Pravidelní čtenáři

čtvrtek 3. června 2021

Audience Crand Cru Classé Bordeaux 2018

Audience Grand Cru Classé Bordeaux je prestižní akce, na kterou se vždycky moc těším. Na letošní již 17. ročník přijelo prezentovat skvělý ročník 2018 rekordních 50 francouzských vinařství. Po zkušenostech s ostatními akcemi podobného typu jsem trochu s obavou sledoval vývoj restriktivních opatření, jestli i tato událost nebude muset být zrušena. Potěšila mě zpráva ze začátku dubna, kdy organizátoři oznámili, že s realizací počítají. Jen se trochu změnil formát, z vnitřních prostor na Pražském hradě se přesunula do Svatováclavské vinice a zahrad Villy Richter.

To bylo skvělé rozhodnutí, venkovní prostory se velice osvědčily, zejména s ohledem na počasí, které přálo jak vínům, tak samotným účastníkům. Prostě nebylo ani horko ani zima. Navíc kdo toto místo zná, určitě mi dá zapravdu, že dechberoucí výhledy na Prahu dostanou každého. To ostatně přiznávali i samotní francouzští zástupci, kteří sice stáli zády, ale byli s vědomi, že se prezentace jejich vín odehrává ve vznešeném prostředí. Takže vybaven degustačním seznamem s detailními informacemi o vínech i vinařích a mimořádně elegantní sklenicí z ručně foukaného skla české výroby Květná 1794 vyrážím ochutnávat.


Asi nečekáte, že předložím seznam padesáti Chateau s popisky jednotlivých vzorků, to by nebylo zajímavé čtení. Zkusím se s vámi podělit o několik dojmů a zážitků. Předně je potřeba mít určitou zkušenost nebo alespoň povědomí o zúčastněných vinařských domech, případně se před degustací připravit a vytipovat si vinařství, která buď znáte, nebo která jsou favority a jejich vína jsou tak drahá, že je zřejmě nikdy nekoupíte. Je také třeba počítat s tím, že se nejedná o degustaci, při které sedíte, máte k dispozici stůl, více než jednu sklenici, bílý ubrus, poznámkový blok a psací potřeby a tak podobně. Pokud si budete chtít udělat k degustovanému vínu poznámky, není to úplně jednoduché. V jedné ruce sklenici, ve druhé degustační karnet, ve třetí tužku… Neříkám, že to nejde, ale je nutné se omezit na číslo, písmeno, symbol.

Obecně bych hodnotil ročník 2018 v Bordeaux jako mimořádně povedený. Ač byl pro vinaře dle jejich slov velmi náročný, vína svým jedinečným charakterem doslova okouzlila. Sám bych zdůraznil mimořádnou vyrovnanost všech vín, nemohu říci, že bych narazil na nějakého mimořádného šampióna, který by výrazně převyšoval a současně jsem nenarazil na žádný propadák. Jsou plná, tělnatá, šťavnatá a svěží zároveň. Je to určitě jeden z nejzajímavějších ročníků, který jsme za poslední dobu měli možnost ochutnat.


Pokud bych měl vyzdvihnout jednu oblast, byl by to Pessac-Leognan. Mám obecně rád vína z oblasti Graves a pro milovníky bílých vín jen dodávám, že se zde produkují fantastická bílá vína postavená na odrůdách Sauvignon blanc a Semillon. Kdo zná Chateau Smith Haut Lafitte nebo Chateu Pape Clément, dá mi jistě za pravdu. Cenově dostupnější vína jsou třeba z Chateau Latour Martillac, jejich bílé mě úplně dostalo svojí explozí vůně a následně i chuti. A to jsem původně rozmýšlel, jestli bílá nevynechat. To by byla velká škoda!

Jestli mě něco opravdu potěšilo, byl to zájem Francouzů. Přestože jsem byl na posledním, tedy šestém kole druhý den v pátek, na nikom nebyl vidět ani náznak nezájmu nebo znuděnosti. Rozumím tomu, že obchodník se musí snažit, je to jeho práce. Představte si ale majitele vinařství, jehož jmění představuje řády, o kterých se nám ani nezdá. Přesto stojí dva dny u stánku, nalévá víno a povídá si s návštěvníky. S šarmem a noblesou francouzské šlechty! Klobouk dolů.

Vína jsou samozřejmě určená k dlouhodobému uskladnění, těšit se na ně můžeme tak za 10 let. To je dlouhá doba, proto jsme s kamarády přáteli dobrého vína přišli s myšlenkou degustace již hotových vín. První se již odehrála, další budou určitě následovat. Takže někdy v budoucnu se můžete těšit třeba na Chateau Larrivet Haut-Brion 2005. Ještě mi jeden doma zbyl.

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat