Pravidelní čtenáři

úterý 13. dubna 2021

Opomíjené středoevropské Frankovky

Není to ani týden, co zde Jarda publikoval text o jejich srovnávacím koštu rakouských a maďarských Frankovek. Navnadil mě tím pořádně, začal jsem hned prohrabávat své zásoby. Podařilo se, našel jsem jednu ověřenou z Rakvic. A když se ozval Jarda, že se staví a přinese s sebou Blaufränkisch z Mittelburgenlandu, napadlo mě, co takhle ho vyzvat na souboj…

Historka o putování lahve rakouské Frankovky od prodejce z Tábora k ochutnání do Prahy tu už byla profláknutá. Tak jen stručně, pražský e-shop, nabízené konkrétní víno, představa vyzvednutí obratem pro konkrétní akci, místo toho dodávka až po několika dnech ze skladu z jihu Čech. Díky tomu prošvihnutá degustace, jedno vytipované víno s dobrým rodokmenem pak zůstalo ladem. No zas tak úplně plonkově nezůstalo, Jarda věděl, co s tím. Vzal ho ke mně a tak potěšilo, že jsem se vlastně s několikadenním zpožděním dostal k ochutnávce ne zcela běžného vína.


Jarda lovil v rakouských vodách záměrně. Kde hledat původ Frankovek, typického středoevropského červeného vína? Vlastně by se dalo i umístit historicky na území Rakouska-Uherska, byť tou nejzajímavější oblastí, kde se Frankovce daří, je rakouský Burgenland. Na vinicích na jih od Neziderského jezera se rodí patrně nejúžasnější Frankovky, na které je možno narazit.

Určitě lze vytáhnout i další kousky z okolních zemí, které by si zasloužily pozornost nás milovníků vína. Ať už je to z maďarské oblasti Sopron, z Egeru či Villány, nebo od Strekova na jihu Slovenska či vyhlášená Račianska Frankovka. Na Moravě je to po Svatovavřineckém druhá nejpěstovanější odrůda, byť ne zrovna s tím nejlepším jménem. Ale každý z nás určitě víme o některé, na niž nedáme dopustit, ať už je to Kounická Frankovka, nebo ty z Velkopavlovické oblasti.

První otevřená lahev byla z Weingut Familie Weber, DAC Reserve, ročník 2009. Apropos ročník… V našem případě kuriozita i kámen úrazu. Povedený ročník, ve kterém se urodila výtečná vína. Na druhou stranu, hrozilo riziko nevhodného skladování po nalahvování a nezvládnuté stárnutí vína… Asi už tušíte, kam mířím. Jarda vytáhl vývrtku, ověřil korek a výraz tváře mluvil za všechno. Nejběžnější vada vína TCA, jak říkáme pachuti korku. Veškerý očekávaný zážitek z ochutnávaného vína z ničeho nic byl tutam, buď ho jet vrátit do Tábora nebo se přemoci. Volili jsme druhou cestu, ale běžně ji nedoporučuji.

Věděli jsme, co od koštované Frankovky máme čekat, pokud by byla v plné formě. Velmi tmavá rubínová barva, tož to se nezměnilo. Jemná elegantní ovocná vůně po čerstvých borůvkách, doplněná kořením a náznakem kouřovosti, tak to jsme v ní nenašli ani náhodou. Postrádali jsme i propagovanou příjemnou harmonickou chuť silné Frankovky s ovocem, čokoládou, mineralitou, kyselinou a výraznějšími taniny s dlouhou dochutí. Možná by to chtělo zkusit ještě jednou s jinou lahví. Chudák Frankovka za to nemůže, špatný korek a nevhodné skladování s přihlédnutím ke stáří se na ní tentokrát nevratně podepsaly.

Měl jsem tak mnohem snazší roli vyhrát souboj s mou nabídnutou Frankovkou z Vinařství Gréger z Rakvic, viniční tratě Trkmansko. Jejich vína dlouhodobě obdivuji, zejména ta červená, byť i bílá jsou velkým zážitkem. Tentokrát jsme ochutnali barikovanou Frankovku v pozdním sběru z ročníku 2018. Ve srovnání s předchozí ochutnávkou víno poměrně mladé, ale přesto úžasné. Mohu porovnávat i s předchozím ročníkem, kde jsem si poprvé uvědomil, jak chutná krásná Frankovka. Ročník 2018 byl ještě povedenější.

Ve sklenkách jsme měli silné, hutné, vyzrále ovocné, kořenité, kouřové odrůdové víno, s efektními tříslovinami, výtečnou kyselinkou a harmonickým vlivem dřeva. Nešlo jen tak o přelétavou milenku, která se kolem vás protáhne, sice dokáže vzrušit, ale brzo na ni zapomenete. Tato Frankovka se vám vrhne kolem krku a nepustí. Ostatně ani nechcete, aby odešla, takovou si přece budete hýčkat, budete jí nadbíhat, abyste si s ní mohli užívat, co jen to půjde.

Otevřel jsem zde zajímavé téma, co rozhodně stojí za pozornost. Co takhle udělat Rakousko-Uherský košt Frankovek? Vytipovat dobré vzorky z Rakouska, Maďarska a Slovenska, přibrat k tomu i Slovinsko, Srbsko a Chorvatsko, a proti tomu nasadit naše moravské favority. Moc by mě zajímalo, jak by to dopadlo. Dokud neokusím, bude mi něco chybět. Vážně se na podobnou příležitost moc těším.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat