Pravidelní čtenáři

pondělí 12. října 2020

Roter Muskateller a pár dalších rakouských vín

Těsně před létem jsem tu zveřejnil text o ochutnávce rakouských vín, kterou pro nás ve Starém Poddvorově připravil Mirek, který v Rakousku již několik let žije a pracuje. Byl zejména o jednom zajímavém vinařství Grafinger z Kremstalu (tady). Pokud se vám toto vyprávění líbilo, tak se jistě nebudete zlobit, když opráším své poznámky a vzpomínku na ochutnávku rakouských vín dokončím. 

Jak začít? Nebudu se už vracet k vínům z vinařství Grafinger, popíšu své dojmy z ochutnání zbývajících vín. První víno, které již nemám spojené z Kremstalem, je zajímavá odrůda pro výrobu bílého vína Roter Muskateller. Doposud jsem na víno z této odrůdy ještě nikdy nenarazil, právě proto mě ho lákalo ochutnat. Jediné, co jsem se posléze o něm dočetl, bylo, že je jednou z nejstarších odrůd na světě a jednou z nejvzácnějších odrůd v Rakousku. 

Uvádí se, že červený Muškát vznikl mutací odrůdy Muškát žlutý v oblasti Středního východu, někde mezi Mezopotámií, Ománem a Indií. Roter Muscatteler byl pravidelně zmiňován už od středověku a patří k hlavní skupině římských odrůd pro pěstování vína. Byl považován za nejlepší z muškátových odrůd s příjemnou chutí muškátového oříšku. Roter Muskateller má narůžovělé bobule, z nichž se macerováním získává narůžovělý mošt, přičemž se však růžové barvivo postupně naváže na kvasinky a výsledné víno zůstane bílé.


Ochutnávané víno bylo z vinařství Hauser-Anno1555 hospodařícího v okolí vinařského města Poysdorf v Dolnorakouském vinařském regionu. Lehké suché aromatické víno z ročníku 2018, s muškátovou vůní a nasládlým extraktem v chuti přecházejícím do dlouhého příjemného závěru. Líbí se mi označení, se kterým ho na cestu za milovníky vína posílá vinařství: „Víno pro pobavení a chtíč …“

Jako další víno na ochutnávce bylo víno z klasické odrůdy Sauvignon blanc. I tentokrát Mirek při výběru vína zůstal v Dolnorakouském vinařském regionu, ale z Kremstalu se posunul po toku Dunaje k Vídni, do oblasti Thermenregion, kde sídlí vinařství Haralda Zierera. Už jste někdy narazili na vína téměř z předměstí Vídně? 

Za produkcí a prodejem vína z vinařství Zierer stojí dva mladí sourozenci Harald a Klaudie Ziererovi. Harald odpovídá za vinařství, vinice a vinifikaci v Gumpoldskirchenu, zatímco Klaudia provozuje vinárnu v Badenu, kde se vína prodávají. Počátek vinařství se datuje do roku 1998, odkdy se orientují na mezinárodní styl výroby vína. Kromě klasické výroby bílých vín v nerezových nádržích se pustili rovněž do produkce červených vín s využitím barikových sudů, a to s využitím odrůd, které nebyly pro tento region zcela typické, jako jsou Merlot, Pinot Noir a Syrah.

My jsme ten večer ochutnali Sauvignon blanc z ročníku 2018. Nebýt srozuměný, že koštuji rakouská vína, ani bych ho na víno od Vídně netipoval. Ale potěšilo, bylo suché, silné, svěží příjemný buket, typická odrůdová ovocná chuť a harmonická kyselinka. Dokážu si představit, že bych se s takovými víny po večerech dokázal těšit.

Doposud jsem tu vzpomínal pouze na samá bílá vína. Degustaci však Mirek zakončil červenou tečkou. Nabídnul nám červené cuvée Oton One od Otmara Amona z Kremsu, ročník 2013. Jde o typické butikové vinařství vyrábějící vína z nakupovaných hroznů z různých oblastí Rakouska. Oton One bylo povedené cuvée dvou odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot. Možná nedosahovalo úrovně obvyklé pro Bordeaux, ale pilo se příjemně. Ve vůni černý rybíz, lesní plody, hořká čokoláda a vanilka díky třicetiměsíčnímu ležení v barikových sudech. Je patrné, že se všude ve světě pokoušejí dělat velká vína…

Byla to povedená degustace. Od přítele Mirka jsem k prezentovaným vínům zaslechl řadu informací, mnohé z nich jsem slyšel poprvé. Dokonale mě nalákal, abych v ochutnávání rakouských vín pokračoval. Až se to tu zklidní, seberu se a do Rakouska za Mirkem a dobrými víny určitě vyrazím.

Rodan


Žádné komentáře:

Okomentovat