Pravidelní čtenáři

pátek 23. dubna 2021

Rhodanus

No uznáte, tohle jsem si nemohl nechat pro sebe. Včera jsme doma ochutnávali krásné odrůdové červené víno z vinic na úpatí hory Mont Ventoux, kousek severovýchodně od Avignonu, v podstatě tedy pro nás milovníky vína z údolí jižní Rhôny. Čím víc jsem si pak dohledával informace, odkud to víno vlastně je, tím víc jsem se dostával blíž a blíž k původu mého křestního jména.

Celý život jsem žil v domnění, že jméno Rodan je slovanského původu, původně patrně odvozeno od slova rodný. Pak mi to sice drobet narušila série japonských katastrofických filmů z druhé poloviny minulého století s godzillou jménem Rodan v hlavní roli. Ale v tomto případě mohlo jít čistě jen o scénáristovu fantazii.

Dnes mi v tom ale udělala čáru přes rozpočet Wikipedie. Proč? Uvádí, že původ jména jedné z nejznámějších francouzských řek Rhône vychází podle jedné varianty z keltského označení Rhodanus či Rodanus, což by se dalo odvodit od slova „klikatit se“. V řadě jazyků, například v polštině, stále tento název používají. Takže je to tak. Rodan je prostě Rhóna…


V zásilce z Vinografu mi pro zpříjemnění koronakrize doručili těžkou lahev s tajemným označením vinařství. Domaine Mur-Mur-Ium… Zkuste si to říct párkrát za sebou. A ještě jednou rychleji… Už se chytáte? Název vinařství znamená v překladu z latiny "hučení včel". Na jednu stranu to vyvolá úsměv, při troše přemýšlení to pak souvisí s filozofií šetrného vinaření bez použití chemie a pesticidů s BIO certifikací.

Vinařství Mur-Mur-Ium bylo založeno v roce 1995, v roce 2008 ho koupil stávající majitel Marc Pichon, o produkci se mu dnes stará jeho setra Véronique, které se daří vysokou kvalitu místních vín udržovat a dále rozvíjet. Díky vysokému bodování Roberta Parkera se vinařství dostalo do širokého povědomí a v současnosti se řadí k nejvýznamnějším a nejuznávanější v regionu Ventoux. Sídlo vinařství je v malé obci Mormoiron, odkud je to na jejich okolní vinice co by kamenem dohodil. Ve skladbě odrůd jsou zde především ty typické pro tuto oblast, jako Grenache, Syrah, Cinsault, Carignan, ale úspěšně se tu daří i dalším, jako právě například Merlotu.

Otevřeli jsme si včera Merlot Elixir, IGP Mediterranean, ročník 2015. Jak možná tušíte stoprocentně koncentrovaný Merlot. Víno tmavě červené barvy s rubínovými odlesky. Ve vůni tóny velmi zralého černého a červeného ovoce, například černého rybízu. Co zralého, v podstatě marmeládového... V chuti šlo tedy o hodně ovocné víno, pochopitelně nechyběly typické třešně a koření, následovala dlouhá dochuť s jemnými sametovými taniny.

Za pozornost stojí alkohol. Toto víno nebylo žádný troškař. Mělo přesně svých 15 %. Podle evropských předpisů to může být u nefortifikovaného vína maximum, ale o to mi tu tak ani nejde. Jak se na to díváte vy, vadí vám vysoké objemové množství alkoholu ve víně? Někoho alkohol ve víně pálí, nedokáže si ho pak pořádně vychutnat. Já tak odmítavý nejsem, mám rád těžká červená vína a k těm tak říkajíc vyšší alkohol patří. Oceňuji však, když je harmonicky sladěné. Pochopitelně z vína lezoucí alkohol bych pomluvil také. Včera jsem ho pochválil, i když přiznám, druhou lahev bych už nedal.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat