Pravidelní čtenáři

pátek 3. prosince 2021

Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin je vesnice v burgundské podoblasti Côte de Nuits, kde se vyrábí jedny z nejprestižnějších a nejdražších červených vín na světě. Hierarchie vín má 3 stupně – úroveň Village, 1er Cru a Grand Cru. Posledně jmenované již ovšem nenesou jméno Gevrey-Chambertin, nýbrž vlastní, samostatný název apelace, například Mazoyères-Chambertin GC.

Vína základní kategorie „Village“ mají jméno AOC Gevrey-Chambertin. Pokud víno pochází z jedné vinice, může nést za označením AOC Gevrey-Chambertin toto konkrétní jméno (např. Gevrey-Chambertin Aux Ételois). Zpravidla tuto možnost vinaři využívají tehdy, když dotyčný vinohrad patří k těm prestižnějším.

Vinic kategorie 1er Cru je celkem 27. Jejich vynikající kvalita je nezpochybnitelná, avšak i mezi nimi lze nalézt rozdíly – ty nejcennější vinice se nacházejí na svahu Saint-Jacques se skvělou sluneční expozicí, jenž se stáčí od úžlabiny Lavaux směrem k obci Brochon.


Všechna vína Gevrey-Chambertin jsou vyráběna téměř výhradně z odrůdy Pinot Noir. Vína, která jsou široce považována za nejplnější a strukturovanější v Burgundsku, mají zvláštní intenzitu barvy, vůně a chuti, nemluvě o působivé dlouhověkosti. Pokud se vinaři zadaří, mohou se v láhvi vyvíjet několik desetiletí. Tyto vlastnosti v kombinaci se solidní pověstí vesnice a relativně velkými objemy produkce vynesly Gevrey-Chambertin pověst „krále“ burgundských vín.

To na úvod určitě stačí. Znalci burgundských vín by měli jistě spoustu doplnění, případně by se jim mohlo nelíbit velké zestručnění. Já jsem pouze chtěl tímto úvodem uvést téma dnešní degustace, která nese název právě podle zmíněné apelace. Pozvání na degustaci vín z této apelace jsem považoval za velkou čest a zároveň možnost ochutnat vína, která si obyčejný konzument nekupuje příliš často.

Abychom však neměli záběr příliš široký a hluboký, zadání bude vertikální degustace dvou vinařství. Prvním z nich je Domaine Taupenot-Merme, pojďme se na něj podívat. Cílem vinařství je dělat vína s respektem k terroir, komplexní a čistá. Maximální péči věnují hroznům již na vinici, protože koncentrace moštu je základním prvkem ovocnosti, finesy, elegance a autenticity. Hrozny podléhají selekci, jsou kompletně odstopkovány, kvasí při 29 stupních v ocelových tancích. Následně stráví 12 až 14 měsíců v barikových sudech, z nichž je podle struktury vína 30 až 50 % nových. Výsledná vína jsou velmi elegantní, mají přirozeně vysoký extrakt a pouze druhotný vliv sudu.



Druhým vinařstvím je potom Domaine Lucien Boillot, které je původem z Volnay, ve druhé polovině 20. století pak přesídlilo do Gevrey-Chambertin. Lucien hospodařil na vinicích v Côte de Beaune a Côte de Nuits společně se svými dvěma syny. Pierre měl na starosti vinice a vinifikaci a Louise se staral o administrativu. V roce 2003 si bratři vinice rozdělili a šli každý svou cestou. Velmi talentovaný vinař Pierre zachoval jméno vinařství po svém otci, ale kompletně změnil jeho styl podle svých představ.

Začal revitalizací půdy a částí vinic, zachoval staré zdravé keře. Hospodaří organicky bez použití jakékoli chemie, udržuje limitovanou výnosnost z hektaru, sklizeň vyzrálých hroznů je zásadně manuální. Hrozny odstopkovává a maceruje 3 až 5 dní, aby získal vyšší barvu a přirozené aroma. Fermentace probíhá spontánně v nerezových tancích po dobu 18 až 21 dnů, vína nejsou čiřena, ani filtrována. Následně zrají 16 až 18 měsíců na francouzských dubových sudech, z nichž je maximálně třetina nových.

Aktuálně hospodaří na 7 ha vinic, z nichž větší část je v Côte de Nuits. Je nazýván jedním z mála mistrů, kteří dokáží udělat skvělá vína dokonale reprezentující terroir z obou částí Cote d’Or. Od Volnay přes Pommard až po Gevrey-Chambertin či Nuits-Saint-Georges jsou jeho vína klasická, čistá, strukturovaná a mají nezaměnitelnou finesu.

Vás však určitě nepochybně zajímá, jak dopadl pomyslný souboj těchto dvou vinařství. Hodnocení v našem případě probíhalo po šesti vínech ročníků 2016 – 2011 Domaine Taupenot-Merme, Gevrey-Chambertin AOC a šesti vínech ročníků 2017 – 2012 Domaine Lucien Boillot, Gevrey-Chambertin, 1er Cru "Les Corbeaux". Musím přiznat, že to byl velice nelehký úkol, a i přes snahu o co nejobjektivnější hodnocení jsem se občas neubránil vnitřním pocitům a vlastním smyslovým preferencím. Často jsem i hodnocení přepisoval a měnil, vína se ve sklenici krásně vyvíjela, přestože byla otevřena několik hodin před konzumací. To je myslím známka velké vyrovnanosti, a podobnost hodnocení ostatních kolegů tomu přisvědčuje.

Obecně bych řekl, že již připravená k pití byla vína teplejších ročníků, u mě tedy v případě Taupenot-Merme vítězí ročník 2015, který je mimochodem hodnocen porotci jako ročník s 95-ti body. Hned na druhé místo dávám ročník 2014, který je naopak chladnější, víno je nicméně krásně strukturované, s vyšší kyselinou a určitě se ještě zlepší.

Vína z Domaine Lucien Boillot vykazují hezkou ovocnost, eleganci a jemnost. Mým favoritem byl ročník 2014, kterému jsem dal nejvíce bodů. Pokud bych se měl rozhodnout pro vítěze večera, asi bych dal po dlouhém přemýšlení hlas Domaine Taupenot-Merme. Jeho vína mi byla o něco bližší, možná o něco robustnější. Kamarádi, kteří vinařství pravidelně navštěvují, mi potvrdili, že Romain vinařinu prostě umí. Morey chutná jako Morey, Chambolle jako Chambolle, vína z 1er Cru poloh v daných apelacích mají stejný styl, ale citelně vyšší komplexitu, hloubku a délku. A navíc v jeho portfoliu nejsou žádná slabší „doplňková“ vína, což je znakem vysoké kvality a potenciálu vinařství.

Těším se, až budu postupně ochutnávat a dál poznávat nové apelace, třeba právě Morey-Saint-Denis nebo Chambolle-Musigny. Zkuste to někdy taky!

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat