Pravidelní čtenáři

pátek 21. ledna 2022

Výroční slepice

Proplétám se množstvím různých tabulek, grafů a textů, které jsme za loňský rok při naší práci vyplodili. Naším úkolem je podat souhrnnou výroční zprávu o tom, co jsme auditovali a s jakými výsledky. Tak vlastně alespoň u nás vypadá začátek nového auditního období. Napadlo mě to udělat podobně i s vínem, sestavit takovou výroční auditní zprávu. No dobře, teď však vážně. Zpráva to nebude, ale mohlo by to být ohlédnutí za nejzajímavějšími kousky, které jsem mohl ochutnat.

Nakonec před Vánoci jsem sliboval, že jakmile proběhne slepá degustace pro mé přátele, budu o ní referovat. Nechtěl jsem dopředu prozradit, co že se to bude ochutnávat. Tak jdeme na to, představím Vám vína, která mě baví a současně vína mimořádná, která jsem loni ochutnal. Bude to taková výroční slepice.


Správná hitparáda i povedená degustace by měly začít nějakými bublinami. I když se tentokrát nepodávaly, mým favoritem by byly dva kousky.

Prvním je Prinz Salm Wildgraf Pinot Sekt Brut 2014. Tohle víno jsem ochutnal na degustaci vinařství Prinz Salm v létě v Praze, přesněji řečeno na večeři zaměřené na snoubení vín s jídlem. Sekt postavený na odrůdě Pinot Noir je plnější a velmi ovocný v těle s příjemnou, jemnou kyselinou a šťavnatosti díky vulkanickému podloží, ze kterého hrozny pochází. Nepamatuji si už, s jakým pokrmem se víno párovalo, ale natolik se mi zapsalo do paměti, že bych neváhal sáhnout po něm, kdykoliv se naskytne vhodná příležitost.

Druhým vzorkem jsou bubliny z vinařství Parusso. Jedná se o sekt z odrůdy Nebbiolo vyrobený takzvaně klasickou metodou a měl jsem ho možnost ochutnat opět na degustaci tohoto vinařství v Praze. Obecně mám moc rád sekty typu „blanc de noir“, tedy víno z modrých hroznů. Tenhle je navíc mimořádný tím, že je vyrobený z odrůdy Nebbiolo, na což často nenarazíte.

Teď však už k vínům, která jsme skutečně ochutnali. Z bílých vín se na rozjezd podával Prinz Salm Dalberger Ritterholle Riesling-trocken 2016. Mimořádný ryzlink v kategorii Erste Lage s převažující květinovou vůní (čajová růže, lipový květ) doplněnou o výraznou mineralitu a kyselinu, která je výrazná, ale zároveň elegantní. Prostě žádná základka, na rozjezd laťka hodně vysoko. Tuto odrůdu myslím většina mých hostů poznala, alespoň ti, kteří už nějaký ten ryzlink někdy ochutnali.

Druhé bílé, které mám moc rád a rozhodl jsem se ho otevřít, bylo Domaine Bernard DefaixnChablis 1er Cru "Cote de Lechet" Reserve 2018. Vynikající, komplexní víno ze Chablis. Ve vůni se kombinuje elegance květin s minerální intenzitou daného terroir. V chuti je plnější, ale energické, podpořené zráním v dubových sudech (16 měsíců) s dlouhou dochutí. Bude skvěle vyzrávat. Většina poznala, že se jedná o krásné Chardonnay ve stylu Burgundska s umně použitým sudem.

Proplouváme k červeným vínům, prvním je Langhe Nebbiolo 2018 v podání mistra Parussa. Vinařství Parusso dělá skvěle vyvážená vína na hranici mezi modernizmem a klasikou, přístupná a elegantní. Má svůj systém přístupu k vinicím podle specifik podloží a charakteru vinic. Za tímto účelem si vyrábí vlastní humus pro optimální zásobování půdy výživou a kyslíkem. 

Hrozny sklízí zásadně ručně a používá jen ty dokonale zdravé a vyzrálé. Po převozu do vinařství je nechává „zrelaxovat“ v dobře větraných halách při teplotě do 12 stupňů. Nevěřili byste, jaký je chuťový rozdíl u zrelaxovaných a čerstvě natrhaných hroznů… Odrůdu neuhádne nikdo, ale po malé nápovědě, kdy hledáme kyseliny, třísla a postupně vylučujeme různé oblasti, se do Piemontu k Nebbiolu nakonec dostaneme. Je to každopádně pro všechny velká zábava a už se těší na další vzorek.

Tím dalším vzorkem je Domaine Cacheux Jacques & Fils Vosne-Romanée AOC "Aux Genaivriéres" 2017. To samozřejmě znamená parádní Pinot Noir z Burgundska. Vinařství produkuje výborná burgundská vína za přijatelnou cenu. Navíc stylem, který je přístupnější pro pití i u mladých vín. Les Genaivrieres je spolu s Echezeaux jejich nejvyhledávanějším vínem. Hledání a pátrání, odkud by tak mohl být tento vzorek, je asi po Nebbiolu trochu matoucí. Nakonec se však do Burgundska přece jen dostaneme. Kdo už někdy nějaký burgundský Pinot ochutnal, smeká klobouk. Kdo ne, ztrácí na okamžik řeč. Pak se mu však rychle vrátí a dožaduje se dalšího vzorku. 

Posouváme se v plnosti dále a výše, proto se představí velice dobře pitelné Bordeaux, navíc z mimořádného ročníku 2015. Château Moulin Rouge 2015 je jemné víno se středně plnou chutí, v jehož doušku se odráží dokonalá symbióza hebké ovocné koncentrace, ideálních kyselin, jemných taninů a přístupného alkoholu (13 %). Víno má tmavou barvu a jemnou ovocnou vůni s lehkým dotykem zemitosti a vzhledem k ceně kompaktní harmonickou chuť s překvapivou hloubkou. Pro zájemce složení odrůd je 50 % Merlot, 40 % Cabernet Sauvignon, 10 % Cabernet Franc. Do Bordeaux toto víno poslala většina.

Závěrem nás čeká Domaine Prat Sura Vacqueyras AOC "La Cuvée" 2013. Velmi dobře postavené, minerálně-ovocné (spíše do červených plodů), s citelnou mineralitou. Své jméno získalo vinařství Prat Sura podle jména malé říčky protékající údolím, kde se nachází, tedy v oblasti Vacqueyras (mladší bratr Chateauneuf-de-Pape a Gigondas) na Jižní Rhoně. Je to hodně suchá a štěrkovo-kamenitá oblast, ideální pro pěstování odrůd Grenache, Syrah a Mourvedre, které jsou základem místních vín. Pravdou je, že asi dva hlasy pro Chateauneuf-de-Pape byly, takže smekám před těmi, kdo poznali styl Jižní Rhony a jen to potvrzuje, že Olivier Gras nemá předpovězenou velkou budoucnost jen tak.

Těším se na všechny další slepé i neslepé degustace, které nás v tomto roce čekají. Třeba se na některé z nich potkáme.

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat