Pravidelní čtenáři

pondělí 18. října 2021

Galadegustace Kupmeto

Při čtení posledního článku mi bylo Rodana až líto. Takový nepovedený večer… Tak aspoň jedna dobrá zpráva. Na galadegustaci, kterou zmiňuje závěrem textu, jsme byli totiž po dlouhé době společně a myslím si, že se moc vydařila. Ale všechno pěkně popořadě.

Společnost Kupmeto je nám velmi dobře známá. Koneckonců na její galadegustaci a mimochodem i na jiných degustacích zaměřených na jednotlivé vinaře, případně novinky v portfoliu, jsme rozhodně nebyli poprvé. A i přesto, že loňský ročník se nekonal, po dvou letech jsme potkali známé tváře zástupců jednotlivých vinařů, a to je moc fajn. Úplně největší překvapení bylo to, že někteří poznali nás, my jsme vlastně mohli navázat na minulé setkání před dvěma roky.

Přemýšleli jsme s Rodanem o tom, jak Vám celou akci zprostředkovat. Já vždycky říkám, že se snažíme vyvarovat se předání seznamu degustovaných vín plného analytiky. Rodan měl nápad pojmout věc jako souboj. Tak já to zkusím jako první, Rodan se možná přidá.




Prvním symbolickým soubojem by se dalo označit zastoupení jednotlivých stánků, tedy vinařství. Z celkového počtu téměř 30-ti se totiž některých zúčastnili sami vinaři nebo jejich obchodní zástupci ze zahraničí. Těch mohla být odhadem tak polovina a dodávám, že obvykle muži. Druhou polovinu tvořily stánky, na kterých se usmívaly mladé krásné dámy. Jak ale asi můžete tušit, o jednotlivých vínech nevěděly prakticky nic, snad leda to, že se jedná o červené nebo bílé víno. Zase ale nic nepředstíraly, nemaskovaly neznalost různými báchorkami. Rovnou přiznaly barvu, že neví nic, a že jejich hlavním úkolem je co nejvíce se usmívat a být co nejpříjemnější.

Co na to říci? Asi záleží, co návštěvník od akce očekává. Pokud některý z návštěvníků přišel zjistit co nejvíce informací o portfoliu, případně navázat nějakou obchodní spolupráci, pak to mohlo být složitější. Takovéto vztahy se ale obvykle budují na jiných místech, třeba na veletrzích nebo jiných obchodních setkáních. Galadegustace bývají zaměřené na konečné zákazníky, tedy zejména nás milovníky vína. V tom případě to nemusí být v zásadě problém. Nakonec mohli přijít i takoví návštěvníci, kteří se přišli napít a pobavit a jakékoliv další obchodní vztahy nemají v plánu. Těm by měla společnost milých dam maximálně vyhovovat.

Za nás mohu říci, že jsme vytěžili z obou táborů maximum. Mohu vyzdvihnout velice příjemné setkání se zástupcem vinařství Bauget Jouette ze Champagne i se skvělými víny z alsaského vinařství Gustave Lorentz. Těch jsem se zúčastnil sám, Rodan měl totiž drobné zpoždění. Povídání s vinaři z Rhony i Provence, vzpomínání na minulou degustaci u stánků Bordeaux i argentinského Domaine Bousquet bylo nezapomenutelné. Na druhou stanu povídání s dámami u ostatních stánků bylo také moc příjemné, byť témata byla pochopitelně odlišná. Vlastně jedna zajímavost možná dominovala. Nakonec mě celkem bavilo obrátit role a spíše popisovat víno, oblast nebo styl výroby těm dámám. Asi moje malá ješitnost, možná snaha mít věci v rukou. Takže bych za daných okolností vyhlásil vítěze, spíš vítězky. Milé dámy, vítězství je Vaše!

Druhým soubojem by mohla být třeba Francie proti Itálii, případně proti Novému světu. V tomto smyslu musím konstatovat, že na Itálii se Kupmeto moc nezaměřuje. Tedy alespoň ne na ten segment, který mám rád já. Pro mě bylo zajímavé porovnat francouzská a novosvětská vína. Zkusím Rodanovi nechat jeho (i když moji také) oblíbenou Rhonu a řeknu Vám, kde byl podle mě souboj nejtěsnější. Bylo to u odrůdy Malbec, protože Nový svět velice důstojně zastupovalo naše oblíbené vinařství Domaine Bousquet, zatímco Francii oblast Cahors a vinařství Clos Triguedina. Mohl bych se rozepsat o DNA, nejprestižnějších parcelách a kdovíco ještě. Já Vám ale řeknu, že už nějakou dobu slavím 17. dubna světový den Malbeců, a to díky Argentině a jejím vínům. Asi tedy nepřekvapí, že vítězem se i přes skvělá vína z Cahors stává Domaine Bousquet. Argentinské vinařství, ovšem nutno dodat, že s francouzským šarmem. Rodina totiž pochází právě z Francie.

V portfoliu společnosti Kupmeto si myslím to své víno vybere každý. Je pravda, že velkou část nabídky tvoří jednodušší, nekomplikovaná vína, která se hodí na každodenní pití, ale i milovníci Châteauneuf-du-Pape zde najdou své lahve, co říkáš Rodane?

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat