Pravidelní čtenáři

úterý 15. června 2021

Otevřené sklepy

Otevřené sklepy v Novém Poddvorově je událost, které se Rodan i ostatní přátelé dobrého vína pravidelně účastní. Je to taková legenda, že je až s podivem, že jsem tam ještě nikdy nebyl. Nikdy předtím to nevyšlo, ani vlastně nevím proč. Takže letos mám premiéru. Však se také moc těším. Ze všech členů místního vinařského spolku znám Milana Sůkala, tedy ne osobně, ale už jsme se párkrát viděli a jeho vína jsou pověstná. Pak znám vinařství Krásná hora, to se však bohužel letos nepřidá. Ostatní vinaře až na výjimky neznám, takže to bude pro mě velké objevování.

Rodan se zmínil minulý týden o tom, že v předvečer koštu proběhne prezentace rakouských vín. Na tu se samozřejmě těším taky. Abych nezůstal pozadu, taky se musím na víkend dobře naladit. Rodan si vzal na paškál Veltlín od Davida Harma z Krustetten. Obec se nachází na pravém břehu Dunaje nedaleko Kremsu a Davida jsme poprvé poznali společně s Rodanem na veletrhu v Praze. Hned se mi jeho vína zalíbila a pořád si slibujeme, že ho navštívíme. Každopádně skvělá volba, taky mám jednu lahev nachlazenou.


Já budu vlastně ladit formu už dnes večer, ale asi bych o ní nestihl poreferovat, takže aspoň ex-ante, co nás čeká? Možná jste už někdy slyšeli o soubojích Pinot Noir z Burgundska versus Nový svět, podobně je to s Chardonnay. Co může být pro mnohé velkým překvapením (já jsem tedy překvapen byl), že se v Anglii vyrábí sekty, a to prosím v prvotřídní kvalitě. Dokonce si troufají srovnávat se s šampaňským! Dnes večer nás čeká souboj sektů z Anglie a Champagne.

Anglii bude zastupovat vinařství Ridgeview. Vinařství bylo založeno v roce 1995 vášnivými milovníky vína Christine a Michaelem Robertsovými a pro výrobu svých šumivých vín využívá klasickou metodu Champenoise. Pěstují, stejně jako v Champagne, tři odrůdy: Chardonnay, Pinot Noir a Meunier. Vinice leží v oblasti Sussex v Anglii, cca 11 km od oceánu, což je pro vznik vín stěžejní. Pro představu je to cca 140 km severněji od Champagne, tedy oblast na pěstování kvalitních hroznů hodně chladná. Zasahuje sem ale vliv teplého Golfského proudu, který dramaticky mění podmínky. Večer se k nám má Michael virtuálně připojit, takže se určitě dovím víc.

O čem bych se chtěl zmínit, to je zážitek z minulého týdne. Navštívil jsem degustaci řeckých vín a byla to vážně paráda. Vlastě by se to spíš dalo nazvat řecký večer, protože to nebyla jen degustace osmi vzorků vín o minimálním objemu, jak je můžeme znát z některých degustací. Ten večer jsme ochutnávali v Greek Market, který se nachází na pražské Novodvorské, řecké speciality spolu s lahodnými víny, po Řecku hojnost všeho. Pokud se sem vypravíte, můžete si nakoupit výborné řecké produkty, skvělá vína, nebo můžete posedět ve stylové zahrádce zářící modrobíle.

Nechci tady popisovat seznam degustovaných vín, mohlo by to být sice zajímavé, ale chci se zmínit o jednom jediném víně, na které rozhodně nezapomenu. Předběhlo dokonce do té doby mého favorita Xinomavro, o kterém jsem už jednou psal. Asi jste už slyšeli o víně jménem Retsina. Máte ho určitě spíš zařazené jako víno schované někde v regálu supermarketu za pár korun a moc od něj nečekáte. Retsina je víno, do které se přidává borovicová pryskyřice. Víno potom dostane nezaměnitelnou vůni i chuť. Ta, která mě dostala, se jmenuje Retsina Tear of the Pine 2019 z vinařství Kechris. Neuvěřitelná svěžest, vůně i chuť pryskyřice je velice jemná, nerušivá. Jen víno krásně podpoří. Nejjednodušší je ji prostě ochutnat, vážně to stojí za to.

Pokud jste se naladili na sklenku vína tak, jako já, jsem rád. Těším se, že budeme moci přinést spoustu zážitků, tentokrát i já z Moravy.

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat