Pravidelní čtenáři

čtvrtek 5. listopadu 2020

Kam dřív?

Plánování je polovina zábavy, tak nějak zní jisté pořekadlo, které se mi vybavuje v souvislosti s cestováním. V případě vína je to velice podobné. Navíc to je nyní ještě umocněno všemi zákazy skutečného setkávání. Takže vlastně možná ještě více než pití vína mě v poslední době baví vyhledávání informací o vínech a vinařích. Přemýšlení o tom, kam bych se to chtěl vypravit, jaká zahraniční nebo tuzemská akce mě čeká, jaká místa bude možné navštívit.

Navíc se v souvislosti s nutným vyprazdňováním skladů neustále objevují nové a nové nabídky k nákupu vín za velice výhodné ceny.  Milí vinaři i dovozci vín, nebojte se, naši podporu i podporu našeho blogu máte jistou. Každou chvíli s Rodanem přemýšlíme, co ještě ne/objednat. 

Normálně bych začal básnit o tom, které že víno mě nejvíce zaujalo nebo chutnalo. Dnes to bude trochu jinak. Na které víno jsem nejvíce zvědavý nebo na které se nejvíce těším, případně které to ještě chci objednat? A taky, která vinařská akce mě nejvíc láká, případně který region bych rád v nadcházejících měsících navštívil?

Začnu tím druhým zmiňovaným, a sice, který region bych rád navštívil. Já obvykle píšu o zahraničí, zatímco Rodan rád objevuje vína na našich tuzemských vinicích. Zůstanu tedy u tématu, i když prozradím, že některou ze zahraničních akcí plánujeme, aspoň co rodiny dovolí, navštívit společně. Já osobně bych rozhodně rád na jaře navštívil Burgundsko a jeho legendární dny burgundských vín, které se přesouvají kvůli letošní koronakrizi na březen příštího roku. To je událost, kterou bych alespoň jednou chtěl zažít na vlastní kůži. Při té příležitosti samozřejmě poznat kraj a místní kulturu. Pokud zůstanu ve Francii, v dubnu se tam koná také akce s názvem Découvertes en Vallée du Rhône, což je přehlídka vín z Rhony, které si oblíbil i Rodan.

Malým úkrokem se dostaneme do Itálie, kde je v mém hledáčku několikadenní akce s názvem Anteprime di Toscana, která se z větší části koná v nádherné renesanční Florencii, a která odkrývá legendární Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano. Alternativou v podobném termínu by byla Anteprima Amarone, která se koná v srdci oblasti Valpolicella ve Veroně. Do třetice italských lákadel je festival vína v Meranu. Na tomto festivalu začala spolupráce některých našich importérů s velice zajímavými vinaři z Itálie.

Je mi jasné, že navštívit vše se mi nepodaří. To ale nevadí, nemusí to být všechno příští rok. Pokud se vydaří tak dvě akce, budu spokojený. Vraťme se však ještě k pokušení vyplývajících z nabídek mnoha e-shopů, které se na nás v emailech každodenně valí. Některým jsem již podlehl, tady se těším na doručení vín a ochutnání, a u některých ještě váhám a nechávám se přemlouvat… 

Bez debat se těším na En Primeur dodávku z Burgundska, takové Gevrey-Chambertin z Domaine Lucien Boillot, Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes, Morey-Saint-Denis 1-er Cru Les Blanchards, nebo Vosné-Romanée Les Genaivrieres, už aby to tady bylo… Jsou to však lahve, které by mohly ještě nějakou dobu zůstat zavřené, takže mezitím mi zkrátí čekání na ně jiná lahůdka. Co nevidět dorazí objednaná zásilka vín řady Montagny od Berthenetů.

A kde ještě váhám? U nabídky z Toskánska, jež nám podsouvá dvě renomovaná vinařství. Poliziano a Castello Tricerchi, první jmenované jsme měli možnost vidět v jednom z dílů nového pořadu Milovníci vína. Jejich Vino Nobile di Montepulciano jistě stojí za to. Druhé se může pochlubit skvělým Brunello di Montalcino. Obě vinařství bylo možné ochutnat na letošní degustaci Piccolo Gala, kterou pořádal pan Braňo Chovan.

Co myslíte, podlehnu?

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat