Pravidelní čtenáři

pondělí 31. ledna 2022

Pozdrav z Podyjí

Setkání s Rodanem v jeho kanceláři je vždy velkým zážitkem a samozřejmě i inspirací. Setkáváme se tam s větší či menší pravidelností v momentech, kdy není z různých důvodů možné navštěvovat degustace nebo jiné podniky. Nebo prostě jen tak, když si chceme v klidu popovídat a probrat mimo jiné naše strategie a taktiky, o čem bychom v budoucnu chtěli psát, případně kam bychom se chtěli podívat.

Na takové vědecké bádání je potřeba se dobře vybavit, to je jasné. Takže se vždycky každý snažíme přinést (nebo otevřít) nějakou zajímavou lahev. Nejde o to, aby byla extrémně drahá, ale prostě zajímavá. Grand Cru od prestižního vinaře, to by uměl každý, pokud by na to měl. Rodan tentokrát otevřel mimořádně zajímavé víno z Kutné Hory s názvem Samet. V minulém textu už toto víno dokonale popsal, mě nezbývá než potvrdit, že takové víno k nám do Čech skutečně patří.

Možná by Vás zajímalo, co za víno jsem přinesl já. Není tajemstvím, že se při degustacích zaměřuji spíše na vína ze světa, nicméně tentokrát jsem přinesl jedno mimořádné víno od nás z Moravy. Ještě než prozradím, o které jde, dovolte mi krátkou vzpomínku na náš výlet do vinařství, který jsme s kolegy z práce plánovali snad dva roky. Covid nám dokonale zamával s plány, naši návštěvu jsme museli několikrát odložit. Na podzim loňského roku se ale konečně situace zlepšila a my jsme konečně mohli vyrazit na tolik očekávanou návštěvu vinařství Thaya do Hnanic nedaleko od Znojma. Ta doba byla dokonce tak dlouhá, že z původního vinařství Trávníček a Kořínek se stalo vinařství se jménem řeky Dyje v němčině.


Některé dlouho plánované akce, na které se tolik těšíme, se občas nepovedou. To však rozhodně nebyl tento případ. Podařilo se úplně všechno, až se tomu těžko věřilo. Korunu všemu navíc nasadilo krásné počasí, které celkový dojem z podzimní návštěvy Národního parku Podyjí mnohonásobně umocnilo. Procházka po vinici Šobes, vyhlídka Devět mlýnů, návštěva rakouské vyhlídky Heiliger Stein a široko daleko nekonečně krásné pohledy na vinice… Jedním slovem nádhera.

Samozřejmě jsme přijeli na degustaci vín vinařství Thaya, tak honem do degustační místnosti ve Sklepní ulici. Jakub Smrčka nás bohužel večerem provést nemohl, ale jeho kolega vše zvládl na výbornou a své vinařství nám přišel osobně představit i Josef Trávníček. Pochlubil se novými prostory vinařství, které jsou již funkční, zbývá ještě dokončit ubytování a restauraci. Pokud někdo zná vinifikaci v betonových vejcích, pak mohou být zajímavé postřehy těch, kteří takové vejce musí do vinařství dopravit a vyložit. I to jsme se od pana Trávníčka dozvěděli.

Teď už ale k vínům, vinařství hospodaří na 105 ha vlastních vinic v katastru pěti vyhlášených vinařských obcích Hnanice, Šatov, Havraníky, Vrbovec a Dyjákovičky. Znojemsko je známé svými minerálními bílými víny, takže postupně ochutnáváme základní řadu, která se také označuje Pozdravy z národního parku nebo mladé víno. Zajímavé bylo například Chardonnay 2020, co kvasilo a zrálo v nerezových tancích. Barva vína je zlatožlutá se zlatými odlesky. Aroma je čistě odrůdové s tóny hrušek, sušeného ananasu a citrusů. Chuť vína je středně plná s dobře postavenou kyselinou.

V řadě Premium nemůžeme pominout klasickou trojici odrůd, která je pro oblast typická. Samozřejmě jde o Veltlínské zelené, Ryzlink Rýnský a Sauvignon. Dávám si Ryzlink ze starých vinic, 2020. Tento ryzlink kvasil v sudech o objemu 1000l, objem je ideální pro poměr mezi ovocností ryzlinku a stopou charakteru dřeva. Víno má zlatožlutou barvu. Ve vůní můžeme najít tóny limetkové kůry, sušeného zázvoru a výrazné slanosti, která je dána podložím. V chuti najdeme šťavnatou kyselinu, která je v harmonii s citrusovými tóny.

Zlatým hřebem je řada Apri, tedy divočák, kterého najdete na etiketě. Kromě fantastického Chardonnay i Pinot Noir, vinifikovaných takzvaně po Burgundsku, jsem si zamiloval Sauvignon. I když to není zrovna moje nejoblíbenější odrůda, tento mě dostal. Spontánně kvašené víno zrálo v sudech z francouzského dubu, který dodává typický burgundský charakter. Aroma je velice výrazné s tóny plodu černého rybízu a grepu s výraznou mineralitou. Chuť je komplexní, velice široká, ovocitá s tóny rybízu, angreštu, doplněná svěží výraznou kyselinou v závěru. Víno komplexně doplňuje stopa dřeva ze sudů. A protože vím, že Rodan má Sauvignon rád, tohle bylo to víno, které jsem na naše poslední setkání přinesl.

Myslím, že mu moc chutnalo. Asi je ten sud zpočátku nezvyklý, ale s každým douškem roste chuť dát si další. Tak je to i u ostatních divočáků, ochutnejte Chardonnay i Pinot, stojí za to.

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat