Pravidelní čtenáři

úterý 30. června 2020

Grafinger z Kremstalu

Vypadá to téměř neuvěřitelně, vyrazili jsme na otevřené sklepy do Nového Poddvorova, abychom tam první večer po příjezdu absolvovali degustaci devíti rakouských vín. Pokud se někdo diví, zase tak nemožné to není, jen poslouchejte. Mám přítele Evžena, se kterým jsem toho už při víně v Novém Poddvorově mnohé zažil, nemohli jsme zde proto letos chybět ani v této mimořádné situaci, jak jinak než s cílem podpořit své oblíbené vinaře. Tentokrát Evžena kvůli omezení cestování nemohla doprovázet jeho milá Janie z daleké Anglie, tak k nám do party kromě své sestřenice s manželem pozval také sestru Dášu s přítelem Mirkem. Stále nejasno? Tak teď to hlavní. Mirek žije a pracuje v Rakousku, navíc má rád víno. Má ho rád natolik, že se rozhodl nás do světa svých oblíbených rakouských vín přizvat…
Kromě jednoho červeného vína na závěr degustace jsme koštovali samá bílá vína. Převážně jsme měli možnost ochutnat vína z Dolnorakouského vinařského regionu, zejména z oblasti Kremstal. Po jednom vzorku však přivezl i jednu klasickou odrůdu z oblasti Thermenregion, nacházejícího se pouhých dvacet kilometrů od Vídně, a jednu zajímavost z Burgenlandu.
Čím je zajímavá právě oblast Kremstal? Rozprostírá se podél řeky Krems, která se vlévá nad stejnojmenným městem do Dunaje. Pokud jste již někdy dříve putovali za rakouskými víny, budete určitě znát navazující oblast Wachau, pokud pokračujete právě podél řeky Dunaj. Údolí Kremže si zakládá při pěstování vinné révy na kvalitních půdách tvořených hlavně pískovcovými sedimenty, kde vznikají spíše lehčí vína s výraznými ovocnými až květinovými tóny v buketu a jemnější kyselinou, a dále pak na půdách s nejrůznějšími částicemi na bázi slídy a jílu, odkud se dají očekávat spíše těžší vína s výraznější mineralitou, komplexností a zemitou kyselinou. Kremstal je regionem bílých vín, s převahou pěstování odrůd Grüner Veltliner, Riesling nebo Roter Veltliner. Z modrých odrůd se pěstuje především Zweigelt.
Všechna ochutnávaná bílá vína z Kremstalu pocházela z vinařství Markuse a Manuely Grafinger se sídlem v Prielu poblíž Senftenbergu, severovýchodně od Kremsu. Ve své produkci se zaměřují na pěstování typických místních odrůd tradičním a k přírodě ohleduplným způsobem. Při výrobě využívají řadu moderních přístupů, zachovávajících tak odrůdovost vín pocházejících z unikátního prostředí. Vína vinařství lahvuje a prodává ve vlastním Heurigenu. Líbí se mi jejich marketing založený na heslu „Víno na doma“. Proč nestrávit konec dne s jednou či dvěma lahvemi vína? Když už, tak právě od Grafingera…
Mohl bych se teď pustit do dolování matných vzpomínek na jednotlivé vzorky vín, ale myslím, že bude mnohem zajímavější, když se na to optám Mirka. Celou degustaci vedl a dokázal o vínech zajímavě povídat. Mirku, prozraď, jak ses k vínům z vinařství Grafinger vůbec dostal?
M: Rád poznávám něco nového a naštěstí bydlím v okrese Krems Land, který je pro milovníky vína zajímavý, ale i mnohotvárný. Kromě zmíněné oblasti Wachau a Kremstal, je zde na dosah další pěkná oblast Kamptal s městečkem s největší rozlohou vinic v Rakousku Langenlois a pár kilometrů odtud již i oblast Traisental a z Moravy asi nejbližší vinná oblast Weinviertel, která navazuje na mikulovskou a znojemskou oblast. V Rakousku je odedávna rozšířená kultura tzv. Heurigenů – tzn. statků vinařů, kde podle celoročního rozpisu vždy funguje podávání vín daného vinaře a rovněž občerstvení, které se k vínu hodí. Po práci a k odpočinku si může každý zajít na dobré a i cenově přijatelné víno, což místní i přespolní hojně využívají. Další výhodou je, že v Rakousku se může při rozumné konzumaci jezdit na víno autem, pokud je u Heurigenu dostatek aut, tak je to znakem, že vinař má příjemná vína i spoustu dobrot. Na pana Grafingera jsem však narazil i na doporučení sousedů. Navíc mne zaujalo, že si u svého vinařství uprostřed vinic vybudoval opravdu pěkné zázemí včetně prodeje i nezbytného ubytování. Není to sice tradiční sklepní Heurigen, ale vývoj se asi ani zde nedá zastavit.
Na úvod jsi nám nabídl lehké cuvée Grafi 2019. Bylo krásně pitelné, co nám o něm můžeš prozradit?
M: Je to lehké víno na úvod nebo také k letní degustaci – Cuvée 11,5% s ovocnými tóny, lehké, složené z odrůd Veltlín zelený, Veltlín červený a Müller Thurgau.

Následoval pomyslný souboj dvou veltlínů. Jednak to byl Grüner Veltliner vom Urgenstein a poté, co jsme se nechali nalákat i do jiných oblastí Rakouska, následoval návrat zpět do Kremstalu na víno od Grafingera, a to Grüner Veltliner Alte rebe. Čím Tě oba Veltlíny oslovily?
M: Vždy se snažím ochutnat u vinaře více vzorků, pokud je člověk autem tak skutečně jen degustovat, to dobré si zakoupit v bedničce na doma nebo pro přátele. Takže jsem v rámci této strategie zvolil i vína od vinaře doporučená a obodovaná v rámci vinného a gurmánského magazínu Falstaff 89 resp. 90 body. Obě vína byla z této kategorie s obsahem alkoholu 12,5%, 2019, suchá, jen se lišila chutí a vinicí, kde byla vypěstována - Urgestein na starém vulkanickém podloží, Alte Rebe – vinice starší révy.
Následovaly vzorky Riesling vom Urgenstein 2018 a Gelber Muskateller 2019. Myslím, že první víno oslovilo přítomné chlapy, druhé pak dámy. Které z těchto vín je Tvým oblíbeným?
M: Ačkoliv nepatřím mezi dámy, rád si dám i dobrá mírně aromatická a voňavá vína. Muškát žlutý mi chutnal příjemně, suchý, vůně po bezu a bylinkách, 12% alkoholu. Riesling opět z tradičního podloží dané oblasti, suchý, ale s příjemným zbytkem cukru – alkohol 13%.

Jako závěrečná tečka degustace byl nabídnut vzorek Chardonnay 2018. Krásně udělaná šardonka, určitě najde své zákazníky. Jak se toto víno uplatňuje mezi ostatními víny z vyhlášených odrůd v regionu Niederösterreich?
M: Kremstal a i okolní oblasti jsou domovem především Veltlínů a následně i Ryzlinku, ale většina vinařů to doplňuje i o další odrůdy. Již jsem slyšel v rámci postupného oteplování těchto oblastí, že se budou vinaři zaměřovat i právě na podobné odrůdy. Prostě na Veltlín začíná být už moc teplo zvláště minulé roky – letos uvidíme.
Nicméně zmíněné Chardonnay bylo něčím výjimečné, a to obsahem alkoholu 15%. Právě proto bylo suché, s příjemnou ovocnou vůní, navíc zlatě oceněné Dolnorakouskou zemskou soutěží. Za zmínku stojí, že i přesto vinař prodává za velmi rozumnou cenu, v přepočtu tak za 220 Kč.
Nevím, zda jsem ten večer Mirkovi za pozvání mezi rakouská vína dostatečně poděkoval. Udělal mi radost, jak víny, která jsme teď krátce popsali, tak i těmi ostatními, ke kterým bych se ještě s Mirkem v našem dalším rozhovoru rád vrátil. Tak se těšte.
Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat