Pravidelní čtenáři

pátek 12. března 2021

Kouzlo Magnumky

Všichni známe klasickou sedmičku o objemu 0,75 l. A dál? Nechci nosit sovy do Atén, jak říká jedno přísloví, ale přesto by mohlo být účelné zopakovat si velikosti lahví a jejich názvy.

Magnum, Jeroboam, Rehoboam, Methuselah, Imperial, Salmanazar, Balthazar… Poetická biblická jména, která odkazují do Judského království, Babylonu, Asýrie - a taky na velikosti lahví. Trochu to komplikuje šampaňské, protože používá jiné názvy, než tichá vína. My běžní konzumenti jsme se už asi setkali s velikostí Magnum. To je nejčastější z větších lahví a odpovídá dvěma sedmičkám, tedy 1,5 l. Jeroboam to zamíchá, protože ve velikosti 3 l se název Jeroboam používá pouze u šumivých vín. U tichých vín se tento název používá pro objem 4,5 l, což je krabice šesti lahví. S dalšími velikostmi se už asi nikdy nesetkáme, tak jen snad Jeroboam byl první král Severního království izraelského, Rehoboam (4,5 l šampaňského) byl prvním králem Judského království, Metuzalém (6 l) byl jeden z praotců všech dnešních lidí a nejstarší člověk, podle bible se dožil 969 let, Salmanazar (9 l) byl Asyrský král a Balthazar (12 l) moudrý muž z východu, jeden ze tří králů, kteří přišli do Betléma navštívit Ježíše.

Nedávno jsem slíbil, že se s Vámi podělím o dojmy z mé první účasti na online degustaci, která byla zaměřena na vinařství Domaine du Cayron z Gigondas, tedy z Jižní Rhony. Zážitek umocňovalo ručně foukané sklo, ze kterého bylo víno degustováno. Předpokládám, že většina z nás už v této době zažila mnoho online meetingů na všech možných platformách, takže si umíte představit formu. Sommeliéři, dovozci a další čestní hosté se sejdou před kamerami a představují a popisují jednotlivé vzorky vína i samotné vinaře. V této době se ovšem hosté, jako například samotní vinaři ze zahraničí, mohou připojit opět pouze online. Účastníci mají vypnuté mikrofony, pokud se chtějí na něco zeptat, napíší dotaz do chatu. Na degustaci se přihlásíte s dostatečným předstihem, aby vám mohlo být vše doručeno, tedy zejména víno, případně sklenice.


Teď ale přichází ta nejzajímavější část, jak to probíhá u jednotlivých účastníků? Degustuje se vertikála 2015-2011, přičemž dva nejstarší vzorky jsou právě z lahve Magnum. To je pět a čtvrt litru vína. Takže představa, že se do degustace přihlásí jeden člověk a sám doma vypije všechny lahve, je asi nereálná. I když do toho půjdete ve dvou, pořád je to hodně vína. Takže všem musí být jasné, že jinak než domluvit se s několika přáteli, to nejde. Dál to nebudu rozvádět, jen mohu říct, že skupina 6 přátel je tak akorát.

Připravíme si nějaké občerstvení a jdeme ochutnávat. O Gigondas se občas říká, že je mladším a chudším bratrem Chateauneuf du Pape, což dokládá i porovnání cen vín obou apelací. V Domaine du Cayron dělají pouze jedno cuvée, přičemž hlavní složkou je Grenache, následuje Syrah, Cinsault a trocha Mourvedre.  Keře jsou staré 40 až 70 let. O přesném konečném poměru nakonec rozhodne příroda. Vinice jsou osázené v určitém poměru, jaká bude úroda, takový bude i poměr odrůd. Ve vinařství dělají striktní selekci hroznů (výnosnost do 30 hl/ha), ruční sběr, zásadně víno nečiří ani nefiltrují a nechávají jej ležet ve starých sudech po dobu jednoho roku. Moderní postupy se nepoužívají, vína jsou tradicionalistická.

Ročníky 2015 a 2013 jsou si trochu podobné, je znát, že se jedná o teplejší ročníky. Třináctka je již pěkně nazrálá, je plnější s aroma malin a sušených meruněk a pikantní chutí ostružin a sladkého koření s velmi dlouhou dochutí. Vynikající ročník 2015 nabízí tóny tmavého ovoce, černé třešně, borůvky doplněné o jemné tóny bazalky.


Magnumky v ročnících 2012 a 2011 jsou vynikající. Komplexní víno s vůní tmavého ovoce, sladkého koření a černých oliv s nádechem lesního podrostu. Krásná dlouhá dochuť. Na kouzlu těchto lahví jsme se shodli všichni přítomní. Zejména dámy, které rády pijí víno. Pokud totiž použijeme takovéto klišé, že pár si otevře lahev, pán vypije přibližně půllitr a dáma zbytek, nejedna s tímto dělením kategoricky nesouhlasí. Velice se jim totiž líbí představa Magnum napůl.

Proč se vlastě větší formáty dělají a jaké mají výhody? Velké lahve působí více slavnostně a hodí se do větší společnosti. Ale hlavně v nich vína pomaleji oxidují a déle dozrávají, takže se hodí k archivaci. Prostor mezi spodní stranou korku a hladinou vína je u velkých lahví relativně menší vzhledem k množství vína v lahvi. Další výhodou je, že větší lahve jsou vyrobeny ze širšího skla, které víno lépe chrání proti světlu, změnám teplot a vibracím.

V minulém týdnu jsem se dostal ještě k jedné Magnumce, tentokrát z Beaujolais. Opět potvrdila mimořádné postavení mezi ostatními lahvemi. Co říkáš Rodane, příště v kanceláři otevíráme Magnumku!

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat