Pravidelní čtenáři

sobota 17. dubna 2021

Víno a sýry z Francie

Víno a sýry k sobě neodmyslitelně patří, to je známá věc. Může se však stát, že si otevřete skvělé víno, k tomu si koupíte výborný sýr, ale není to ono, dokonce začnete řešit otázku. Jaký sýr je k vínu ten nejvhodnější?

Existuje mnoho sýrů a základní principy snoubení, které mohou posloužit jako vodítko. Máme sýry tvrdé, například Čedar, Parmazán nebo Ementál. K těmto sýrům se hodí svěží ovocná bílá i červená vína. K polotvrdým sýrům, například Goudě, Eidamu a Madelandu se hodí vína suchá bílá a středně plná červená.

Máme sýry s bílou plísní jako Hermelín, Brie nebo Camembert, sýry s modrou plísní, typicky Roquefort nebo Gorgonzola, kozí a ovčí sýry, čerstvé sýry a tím výčet určitě nekončí. Obecně platí, že čerstvé sýry ladí se svěžími bílými víny, hutnější a déle zrající sýry se hodí k sladším vínům. Sýry výraznější chutě a sýry s bílou plísní doplní červená vína.


Může to být někdy věda, ale než se donekonečna motat v nějakých poučkách, co je nejlepší a co ne, proč to raději nevyzkoušet? S radostí a nadšením jsem kývnul na nápad uspořádat takový soukromý seminář párování vína se sýry. Základním předpokladem je najít partu nadšenců tak akorát velkou, aby bylo možné postupně se vracet k jednotlivým vínům a zkoušet různé kombinace. Druhým předpokladem je stanovit kritéria volby vín i sýrů. V našem případě jsme se zaměřili na Francii.

A teď zřejmě to nejdůležitější. Pokud si chcete večer skutečně užít, je nezbytně nutné mít jak kvalitní vína, tak sýry. Jedno bez druhého prostě nefunguje. Zejména jde o správnou zralost opět jak vín, tak sýrů. V našem případě se o obojí postaral náš kamarád a zkušený sommeliér Martin, a to zcela bezchybně. Neříkám, že prodejna sýrů ve Vodičkově ulici je jediná, ale patří ke špičce toho, co je u nás možné sehnat.

Vína tedy máme, sýry také. Abych nezapomněl, ještě kousek bagety na přikousnutí, taky francouzské. Už ale určitě netrpělivě čekáte, co jsme pili a jaké zážitky jsme našim chuťovým buňkám dopřáli. Celkem jsme ochutnali 11 vzorků vín od šampaňského přes Riesling z Alsaska, Pouilly-Fumé, Chateauneuf-du-Pape Blanc a Mersault z bílých, z červených pak Pinot noir z Cotes de Nuits, Syrah ze severní Rhony, Bordeaux i Cahors. Sladkou tečkou bylo Coteaux du Layon, což je apelace sladkých vín z Loiry v blízkosti Anjou a Tokay Pinot Gris z Alsaska. To druhé je možná trochu záhadou, ale prozradím, že se jednalo o ročník 2000. Od roku 2006 již není možné používat název 'tokajské' pro jiná vína než ta z vinařské oblasti Tokaj.


Sýrů jsme ochutnali také 11 druhů, ale vypisovat je všechny nebudu, to by asi naše čtenáře odradilo, text by pak nedočetli do konce a tím pádem by se nedozvěděli, jak to všechno dopadlo. Je naším zvykem na konci degustací vyhlásit pomyslné vítěze. Tentokrát nejen vín, ale i sýrů. Takže tu máme dvě bedny, kdo na nich?

Začnu u sýrů a na třetí místo posílám Crottin de Chavignol, což je sýr z nepasterovaného kozího mléka, které dává sýru nezaměnitelnou chuť a vůni, nese značku chráněné zeměpisné označení a vyrábí se výhradně v údolí Loiry. Jak asi tušíte, se Sauvignonem si velice rozumí. 

Druhou příčku obsadil Reblochon, to je sýr z kravského nepasterovaného mléka ze Savojska. Sýr má díky pomalému zrání krémovou texturu a získává lahodnou a jemnou chuť. K němu vám bude určitě chutnat Chateauneuf-du-Pape Blanc a zkuste i Pinot z Burgundska.

A vítězem se stává Délice de Bourgogne. Je to sýr typu Brie, vyrobený z kravského pasterovaného mléka a jeho nespornou výhodou je jeho univerzálnost při snoubení. Se šampaňským je to ovšem první liga. Užil jsem si ale i sýry s modrou plísní, v kombinaci se sladkými i plnějšími červenými víny budete nadmíru spokojeni.

S víny a jejich pořadím je to trochu složitější. Všechna byla tak skvělá, že postavit tři na bednu není možné, vítězství patří všem. A taky našemu sommeliérovi, byl to skvělý zážitek, který mě motivuje k tomu ochutnávat a zkoušet dál a dál.

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat