Pravidelní čtenáři

pátek 2. října 2020

Vína z Rhony

Vínům z Rhony jsme se v našich textech zatím moc nevěnovali, proto jsem s radostí přijal pozvánku na degustaci vín z údolí Rhony, kterou pořádala společnost Advivum. Tedy přesněji řečeno, jednalo se o sérii degustací se zaměřením na tuto oblast vždy s určitým tématem. Ta včerejší si kladla za cíl porovnání dvou odrůd typických pro tuto oblast. Bílé zastupovala odrůda jak jinak než Viognier, červené Syrah. Znalým oblasti hned naskakuje, že to jsou odrůdy typické pro severní Rhonu, ale nejen sever byl zastoupen na včerejší degustaci.

Nejdříve mi ale dovolte rychlou exkurzi po Rhoně těm, kdo se s těmito víny ještě nesetkali, ostatní si mohou osvěžit paměť. Od města Vienne po Valence se oblast nazývá severní Rhona, dále na jih až po departement Bouches-du-Rhone jižní Rhona. Sever a jih pak nesou společné označení Cotes-du-Rhone. Co se týče hierarchie vín, nejníže stojí Vin de table, stolní vína, jen o jednu příčku výše Vin de pays, tedy zemská vína. Na rozdíl od těch stolních je už nepřípustná chaptalizace neboli doslazování moštu a hrozny musí vykazovat původ uvedený na vinětě. Apelační vína, tedy viněty s nápisem Appelation d’Origine Controlée se už odlišují maximálním povoleným hektarovým výnosem, původem hroznů i odrůdovou skladbou. Nejvýše stojí lokální apelace. Nemají v názvu žádný odkaz na Cotes du Rhone a jsou uvedena jen jména obcí. Ze severní Rhony jsou to např. Cote Roti, Hermitage, z jižní Rhony Gigondas, Vacqueras či Chateauneuf du Pape.

Hlavní odrůdou severní Rhony je Syrah a díky testům DNA je dnes jasné, že se narodila právě tady. K životu ji probudili Australané, kteří s ní začali slavit úspěchy pod jménem Shiraz. To Francouze přinutilo, aby se rozpomenuli na její kvality a dnes se Syrah těší opět zasloužené pozornosti. V bílých vínech dominuje odrůda Viognier. Její vína jsou plná a mají jen velmi lehkou kyselinku s aroma meruněk, manga, medu, hlohu, kdoule či perníku.

Na jižní Rhoně tvoří 70 % osázené plochy odrůdy Grenache, Mourverde a Syrah. Bílá vína musejí z 80 % tvořit odrůdy odrůd Grenache blanc, Clairette, Marsanne, Rousanne, Bourboulenc a Viognier. A ještě jedna zásadní věc a odlišnost. Na rozdíl od Bordeaux, kde se zcelování různých odrůd provádí až po ukončení bouřlivého kvašení anebo ještě nějaký čas po něm, na jižní Rhoně používá mnoho vinařů tradiční technologie společného kvašení.

Pojďme se tedy podívat na vína, která jsme mohli ochutnat a porovnat. Začátek byl pojat jako slepá degustace dvou vzorků odrůdy Viognier. Znali jsme všechny informace o víně, vinaři, ročníku a bohužel i o ceně, jen jsme nevěděli, které víno se skrývá pod písmenem A a které je B. U mě vyhrálo na celé čáře víno A, což bylo Condrieu DePoncis 2018, Francois Villard. Barva zářivá, lehce nazlátlá. Ve vůni cítím závan citrusů, tóny broskví a meruněk. Chuť je svěží, jemná a krásně zakulacená. Degustační poznámky obsahují nejvyšší hodnocení, ovšem odpovídá tomu i cena. 1 700 Kč po degustační slevě je hodně, ale pokud by se jednalo o mimořádnou příležitost, proč ne.

 


Vinařství Laurent Miquel nabídlo Viognier Verité 2013 a červené Faugeres Kinsale 2017. Obě vína byla dobře pitelná, červené bez sudu, pouze v nerezu. Vinařství nicméně není z oblasti Rhony, ale ze sousedního Languedoc-Roussilon, proto mě překvapilo zařazení těchto vín na degustační seznam.

Odrůdu Syrah skutečně z Rhony, a to ze severní, důstojně zastoupily dva vzorky. Crozes-Hermitage 2016 Mangum, Alain Graillot a Cornas Jouvet 2015, Francois Villard. Poslední zmíněné víno i vinař jasně ukázalo, že Francois je nesmírně talentovaný vinař. Ve vůni je tmavé ovoce, možná stopy černého rybízu, koření a lékořice. V chuti je patrná mineralita a svěžest. Víno má pevné tělo, vynikající kombinaci taninu a kyseliny.

 



Na závěr se podával dezert, který představil opět Francois Villard. Quintessence 2010 je 100 % Viognier z velmi vyzrálých hroznů. Zbytkový cukr je 40g/l, přitom alkohol je 14,5 %. Krásně vyrovnané sladké víno, ke kterému by se hodil modrý sýr nebo husí játra, zrovna jako Sauternes z Bordeaux.

Oblast Rhony je velice zajímavá, tímto úvodem doufám otevírám dveře dál do světa vín z Rhony. Těším se, že se s Rodanem vrhneme objevovat další apelace a snad co nejdříve vyjde nový příspěvek. Třeba odtajníme někomu možná známou zkratku GSM, tolik typickou pro cuvée jižní Rhony. Těším se na to.

Jarda


Žádné komentáře:

Okomentovat