minut pár zajímavých postřehů z jejich televizního cestopisu Manu a Matěj…

Zibibbo je název autochtonní odrůdy, která se nejvíce pěstuje na jihu Itálie, na Sicílii a na severním pobřeží Afriky. Pokud jste o ní ještě nikdy neslyšeli, tak se nic neděje, vždyť z více než 10 000 odrůd vinné révy si jen zlomek získal celosvětovou popularitu a uznání. Ale bylo by škoda ta ostatní vína v životě minout, neboť mnohá si zaslouží vaši pozornost. 


Jedním z takových vín je právě Zibibbo. Jde o jednu z nejstarších bílých odrůd révy vinné, která si zachovala svou genetiku a patří do skupiny zhruba 200 muškátových hroznů. Možná jste se s ní již setkali pod názvem Muscat of Alexandria, jenž byl používán při výrobě vína již ranými Egypťany asi před 5000 lety. Jeho zajímavý název pochází z arabského slova zabib, což znamená rozinky.

V oblastech, kde se Zibibbo pěstuje, se často konzumuje jako stolní hrozny, vzhledem k jeho příjemné sladkokyselé aromatické dužnině. Pokud se z něho dělá víno, víno je pěkně voňavé a jen s mírným obsahem alkoholu. I tak je středně plné se zlatavou barvou s tóny pomerančových květů, meruněk a mandlí, zanechává květinové a kořenité tóny na patře. Nejvíce se využívá jako dezertní víno, případně do cuvée při výrobě sektů.

O to, aby se víno Zibibbo objevilo v nabídce Kupmeto, se zasloužil právě Matěj, který ho ochutnal při objevování chutí v Kalábrii. Při návštěvě vinařství Cantine Benvenuto jim majitel vinařství nalil do sklenek fresh variantu suchého vína z této odrůdy, v chuti bohaté na minerály, toho vína, které se jinak obvykle na jihu Itálie pije převážně jako víno dezertní. Martin Kozák z Kupmeto pak slíbil na zkoušku Zibibbo dovézt, ale jen pod podmínkou, že mu Matěj pomůže s propagací tohoto vína. A tak jsem se do toho přimotal na degustaci i já.

Na začátek jsem dostal do sklenky variantu pod označením Mare, ročník 2022. Jde o cuvée dvou odrůd Zibibbo a Malvasia. Slámově žlutá barva se světle zelenkavými odlesky. Intenzivní vůně s typickými tóny exotického ovoce a květinovými tóny. Harmonické víno, jemné a elegantní na patře, které se snadno pije. Potvrdil jsem si, kulatost opravdu vyplývá z toho, že víno zrálo na kalech. 

Dalším vzorkem bylo víno hrdě se hlásící k názvu odrůdy, stoprocentní Zibibbo, ročník 2022. Přišlo mi jako víno z vyšší ligy, ve vůni intenzivní a komplexní, aromatické, výrazné minerální tóny, velmi jemné tóny citrusů a květin. Na patře pocity svěžesti, bohatosti elegance a velké intenzity vůní, s dlouhým závěrem. Předchozí ročník 2021 byl vybrán do TOP 20 bílých vín Itálie.

Překvapil mě i třetí vzorek z vinařství Cantine Benvenuto, tentokrát červené víno pod názvem Terra, vyrobené z odrůd Magliocco a Greco Nero. Víno mělo intenzivní rubínově červenou barvu, možná bylo až trochu dofialova. Vůně a chuť byla s nádechem zralého červeného ovoce, dotekem černého pepře, kůže a čokolády, vanilkové tóny mu pak dalo zrání na dřevě, v dochuti pak byly patrné jemné a elegantní taniny. Možná nemělo tak pevné tělo, které bych si ještě dlouho nesl v ústech, ale bylo krásně pitelné a dokázal bych si představit při večerním popíjení u televize.

Využil jsem naše setkání k povídání o vínech, na která Matěj narazil v průběhu natáčení televizního cestopisu Manu a Matěj, abych dostal pár zajímavých tipů, co bych měl ještě z italských vín ochutnat. Řadu lokalit a odrůd mám již za ta léta přechutnané, pochopitelně všechna vinařství a ročníky, o kterých Matěj mluvil, nemám šanci poznat. Ale o to víc mě to láká v ochutnávání pokračovat. A třeba objevím opět něco nového, jako je právě víno z odrůdy Zibibbo.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat