Pravidelní čtenáři

čtvrtek 13. května 2021

Bílé Burgundsko

Opět se vracím k našim pravidelným degustacím, tentokrát jsme zabrousili do Burgundska. Téma posledního setkání znělo „bílé víno z Burgundska do 1000 Korun“. Je to hodně peněz nebo naopak myslíte, že za takové peníze pořídit skutečně kvalitní a dobré víno nebude jednoduché?

Je pravda, že po vyhlášení tématu se na skupině přátel dobrého vína rozběhla diskuse, odkud je vlastně dnes reálné za rozumné peníze sehnat kvalitní Burgundské. K tomu jen poznámka, že jste asi slyšeli o jarních mrazech, které decimovaly úrodu burgundských vinařů, mnohdy škody dosahovaly i 90 % očekávané odrůdy. Je to samozřejmě trochu teoretická úvaha, jaká by mohla být úroda, počasí si to vždycky nakonec udělá podle sebe. Jisté však je, že mrazy způsobily natolik velké škody, že jsou vinaři nuceni zvyšovat už tak vysoké ceny, a to již v ročníku 2020, aby ztráty z toho letošního alespoň částečně kompenzovali.


Tak kam se vydáme, do Chablis, Côte-d'Or nebo ještě jižněji? Burgundská klasifikace má ve stručnosti čtyři stupně. Prvním jsou regionální apelace, což jsou vína, která mohou být vyráběna v celém regionu Burgundska a tvoří asi polovinu celkové produkce burgundských vín. Další jsou takzvané Villages AOC, to jsou vína, která se vyrábí z hroznů sklizených na území konkrétních vesnic. Víno nese název této konkrétní obce. 

Následuje Premier Cru, tedy vína vyrobená z přesně definovaných nadprůměrně kvalitních vinic na území konkrétní obce. Na vrcholu pyramidy stojí Grand Cru, což jsou vína vyrobená z nejlepších vinic v dané obci. Na rozdíl od předchozích apelací nenesou jméno vesnice, ale konkrétní Grand Cru vinice. Na první pohled to vypadá složitě, ale trocha praxe, ochutnávání a třeba i návštěva Burgundska vám v tom po určité době udělá jasno.

Tolik teorie, pojďme se podívat, co se nám sešlo za vzorky. Pokud se podíváte na obrázek degustovaných vín, asi největší hvězdou je Domaine des Comtes Lafon. Skládá se z přibližně 14 hektarů v obcích Volnay, Monthélie, Chassagne-Montrachet a samozřejmě Meursault, kde se Domaine a jeho monopolní vinice Clos de la Barre se nacházejí. Kromě rodinných podniků vlastní Dominique (dnešní majitel) také pozemky v Mâcon pod doménovým jménem Les Héritiers du Comte Lafon. Právě toto Viré-Clessé jsme měli možnost ochutnat. Z této apelace jsme degustovali ještě skvělé Chardonnay z vinařství André Bonhomme.

Z Chablis se sešly celkem tři vzorky. Dva z vinařství Domaine Bernard Defaix, které hospodaří na 27 ha vinic a soustředí se primárně na Chardonnay, základní odrůdu v Chablis. Vyrábějí od základních vín na denní konzumaci přes vína do běžné gastronomie, vynikající Premier Cru až po velká Grand Cru. Ročník 2012, který jsme ochutnali, byl skutečně mimořádný. Vinařství sklízí řadu mezinárodních ocenění, přesto se drží s cenami na velmi výhodném poměru ceny a kvality.

Vína od Patricka Piuze (to je ten třetí vzorek z Chablis) se poznají podle toho, že mají hrdla zalitá voskem. Pokud tedy někdo na slepé degustaci vosk neodstraní, je to významné vodítko k tomu uhodnout, o jaké víno se jedná. Přečtěte si něco o této hvězdě, která již vystoupala, a zkuste ochutnat jeho vína, pokud se k nim vůbec dostanete.

Pro mě se vítězem večera stalo Domaine Bohrmann Saint-Romain AOC "Clos sous le Château", Monopole 2015. Víno vyniká svěžestí, harmonií a skvělou pitelností, v ročníku 2015 bez chyby. Vinařství Domaine Bohrmann bylo založeno v roce 2002 a jeho majitelkou je Belgičanka Sofie Bohrmann, mladá a velice energická dáma. Vlastní vinice v Meursault, Puligny-Montrachet, Saint-Romain a Pommardu. Průměrné stáří keřů je cca 40 let, s čímž už se dá dosahovat zajímavých výsledků. Zásadně tu nepoužívají chemické prostředky a většinu vín nefiltrují. A jejich Meursault? Poznal jsem ho na párování sýrů a vín a okamžitě mě chytilo, ochutnejte taky…

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat