Pravidelní čtenáři

čtvrtek 19. listopadu 2020

Vinný homeoffice

Několikrát jsem se zmiňoval o tom, že víno doma moc nepiju. Taky jsem lamentoval nad všemi chaotickými zákazy a příkazy a vyjadřoval svůj názor, že online nenahradí skutečné setkání. Jak ale říká jedno moudré přísloví „odříkaného chleba nevětší krajíc“.

Pokud si myslíte, že jsem se připojil k nějaké online degustaci, tak musím konstatovat, že zas tak daleko jsem nedošel. Nicméně jsem dospěl do určité fáze, že si doma občas nějakou láhev otevřu a vychutnám. Dokonce jsem při jedné (možná dvou) sklenkách diskutoval na WhatsApp s kamarádem sommeliérem Martinem o víně, současné situaci a vůbec o všem možném a musím říci, že to byla velká legrace. Otevřel jsem prý nejlepší Solaris na světě a potřeboval jsem se o tu radost podělit, už proto, že byl právě od Martina. Bylo to oranžové víno, a přestože si na tento styl moc nepotrpím, nakonec jsem vypil celou lahev za večer.

Zmiňovali jsme to už v minulých textech, víno je alkoholický nápoj a proto je nutná jeho rozumná konzumace. Jak říkají v Burgundsku, pijte burgundské s rozumem, zodpovědně. Jaká je ale rozumná míra? Pro každého může být jiná, já jsem doma dospěl k závěru, že pokud si jednu láhev rozdělím na dva až tři dny, víno si užiju, vychutnám a ráno mohu bez jakýchkoliv problémů vstát a začít soustředěně pracovat.

A teď trochu analytických údajů. Anglosaský svět používá termín alkoholová jednotka, které odpovídá 10 g čistého alkoholu. Obecné doporučení lékařů praví, že pánové by neměli konzumovat více než 4 jednotky za den, přičemž zkonzumované množství za týden by nemělo překročit 21 jednotek. Alespoň 2 dny v týdnu se doporučuje abstinovat.

Kolik gramů alkoholu tedy obsahuje deci vína? Záleží na tom, kolik obsahuje procent alkoholu. Existuje celkem přesný výpočet, kdy množství v mililitrech vynásobíme koeficientem 0,8 (souvisí s hustotou) a nakonec vynásobíme procentním množstvím alkoholu. Na příkladu deci Zinfandelu můžeme vidět, že 100 ml x 0,8 x 0,15 (jojo, tento Zinfandel ze Sonomy má 15 %) obsahuje 12 g čistého alkoholu. Takže 3 sklenky zhruba po deci a máme denní míru. Zdá se vám to málo? Mě to taky dříve přišlo moc přísné, ale s přibývajícím věkem mi nezbývá než souhlasit. Takže takto si doma spokojeně užívám víno, když si láhev rozdělím na 2 až 3 dny, podle nálady.



A jaké jsem si v posledních dnech otevřel? Zajímala mě trojice vín z Itálie, na kterou se už nějakou dobu těším, jen se pořád nenašla příležitost. Jedním z nich je Ciacci Piccolomini d´Aragona a jeho Ateo. Je to supertoskánec, který je tvořen Cabernetem Sauvignon a Merlotem zhruba ve stejném poměru. Zajímavé je, že rozhodnutí vyrobit toto víno padlo v roce 1989, kdy se kvůli nepříznivému počasí Giuseppe Bianchini  rozhodl nedělat průměrné Brunello, ale v návaznosti na první sběr z vinic vysázených zmiňovanými odrůdami vzniklo Ateo. Krásná ovocná vůně s tóny koření, chuť s plným tělem, jemná, harmonická s výrazným tříslem. 

Dalším vínem, které se na mě těší už od jara, je Chianti s podoblasti Rufina z vinařství Fattoria di Basciano, které sídlí nedaleko Florencie a v této podoblasti patří ke špičce. Vyrábí se z odrůd Sangiovese (95%) a Colorino (5%). Má jiskrnou rubínovou až granátovou barvu, intenzivní vůni s náznaky lesních plodů. Chuť je plná, harmonická, s dobře vyváženými tříslovinami.

Do třetice jsem se těšil také na Montepulciano, tentokrát však d´Abruzzo z vinařství Illuminati. To však bude muset zůstat ještě chvíli zavřené (ono mu to jen prospěje), protože jsem o víkendu dostal od našeho kolegy Honzy zprávu, že víno, které jsme společně objednali od pana Skleničky, je fantastické a že chce objednat další karton. Je to Carmignano z Fattoria Ambra pod názvem Santa Cristina in Pilli. 

Běžím tedy vyzvednout víno do sklepa, který se z praktických důvodů nachází mimo bydliště, abych jej ochutnal. Jestli je vážně tak skvělé, rychle se musím k objednávce připojit, co když už nebude.

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat