Pravidelní čtenáři

čtvrtek 13. ledna 2022

Novoroční otázky pro vinaře Tondu Blažka

Sotva jsme se za všeobecného veselí rozloučili se starým rokem a přiťukli si na ten nový, už v tom zase lítáme. Od rána do večera jsme zaplaveni každodenními úkoly, když pak večer vyšetříme trochu času, abychom si sedli ke sklence, tak nás dost často přemůže únava. S tím se však musí bojovat. Já volím cestu povídání s oblíbenými vinaři, to mě zpravidla dokáže naladit natolik, aby se mi vrátily myšlenky na jejich výtečná vína.  Tak vás dneska vezmu s sebou, chcete?

Není to tak dávno, když jsem se na našem blogu zmiňoval o vinařství Antonína Blažka. Dolní Bojanovice je jednak překrásná vinařská obec se spoustou šikovných vinařů, jednak místo, na kterém se letos příroda vyřádila. Sotva týden poté, co jsme navštívili otevřené sklepy v Novém Poddvorově je postihlo krupobití a následně se tu přehnalo tornádo. Pohodový vinař pan Antonín se ženou Ditou se s námi ještě bezstarostně bavili a dávali ochutnávat svá vína, aby se pak musel vzápětí hrabat z nejhoršího…


Dovolím si Tondovi Blažkovi zkraje roku položit pár otázek. Určitě mu musím poděkovat, že si na ně našel v dobách covidu a přírodních katastrof čas. Oceňuji i jeho optimismus, jsem rád, že se s ním budu potkávat u vína i v budoucnu.

R: Pane Antoníne, začnu tématem, na které se asi patrně ptá kdekdo. Vím, že vinaři na Moravě neprožívají právě šťastné období, co se odbytu vína týká. Co však znamenal rok 2021 konkrétně pro Vás? Jak jste se vypořádali se vším, co vaše vinařství letos postihlo?

A: Na rok 2021 určit jen tak nezapomeneme. Jaro bylo velmi příjemné a poklidné, s napětím jsme očekávali, jak dopadnou jarní mrazy. Ty nás naštěstí minuly, mohli jsme se tedy těšit na pěknou úrodu nového ročníku. To jsme však netušili, co nás potká. 

 Když jsme vás potkali na otevřených sklepech v Novém Poddvorově, ještě jsme se bezstarostně smáli, ale za dva dny bylo všechno jinak. Do Dolních Bojanovic přišla nemilá sprcha v podobě obrovského krupobití, pro představu kroupy měly velikost pingpongových míčků. Následně voda zaplavila naše vinice, kdo netuší, o co šlo, tak během dvou hodin napršelo 180 mm. A to ještě nebyl konec. Krupobití se znovu opakovalo o tři dny později, tentokrát dosáhly kroupy velikosti tenisových míčků.

Když jsme si se ženou po těchto událostech prohlédli škody ve vinicích, tak jsme skoro chtěli s vinařením skončit. Nebylo by snad lepší se věnovat jinému oboru, který není tolik závislý na počasí? S vinařením je spojena spousta práce a pak přijde něco, co nejde nijak ovlivnit. Naštěstí v nás zvítězila láska k vínu a jeho výrobě, tak pokračujeme dál.

Musíme také vzpomenout, že rok 2021 byl opět rokem covidovým. Tedy pochopitelně i velmi složitým pro prodej vinařských produktů. Restaurace a penziony, kam naše vína dodáváme, byly až do léta zavřeny. A když se konečně otevřely, tak i  poté byl jejich provoz významně ochromen, vína se prodávalo mnohem míň, než v minulosti. Naštěstí nám zůstali věrní zákazníci ze soukromého sektoru. Díky nim a jiným akcím, jako jsou třeba právě otevřené sklepy, jsme nakonec zvládli rok 2021 docela dobře.

R: Máte vůbec ve sklepě vína z ročníku 2021? Můžeme se na příštím ročníku otevřených sklepů opět těšit na nějaké překvapení? 

A: Fakt, že nás postihlo v loňském roce krupobití, vedl k tomu, že jsme museli hodně hroznů dokoupit. Ve sklepě nám tak zraje spousta krásných vín. Jako každoročně bych opět vyzvedl ryzlink vlašský, dále pak ryzlink rýnský a rulandské bílé, včetně batonáží těchto odrůd. Zajímavý bude také tramín červený sur lie, který jsme nechali zrát v barikovém sudu.

Je jenom otázka, která z těchto vín budeme moci nalahvovat a prezentovat na příštím ročníku otevřených sklepů v Novém Poddvorově.

R: Osobně se dívám na viniční tratě v okolí Dolních Bojanovic jako na jedny z nejzajímavějších na Slovácku. Psal jsem teď text o vašem Ryzlinku vlašském z ročníku 2019 z tratě Kukvička. Odkud sklízíte nejlepší hrozny a čím se pak následně víno z nich odlišuje?

A: My si rovněž považujeme viniční trať Kukvička za jednu z našich nejlepších tratí. Je to dáno především její polohou, jde o jižní svah s velmi zvláštní půdou. Občas jsou v ní totiž k vidění   drobné ulity jako pozůstatek mořských živočichů. Pokud navíc vinař cílí na kvalitu a úrodu redukuje, dává tato viniční trať nádherná, plná minerální vína. Samozřejmě ročník od ročníku se to liší, je tedy na vás vína ochutnávat.

R: Potkáváme se u sklenky vína již řadu let. Nabízíte nám čím dál lepší vína, přesto by mě zajímalo, které z nich Vám osobně nejvíce chutná? 

A: Chutě člověka se s věkem mění. Doma s rodinou pijeme celou naši škálu suchých vín, největší radost mi však dělá odrůda Ryzlink rýnský, zejména v provedení sur lie.

R: A co vína z jiných moravských či zahraničních vinařství? Kdybyste si mohl zčistajasna ukázat na jakoukoliv lahev, ze které z nich by Vás víno nejvíce potěšilo? 

A: Co se týče zahraničních vín dražší produkce, tak je člověk většinou spokojený. Z moravských vinařství rád ochutnám Ryzlink rýnský z vinařství Dufek, Ryzlink vlašský vinařství Binder nebo Merlot barique z vinařství Sůkal.

Věřím, že se doba srovná, a my se opět znovu potkáme. Děkuji za odpovědi na mé otázky. Úspěšný nový rok ve vinařství i v osobním životě přeji Vám i paní Ditě...

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat