Pravidelní čtenáři

neděle 19. prosince 2021

Vánoční přání z Vitisbergu

Za pár dnů tu máme Štědrý den, setkáváme se s blízkými a děláme si navzájem radost. Někdo dává dárky, někdo si připije sklenkou vína, někdo potěší třeba jen tak pozdravem. A tak to má být. Pokud jsme s někým prožili chvíle pohody, proč si na něho nevzpomenout právě v těchto dnech.

Mezi spřátelené vinaře už pár let patří i Ondra Konečný z čejkovického vinařství Vitisberg. Potkáváme se po celou dobu, co jezdíme s Danou a přáteli do Nového Poddvorova, a že je to už pěkných pár let… Nedivte se, že se mu podařilo u mě vytvořit určitou závislost na dobrých vínech. Nejenže z otevřených sklepů, ale i během roku od něho vozím krabice s víny a všem je doporučuji. Stojí za to.

Těsně před loňskými vánočními svátky jsem na stránkách našeho blogu Ondru vyzpovídal, jak prožil těžký covidový rok 2020. Možná si vzpomenete. Netušil jsem, že se po roce zas tak moc nezmění. Zkusím tedy tak trochu na naše povídání navázat a třeba zazní i něco více pozitivního, co nám milovníkům vína udělá radost.


R: Ondro, jaká vína z vašeho sortimentu jdou tak říkajíce na dračku? Přece jen nedokážu při prezentaci vín na otevřených sklepech odhadnout, zda některá oblíbená chybí už proto, že jsou ze sklepa pryč, nebo jen z důvodu, že se už na ně v nabídce nedostalo.

O: Co se týká sklepů v Poddvorově, tam je asi nejvíce oblíbeným vínem roséčko Letní slunce. Pravděpodobně to bude tím, že je to akce odehrávající se na prahu léta a účastnící si ho rádi odváží. Lidé zde mohou ochutnávat a často hledají rozličnost, alternativní odrůdy, vyšší vyzrálosti, ročníky apod. Největším šlágrem je pak asi suchý Hibernal z bílých vín a Dornfelder z vín červených, ale nemají nějaký výrazný náskok před ostatními odrůdami.

Pokud se jedná o naši sestavu na sklepy v Poddvorově, je vybírána tak, aby přinesla něco nového, něco zajímavého a připomenula pár kvalitních vín z předchozích let. Pracujeme i s proměnlivostí počasí, protože pokud máte venku 30°C, tak prostě je vhodnější mít tam spíše vína, která vás osvěží, než nabízet širší sortiment vín červených. Z toho důvodu a s ohledem na tiskový prostor v katalogu je uvedeno menší množství vín. Na sklepy pak doplňujeme, co uznáme za vhodné.  V posledních letech prezentujeme široký záběr, celkem až 16 druhů vín. Protože není prostor v průběhu roku na degustace, jsme často rádi, že si mnoho našich klientů obejde sklepy, tam vína tzv. nakoštuje a pak už jen objednávají kartony. Samozřejmě to má nevýhodu, když na závěr počítáte množství rozlitých lahví…

Na kompletnější prezentaci slouží však stále degustace ve vinařství, na které bych všechny milovníky vína rád pozval. 

R: Moravské vinaře jsem si zaškatulkoval jako výrobce převážně jednoodrůdových vín. Pochopitelně pro nás konzumenty to je jednodušší, když je pak mezi sebou chceme porovnat, ale přece jen vinaři z Francie či Itálie jdou spíš do cuvéeček. Vytvářejí si svá osobitá vína, která se každoročně sobě podobají. Zaznamenal jsem vaši řadu čtyř ročních období. Je to i pro Vás cesta, kam se v budoucnu chcete ubírat? 

O: V loňském roce jsem se do výroby nových cuvée ani nepouštěl. Situace na trhu tomu moc nenahrávala (cuvée potřebujete ochutnat, pak se rozhodnete lépe jestli koupit nebo ne). Jak zmiňujete konzumenti vín se snaží orientovat spíše podle germánského členění, odrůda, ročník, cukernatost hroznů, zbytkový cukr… Pak je teprve to ostatní.  Na románský si teprve zvykáme. V posledních letech máme na kontě kolekci vín 4 roční období (Jarní louka, Letní slunce, Podzimní barvy, Zimní noc), Pet Nat Cremando, Pet Nat Just Punk, Jantarlove a nově už je na lahvi Pet Nat B2021, což bude parádní booomba. Pro rok 2022 se vrátí i zmiňovaná limitovaná kolekce vín 4 roční období. 

R: Na otázku, které víno máte nejraději, jste se loni svěřil, že je to u Vás Chardonnay a Veltlín. Neláká Vás zkusit taky nějaké mohutné červené víno postavené na čím dál populárnějším Merlotu? 

O: Momentálně tímto směrem neuvažuji. Odrůdu Merlot považuji za jednu ze světových odrůd, které se v posledních v podstatě teplotně nadprůměrných letech dařilo. Pro Merloty a Cabernety stále platí, že musíte mít prvně skvěle výhřevný terroir, poté teprve můžete o nich začít uvažovat. Osobně mě láká mnohem těžší a myslím si pro Moravu vhodnější odrůda Pinot Noir. Pak bych vycházel spíše ze středoevropských odrůd světového významu jako je opomíjená Frankovka a její potomci Zweigeltrebe a pro Českou republiku lokální odrůda André. Prozatím se spíše soustřeďuji na ovocný projev našich červených vín, to je něco, co světová produkce tolik neumí, a myslím si, že tady může Morava uspět a mít vyrovnanou kvalitu. 

R: Kromě vinařova umění vyrobit dobré víno se na konečné podobě vína rovněž významně podílí kvalita hroznů daná i specifickým terroirem. Jak jste spokojený s vašimi vinicemi? Kde se Vám rodí ty nejlepší hrozny? Pozná se terroir ve vašich vínech?

O: Na tuhle otázku bych Vám nejraději odpověděl rovnou na vinici se sklenkou vína, tam byste teprve pochopil všechny aspekty. Vinař se svojí vinicí prakticky nemůže být spokojen nikdy, důležité je pochopit co v daném místě můžete vytvořit a mít jasno kam s tím hroznem směřujete. Prozatím spíše terroiry spojujeme v rámci odrůd. Není vzhledem k výši produkce žádoucí nabízet malé partie vín z různých terroirů. Předpokládám, že v budoucnu se do tohoto dostaneme, vzhledem k tomu, že bude nutné jednotlivé druhy od sebe odlišit. 

R: Díky za aktuální zásilku dvou krabic vín. Určitě na ně mezi svátky dojde. Dovolím se zeptat, co se bude na Štědrý den pít u Vás?  Budou to vzorky ze světa, od kolegů nebo ze sklepa vašeho vinařství? Shodnete se při výběru s Bárou? 

O: Pokud se bavíme o Štědrém dnu, míváme většinou jedno lehčí víno na přípitek a k polévce, většinou Veltlínské nebo jiskrné mladé víno stažené z tanku rovnou do džbánku. Kapra doprovodí Ryzlink rýnský (letos to bude nejspíše ročník 2017) a později otvíráme spíše lahev červeného.  Na štědrý den jednoznačně preferujeme oba vína vlastní výroby. Na Svátky však rádi ochutnáváme s návštěvami a přáteli vína jiná. Víno zůstává spíše v mé režii, naše preference na vína se moc neliší…

Za naše vinařství Vám přeji v novém roce mnoho krásných chvil strávených se skvělými víny a mnoho zajímavých objevů.

Ondra

Dovolte mi popřát i ode mne krásný Štědrý večer a mnoho úspěchů do nového roku. Těším se, že se opět při ochutnávce vašich vín spolu potkáme. 

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat