Pravidelní čtenáři

pátek 15. října 2021

Zklamání

Tak jaké to tam bylo? Protancoval jsi noc až do rána? Takové otázky mi přilétly whatsappkou od kamarádky ledva jsem opustil místo konání konference. Co jí mám odpovědět? Sám jsem to ještě neměl v hlavě srovnané… Tance jsem si vlastně užil dostatečně, bylo to docela fajn. Až na pro mě závěrečný, pomalý hudební kousek. Využil jsem pánské volenky, vybral si hezkou tanečnici, a ačkoliv se snažil zaujmout, dostal jsem košem… Takže vlastně se mi to moje štěstíčko onen večer rozsypalo na kousky a přišlo zklamání.

Ty máš vlastně vždycky velká očekávání, pokračovala po síti kamarádka. Pak se nediv, že se nenaplní a jsi zklamaný… Zkus se taky někdy zamyslet nad tím, co chce druhá strana. Pak to třeba dopadne líp, uvidíš. Přiznám se, že na nepříjemné poznámky moc nedám, zpravidla se vždy zachovám podle svého. Ale tentokrát se mi to stále vrací, musím se nad jejími větami zamyslet. Nejraději bych se hlasitě ozval. Copak má někdo jiné tužby než se večer příjemně pobavit, zatancovat si a dát si pár sklenek dobrého vína?


Mimochodem víno… Nebylo to vlastně to hlavní, proč jsem si z konference odvezl zklamaný pocit? Možná… Copak je však špatné na tom, že v rámci svého objevování nejlepšího vína na světě chci narazit na skrytý poklad ve čtyřhvězdičkovém hotelu jedné krajské metropole? Nebo snad nejsem zdejší? Není ta realita právě v tom, že čím větší hotelový business se dělá, tím větší je touha provozovatelů podstrčit hostům levné stolní víno za luxusní ceny?

Vinařství rodiny Heiß, odkazující se na několik generací vyrábějících víno a které nyní vede jejich syn Matthias, sídlí v rakouském Wagramu. Kdo již někdy vyrazil poznávat vinice a ochutnávat vína podél Dunaje, ten mi musí dát za pravdu. Je tu krásně… Určitě stojí za to koštnout místní zamyšlený Grüner Veltliner nebo ovocně nápaditý Zweigelt. Vinařství Heiß se však hrdě hlásí i k dalším odrůdám. Z bílých vín nabízí i Riesling, Weißburgunder, Muskat Ottonel či Gelber Muskateller, nedá dopustit ani na červený Cabernet Franc.

První košt jejich vín jsem udělal v lobby baru. Kývl jsem na sklenku Veltlínského zeleného. Co taky jiného, když si mohu vybrat dobré rakouské? Nezklamalo, víno postavené na příjemné živé kyselince podtrhující typickou odrůdovou aromatiku. Už jsem se začal těšit na společenský večer, kde snad bude šance přechutnat jejich širší sortiment.

A jsem zas u toho. Slibné očekávání, o to větší zklamání. Na stolech bylo naservírováno jen jedno bílé a jedno červené víno. Grüner Veltliner a Zweigelt. Budeš si zkrátka muset vystačit. Někdo rozhodl, že není smyslem si rozšiřovat vinné obzory, ale moc nepřemýšlet a pít, co se dá. Pak bude akce zdařilá…

Ono to vlastně pokračovalo dál. Vína byla z gastro řady, pro hotely zlatý důl. Jednoduchá nenáročná jakostka, hodně muziky za málo peněz. Vína byla lahvovaná do litrovek, což vždy svědčí jen o jednom. Nejde o poctivou charakterní sedmičku, ani o impozantní magnumku. Je to takový podvod na zákazníka, ať má radost, že vína je hodně a hlavně ať pije a pije a pije…

Druhé, co mě zarazilo, že se na vinětě vinařství hlásilo k místu původu hroznů Weinland. Taky tápete? To je to samé, jako když naši vinaři napíšou místo původu Česká republika. V Rakousku to je možná zažitější, vymezuje to vlastně území, kde se historicky a bez přerušení pěstuje vinná réva. Ale opět opakuji, jde o cca 48700 ha rozkládajících se v řadě spolkových zemích příhodných pro vinice.

Vlastně jsem vydržel jen u veltlínu. Ano, vydržel je to správné slovo, ale pouze do chvíle, kdy jsem čím dál víc pociťoval žaludeční šťávy, začala mě pálit žáha a hlava signalizovala jediné. Další sklenka není rozhodně dobrý nápad… To by bylo, já se přece jen tak nevzdávám. Třeba mi Zweigelt poskytne větší potěšení. Ani ten však za moc nestál. Ve vůni odpudivé bylinné tóny, žádné peckoviny v chuti, jen mdlá porce navilého vína s nepříjemnou kyselinou. Přece ho nebudu míchat s kolou?

Večer tudíž skončil neslavně. Únava vykonala své, víno mi rozhodilo žaludek a skutečnost, že jsem dostal při tanci košem, taky moc k pohodě nepřispěla. Což o to, ze zklamání se brzo vyhrabu, vždyť už zítra mě čeká galadegustace vín z celého světa za osobní přítomnosti několika vinařů z Francie. Těšte se, něco napíšu…

Rodan 


Žádné komentáře:

Okomentovat