Pravidelní čtenáři

úterý 2. března 2021

Víno z Chateau Sénilhac a objevování Médocu

Vlastně bych se normálně ani k vínu z Chateau Sénilhac nedostal, kdyby mi k němu nedopomohl Jarda. Vybírali jsme si spolu vína z akční nabídky obchodníka s vínem Kupmeto pod označením 1 + 1 zdarma. Po loňské dobré zkušenosti s víny z Bordeaux jsme se podělili o vína z Chateau Bois de Favereau.  Nový ročník si přece zaslouží degustační porovnání, co? Když tu mě k tomu Jarda ještě navíc začal ponoukat, co takhle jít do Haut Médocu? Nebylo to stejně lukrativní, sice jen 4 + 2, ale víno o řád vyšší úrovně bylo pro nás stejně zajímavým lákadlem. Takže rovněž napůl?

Tak se dostaly do mých vinných zásob tři lahve vín z Chateau Sénilhac, ročník 2014, z Haut Médoc, od vinařské rodiny Grassinů. První z nich už jsem přechutnal, bylo to příjemné překvapení. Dominantní v něm je Cabernet Sauvignon s 65 %, tentokrát ho doplňuje Cabernet Franc s 20 % a Petit Verdot s 15 %. V jiných ročnících se s tímto cuvée výrazně sceloval i Merlot, tentokrát jsme se museli obejít bez něho. I tak bylo víno velmi pitelné. Zralé červené zahradní ovoce, teplé harmonické tělo podepřené ohlazenými tříslovinami, v dlouhé dochuti živočišnost na jedné straně či marmeládovost na straně druhé.

Zajímalo mě, co stojí za vinařstvím. Pořádné webové stránky, které by mi napověděly víc, jsem bohužel nenašel. Příběh vinařství jsem tedy musel poskládat z různých náznaků od prodejců. První šok byl zjevný kontrast historie a současnosti. Víte proč? 

První zmínky o vinařství pocházejí z konce 19. století, kdy byl Château Sénilhac ve městě Saint-Seurin de Cadourne v oblasti Haut Médoc jedním z největších producentů. Rodina Grassinů zakoupila vinařství v roce 1938, v té době už mu však zůstaly jen pouhé 3 hektary vinic, které pak postupně rozšiřovala na současných 20 hektarů. Jenže… Narazil jsem na rozhovor s Lois Grassinem, že před třemi roky prodali své vinařství čínským investorům. Holt Chateau Sénilhac ze současného ročníku si možná ještě někdy koupíme, ale vlastně v lahvi bude pouze jeden z globálních produktů nadnárodních majitelů.

Ve svém pátrání jsem pokračoval. Kde je vlastně Haut Medoc? Celý Médoc leží pochopitelně v Bordeaux, kde patří k nejznámějším oblastem. Rozprostírá se na stejnojmenném poloostrově mezi oceánem a levým břehem řeky Garonny. Je charakteristický štěrkovými půdami udržujícími teplo, což napomáhá právě dozrávání modrých hroznů se silnou slupkou jako je Cabernet Sauvignon. V podloží se pak nacházejí půdy kombinující vápenec, jíly a písek. Zajímavostí je, že v Médoc je povoleno vyrábět pouze červená vína.

V Médocu se víno pěstuje na více než 16 tisících hektarů vinic, které jsou rozděleny do osmi prestižních oblastí. První z nich je nejseverněji položená apelace Médoc AOC, která se dříve nazývala Bas Médoc, což znamenalo dolní, ale také nízký, což odrazovalo potenciální zájemce o tato vína, takže se přívlastek navádějící na nižší úroveň vín z názvu vypustil.

Haut Médoc AOC je druhou největší apelací v Bordeaux.  Jde o 60 kilometrů široký pás vinic, do kterého jsou vklíněny další špičkové apelace jako jsou Pauillac a Margaux. Nejčastější kategorií vína Haut Médocu je cru bourgeois, ale najdou se zde i grand cru classé jako Camensac či Cantemerle.

Zbývající apelace Médocu tak alespoň uvedu pro úplnost výčtem, najdete tu AOC Margaux, Moulis en Médoc, Listrac-Médoc, Saint-Julien, Pauillac a Saint-Estèphe. Vína z každé z nich se od ostatních odlišují, někde na to má vliv větší podíl přidávaného Merlotu, jinde zase místní terroir. Nebudu si tu hrát na experta, moc se v celém Bordeaux nevyznám, natož v jednotlivých apelacích Médocu. Pokud budou ještě lepší, než bylo popisované víno z Chateau Sénilhac, rád je ochutnám.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat