Pravidelní čtenáři

sobota 3. října 2020

Supertoskánci z Bolgheri

K vínům v jihozápadním Toskánsku v oblasti nazývané Maremma mne přivedl až Jarda. Jednak toto italské pobřeží, kde jižní Tyrhénské moře přechází do severního Ligurského, opěvoval ve svých textech (třeba tady), jednak mne doprovodil na několik degustací toskánských vín, kde se logicky vína z této oblasti nedala opominout (třeba tady). A když jsem pak přechutnával italská vína z francouzských odrůd (tady), bylo mi jasné, že se k Bolgheri DOC musím na blogu se svými poznámkami vrátit.

Současná apelace Bolgheri DOC leží v okolí Livorna. Její vznik nebyl vůbec jednoduchý, neboť toskánští vinaři si střeží pro výrobu svých červených vín tradiční místní odrůdy jako jsou Sangiovese nebo Nebbiolo. Když se okolo roku 1970 začala řada vinařství v této oblasti zabývat výsadbou nepůvodních odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon, do stávajících apelací tato vína přijata nebyla a vína musela být označována pouze IGT (indicazione geografica tipica), tedy jako vína vybočující ze stanovených norem pro apelační sytém. Vůbec to však neznamenalo, že se jednalo o vína horší kategorie, naopak tato vína začala dosahovat té nejvyšší kvality. Zažil se pro ně název „Supertoskánci“ a vzhledem k tomu, že mnohdy překonala i vína z místních odrůd, stala se známými mezi milovníky vína a jejich cena na trhu rychle rostla. To nakonec vedlo i k oficiálnímu uznání kvality a přidělení speciálního statusu DOC Bolgheri.

Oblast této apelace je pro pěstování vinné révy ideální, speciálně vyhovuje právě zmíněným mezinárodním odrůdám. Na východní straně vede rovnoběžně s pláží řetězec kopců, které je chrání i ze severu před chladnými větry a zimními mrazy. Poloha u moře přispívá k pomalému a pravidelnému dozrávání všech kvalitativních složek hroznů, cukrů, polyfenolů a vůní a pomáhají udržovat potřebnou kyselost hroznů. Vinice se rozkládají na půdách s kulatými oblázky, pod nimi lze nalézt písky, vápence a jíly, na východě i půdy sopečného původu. Tím se jednotlivé polohy i zásadně odlišují, obecně se dá říci, že tu existují tři různé oblasti s různým půdním složením, a to kopce, střední oblast a oblast blízko moře.

Vlastní apelace se člení na tři úrovně. První z nich je DOC Bolgheri, s poměrnou volností používaných odrůd, přičemž mohou být vína vyráběna až ze sta procent z Cabernet Sauvignon, Merlot či Cabernet Franc, zastoupení ostatních odrůd je již regulováno. Může být dosahováno i nejvyššího stanoveného hektarového výnosu hroznů ze všech třech úrovní. Víno musí rok zrát před vypuštěním do prodeje.

Druhá úroveň je nazývána DOC Bolgheri Superiore. Odrůdové složení je obdobné, rozdíl je v nižším hektarovém výnosu a povinnému dvouletému zrání vína před uvolněním do prodeje. Výrazně se pak liší až třetí úroveň DOC Bolgheri Sassicaia (od sasso, což v italštině znamená skála), kde je stanoven povinně osmdesáti procentní podíl Cabernet Sauvignonu. Víno musí zrát nejméně dva roky, z toho nejméně osmnáct měsíců v 225 litrových barikových sudech.



A teď konečně k ochutnaným vínům. První z nich jsem pil na degustaci toskánských vín. Supertoskánec tam byl jen jeden, ale vlétl mezi vzorky jako blesk a u mne vyhrál na celé čáře… Ochutnávané Bolgheri Rosso Superiore "Castello di Bolgheri" DOC 2016 ze stejnojmenného vinařství bylo dobře strukturované víno tří odrůd, Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc. Velmi tmavá barva, aroma a chuť po černém rybízu, ostružinách nebo borůvkách, dále sladké koření, lékořice s trochou pepře. Co se mi líbilo, tak harmonicky vyzrálé taniny, vyvážené tóny barikových sudů, víno s dlouhou dochutí… Víno, byť s vysokým alkoholem, bylo svůdně pitelné po celý večer.

O měsíc později jsem dostal do sklenky dalšího supertoskánce, a to z vinařství Donna Olimpia 1898 Cabernet "Campo alla Giostra", Bolgheri DOC 2015. V rámci ochutnávaných vzorků jsem už nebyl tak nadšený, preferoval jsem ten večer spíše vína, kde dominovala odrůda Merlot. Zde se jednalo o víno výhradně z odrůdy Cabernet Sauvignon s intenzivní rubínově červenou až fialovou barvou. Ve vůni a chuti jsem zaznamenal jednak ovocné tóny, ale v celkovém dojmu zabalené do bylinného projevu. Každopádně mi neladila ani svíravost projevu dubových sudů, asi by mne to odradilo takovémuto vínu podlehnout.

Toskánsko si do budoucna určitě zaslouží mou trvalou pozornost, ale po zážitcích z poslední doby budu vína pečlivě vybírat. Bolgheri DOC bude jistě jedním z tipů, ale ne jediným…

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat