Pravidelní čtenáři

pátek 5. listopadu 2021

Povídání s Guillaume Bousquetem o novinkách z vinařství

Cosi mě navádí, abych si prozkoušel vaši paměť. Vzpomene si ještě někdo, kdo vyhrál v námi vyprovokovaném souboji Malbeců, o kterém tu psal Jarda ve svém úvodním textu o Galadegustaci Kupmeto? No jasně, bylo to argentinské vinařství Domaine Bousquet. Tak se teď k němu vrátím a v podstatě tak symbolicky vzpomínání na úžasný podvečer na Novoměstské radnici uzavřu.

Nebylo to totiž poprvé, co jsme na ona nezapomenutelná argentinská vína narazili. Celkem náhodně, spíš jen tak s chutí objevovat zámořské Malbecy, jsme se v červnu 2019 s Jardou dostali na ochutnávku vín Domaine Bousquet v pražské Šenkovně. Byl to fantastický zážitek, jedno víno lepší než druhé, však jich taky pár krabic poté připutovalo na naši adresu, abychom si jich pořádně užili. Copak se dá Malbecu v rezervě, co dostala skvělých 91 bodů od Jamese Sucklinga, odolat?

Tenkrát nás zaujala nejen vína, ale i skvělá prezentace Guillaume Bousqueta, pochopitelně i s neméně dobrým překladem od Martina Kozáka, který to všechno dal dohromady. Guillaume už podle jména patří do rodiny vlastnící ono argentinské vinařství. Po studiu marketingu se nyní věnuje odbytu jejich vín v Evropě. A to mu jde velmi dobře, okamžitě po setkání s ním máte pocit, že je člověkem, kterého důvěrně znáte, můžete s ním probrat cokoliv, co se jejich vín týká, a to, co nabízí, vám podá s takovým zápalem, že máte pocit, že od něho nemůžete bez koštu odejít, protože jinak byste o moc přišli.


Takže takhle to na Galadegustaci bylo. Sotva jsme se s Jardou přiblížili ke stolku s víny Domaine Bousquet, okamžitě se na nás Guillaume usmál, jednoznačně dal najevo, vždyť já vás znám. Stačilo jen připomenout, že má pravdu, že jsme s ním strávili před časem jeden večer v Šenkovně. A pak to vypuklo. Jarda se pustil do přechutnání toho nejlepšího, co ho minule zaujalo. Já na to šel jinak…

Oslovil jsem Guillaume a položil mu přímou otázku. Co tu máš nového, co jsem ještě neměl šanci poznat? Tím jsem ho dostal. Ucítil příležitost se pochlubit, jak vinařství dál prosperuje, co jsou jejich další skvělá vína. 

Prvním ve sklence byl sekt. Charmat brut z hroznů Chardonnay a Pinot Noir v poměru 3 ku 1 pocházejících z jejich vinic v Tupungato, Alto Gualtallary, k čemuž neopomněl dodat, že se nacházejí na úpatí And ve výšce 1200 metrů. Ovocný sekt s vůní limetky a jablek se svěží kyselinkou a jemnými bublinkami. Druhá fermentace charakteristická pro tento typ vín neproběhla v lahvích, ale ve velkoobjemových tancích. Hrabu se v poznámkách. No, jak jinak, jen výkřik „Super!“…

Další novinkou pro mě byl Malbec Virgen, ročník 2019, organické víno. V pojetí vinařství Bousquet jde o dodržení veškeré možné péče při pěstování hroznů i výrobě vína, do kterého se nepřidávají žádné siřičitany. Vinice jsou opět zasazeny na úbočí And s charakteristickým střídáním teplot ve dne a v noci, tentokráte se na hroznech podepsalo i místní písčito-štěrkové podloží. A co Malbec? Tmavě fialová barva, bobulové ovoce, černý rybíz, švestky, koření, čokoláda a fialky. Ale pochopitelně, nic z toho není patrné zvlášť, všechno to ladí dohromady, a souhlasně pokýváte jen tehdy, když vás na to někdo upozorní.

Jarda teď promine, ale já teď od Malbeců ukročím. Další novinkou byl pro mě Cabernet Franc Gaia, ročník 2018. Už přihlášení se k jejich špičkové řadě o něčem vypovídá. Jde o stoprocentně odrůdové víno, co zrálo až deset měsíců ve francouzském dubu. Mohutné tělo, dlouhá dochuť, harmonické tříslo. Začínám Cabernetu Franc čím dál víc podléhat. Tentokrát dostalo víno mé nejvyšší hodnocení. Tři hvězdičky…

Nakonec při nabídce posledního vína Guillaume sáhne po jejich klasice. Máte pravdu, novinky jsou boží, ale když vytahujeme nejvyšší trumfy, jdeme zajisté do jejich nejproslulejšího vína, Gran Malbecu, dříve známého jako Grande Reserva. Ochutnávaný ročník 2018 uspěl při hodnocení Jamese Sucklinga dokonce 94 body. Tak jen přitakávám. Poprávu… Bylo to fantastické zakončení půlhodinky s Guillaume Bousquetem. Až budete mít někdy šanci jejich vína ochutnat, neváhejte ani minutu.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat