Pravidelní čtenáři

pondělí 30. listopadu 2020

Kopce, kde se rodí Prosecco

Fakt, že máme s Jardou rádi italská vína, je z našich textů více než jasný. Když se tak nad tím zamýšlím, tak jsem v zahraničí ani jinou zemi s vyhlášenými víny podobně podrobně nepoznal. Možná jsem se ještě důvěrněji seznámil s Malokarpatskou vinohradnickou oblastí na Slovensku, ale dál už jinak nic. Oproti tomu jsem projel Itálii od severu k jihu, od východu na západ, k tomu navštívil i Sardinii a Ischii… A nejbližší vztah mám k regionu Veneto. Poznal jsem tam osobně několik vinařů, když jsem pár let po sobě navštěvoval jejich vinařství a kupoval si od nich domů krabice s víny.

Region, který česky nazýváme Benátsko, se táhne od Gardského jezera na západě, po Benátky na jihu, od pobřeží Jadranu na východě až k podhůří Alp s lyžařským střediskem Cortina d'Ampezzo na severu. Má vše, co milovník vína dokáže ocenit. Když ho projíždíte, ohromí vás přírodní scenérie a všudypřítomné vinice. Můžete obdivovat malebné vesničky či historická centra, jako jsou města Padova, Verona a Benátky. Kromě několika místních autochtonních druhů vinné révy, narazíte na desetitisíce lahví vín mezinárodně známých a oceňovaných odrůd. Díky vysoké nabídce se ceny drží na velmi sympatické úrovni. A pokud je vám to stále málo, tak v centru tohoto regionu objevíte místo, odkud pochází světoznámé Prosecco. Slavnostní bublinky pro novomanžele, různá životní výročí, nebo jen tak pro radost ze života. 

Odkud teda pochází to nejlepší Prosecco? Tato oblast se nazývá Conegliano Valdobbiadene. Leží v kopcovité krajině, která se nachází 50 km od Benátek a přibližně 100 km od Dolomitů. Produkční oblast odrůdy Glera, která se používá k výrobě Prosecca, je omezena na pouhých patnáct obcí. Dvě z nich mu dávají jméno, Conegliano je kulturním centrem oblasti a ve Valdobbiadene se nejvíce tohoto vína vyrábí. A ještě jedna zajímavost… Na strmých a členitých kopcích se svahy orientovanými od východu na západ se po staletí vytvářely drobné terasy, nazývané ciglione. Dávají tomuto regionu kouzelný ráz, což dopomohlo k zařazení kopců spojených s Proseccem v roce 2019 mezi místa světového dědictví UNESCO. 

Proč to všechno povídám? Rád poznávám cokoliv, co souvisí s podmanivým světem vína. Chci se tomu dostat pod kůži, důvěrně pochopit, proč je něco lepší než to druhé, abych na své cestě neminul ta nejlepší vína na světě. A navíc, měl jsem před pár dny narozeniny, a to se rozumí, nesmí chybět přípitek, což u nás zpravidla znamená otevřít dobré bubliny… Letos padla volba na Prosecco. Dostalo se mi do archivu od mého zásobitele jedno ze značkových z D.O.C. Treviso. Možná namítnete, že už je to na hraně oblasti Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG… No máte pravdu, ale je to víc než jen běžné Prosecco DOC, případně Prosecco IGT vyráběné prakticky kdekoliv.


To mé Prosecco, které skončilo v našich sklenkách pro slavnostní přípitek, pocházelo z vinařství rodiny Follador ze San Martino di Farra di Soligo. Rodina se hlásí k historickým záznamům z poloviny osmnáctého století, kdy zde již předchozí generace pěstovaly hrozny a vyráběly víno, které dodávaly benátskému dóžeti. V současné době stojí v čele vinařství otec Gianfranco, pomáhá mu manželka Rita a čtyři dospělé děti. Prosecco vyrábějí v několika řadách, to mé bylo zařazeno do Follador's Classic Line, která zahrnuje kategorie Brut, Extra Dry a Dry. 

Vinařství aplikuje při výrobě vlastní metodu Gianfranco Follador Method, jednoduše snad popsatelnou jako kryomacerace rozdrcených hroznů. Tím, že se okamžitě drasticky sníží teplota, omezuje se oxidační účinek kyslíku. Díky tomu je víno strukturovanější, svěží a osobité. Dále se aplikuje standardní metoda zrání Charmat. Proces perlení probíhá různou dobu, od dvaceti dnů až po šest měsíců, čím déle, tím více se dosahuje jemnějšího a trvalejšího perlení. Tato Prosecca mají větší eleganci, vynikající vůni a chuť.

A zážitek? Oceňuji bohaté květinové aroma, stopy zralého ovoce a mandlí. Chuť je podmanivá, příjemně sametová, harmonicky sladěná, perlení s příjemnou kyselinkou a minerální slaností. Trochu klame označení Extra Dry, když pak registrujete zbytkový cukr kolem 16 gramů na litr. Požitek je velmi příjemný, žádné nepříjemné sladké tóny z vína nevylézají. Tak přípitek byl právě takový, jaký měl být. Happy birthday…

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat