Pravidelní čtenáři

neděle 1. listopadu 2020

Trio elitních vín u Rodana v kanceláři

Víno je dle mého názoru (a jistě nejsem sám) navýsost společenský nápoj, proto moc nevěřím na různé online formy, které se snaží alespoň částečně nahradit nemožnost osobního setkání. Rozumím tomu, že se na profesionální úrovni nějaká hodnocení nebo obchodní či propagační aktivity konat musejí a toto je jediná možnost. Já jsem ale konzument, proto se tímto směrem nechci vydat. 

Vzhledem k tomu, že byl opět uzavřen téměř veškerý společenský život, zrušeny všechny degustace, podruhé byl zrušen veletrh Wine Prague, padly i všechny plány putování za vínem, zbývá vlastně jediná možnost, jak si víno vychutnat. Z pohodlí vašeho bytu. Přiznám se, že doma moc víno nepiju, navíc naprosto chaotické chrlení všech zákazů a opatření ve mně budí spíše vztek a vlastně nemám ani náladu na žádnou zábavu.

Nicméně radostná novina přišla, Rodan se stal dědečkem. Ještě jednou gratuluji celé rodině! Musím přiznat, že veškerá naštvanost na svět jde stranou a jde se slavit! Jak to ale udělat, když se nikam nesmí? Přichází na řadu setkat se doma či v kanceláři.


Pro tuto mimořádnou příležitost jsem měl připraveno jedno eso v rukávu, tedy vlastně dvě esa v podobě dvou lahví skvělého vína. Víno z vinařství Gros-Tollot, za jehož zrodem stojí takzvaná první dáma burgundského vinařského světa Anne Gros a Jean-Paul Tollot, taktéž vinař z Burgundska. Anne Gros to komentuje tak, že si s Jean-Paulem pořídili čtvrté dítě v podobě vinařství v Cazelles v oblasti Minervois v Languedoc-Rousillon. Své první víno v této lokalitě vyrobili v ročníku 2008. Nejvíce je zaujala diverzita místních podloží, tedy různě namixovaný vápenec, pískovec a hlína, a také možnost pracovat s kupážemi odrůd, což v Burgundsku možné není. Rozdílně se projevující odrůdy Grenache, Syrah, Carignan a Cinsault jim dávají možnost vyjádřit vlastní představu o místních vínech.

S Rodanem jsme ochutnali víno nesoucí jméno Les Combettes, což je víno vyrobené z odrůdy Marselan. Tato odrůda vznikla jako kříženec Cabernet Sauvignon a Grenache. Plné, šťavnaté a skvěle strukturované víno s aroma tmavého ovoce, koření a tabákových tónů. Střední tělo s delší dochutí, velmi komplexní.

Les Fontanilles je tvořeno odrůdami Grenache, Syrah, Carignan, Cinsault. Jedním slovem bych víno ohodnotil jako fantastické. Pokud budete o tomto víně hledat informace, hodnocení a podobně, najdete samé vysoké body. A jen pro zajímavost, už i toto víno je na alokace, takže neváhejte a zkuste si nějakou tu lahev obstarat, zatím ještě za příznivé ceny.

Překvapením pro mě nicméně byl skvělý Cabernet Sauvignon z vinařství Jiří Uherek. Pokud si správně pamatuji, Cabernet prošel ročním zráním ve dvou a tříletých sudech typu Barrique. Díky záměrnému použití starších sudů si udržel ovocný projev černého rybízu se závěrem hořké čokolády. Navzdory své plnosti a vysokému extraktu působí velmi pitelně. Pokud jsem něco popletl, Rodan to určitě uvede na pravou míru.

Takže si půjčuji Rodanův titulek ze začátku minulého týdne a konstatuji, že i já „tentokrát hlasuji pro Cabernet“. Nemyslím to tak, že ze tří vypitých lahví bylo to nejlepší. Nechci porovnávat neporovnatelné, chci jen říci, že tento Cabernet byl skutečně povedený a opět mě přesvědčil, že na Moravě se dá udělat skvělé víno. Opět mě to přesvědčilo k tomu, že se na Podluží, tudíž do Nového i Starého Poddvorova, Dolních Bojanovic, Josefova či Nechor, prostě musím brzo vypravit.

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat