Pravidelní čtenáři

středa 17. června 2020

Profesionální degustace pod lupou

V článku věnovanému putování za ryzlinky kolem světa jsem se zmínil o způsobu, jakým byla degustace vedena. V této souvislosti jsem podotknul, že by mě lákalo zažít prostředí takovýchto prestižních akcí. Být někdy u toho. Taky jsem slíbil, že se s vámi podělím o zážitky profesionálního hodnocení vín prostřednictvím jednoho účastníka Nebbiolo Prima.
Nebbiolo Prima je každoroční prezentace piemontských vín z nových ročníků. Koná se v piemontské Albě, letos již čtyřiadvacátým rokem. Je určena výhradně pro novináře s vinařskou tématikou a influencery, tedy česky důležité osoby, které pomocí svých příspěvků na sociálních sítích ovlivňují chování ostatních uživatelů. Představují se nové ročníky vín z denominací Barolo, Barbaresco a Roero, vín z jedné z nejprestižnějších odrůd pěstované v oblasti Piemonte, a to Nebbiolo.
Vína jsou prezentována ve skupinách nazývaných „flights“ setříděných podle DOCG a obcí v rámci stejného DOCG. Všechna vína jsou degustována naslepo, pět vzorků najednou. Etikety se odhalí až po skončení každého degustačního dne. Nebbiolo Prima 2020 skýtalo čtyři dny intenzivních degustací. Letos zahrnovala 303 vín z Barolo DOCG 2016, Barolo Riserva 2014, Barbaresco DOCG 2017, Barbaresco Riserva 2015, Roero DOCG 2017 a Roero Riserva 2016. Počet účastníků dosáhl čísla 49, z toho 12 z Itálie, zbytek z různých koutů světa i z České republiky.
Jak tedy vypadal jeden den takové degustace? Pojďme se podívat na itinerář. Ráno probíhalo představení aktuálního ročníku této prestižní prezentace. Zahajovací příspěvky přednášeli jednotliví předsedové konsorcií. Následovala prezentace zaměřená zejména na statistické údaje, produkce Barola, Barbaresca a Roero ve srovnání s jinými oblastmi, zejména Bordeaux. Barolo má jako vždy největší objem produkce s více než 14 miliony láhví vyrobenými v ročníku 2016. Zajímavostí je, že téměř polovina vinařství vyrobí méně než 10 000 lahví. Barbaresco je co do produkce srovnatelné s Pomerol s cca 4,5 miliony lahví ročně.
Od deseti do dvou probíhala degustace naslepo. Celkem 73 vín, 14 vzorků z Roero 2017 a 59 vzorků z Barbaresco 2017. K jednomu stolu s osmi novináři byl přidělen vždy jeden sommeliér. Zmíněný účastník zvládl 73 vzorků za hodinu a 55 minut. To je 95 sekund na jedno víno. Bez přestávky na toaletu, bez jídla, jen s asi 10 slanými tyčinkami a 1,5 litrem vody. Prozradil mi, že během ochutnávky a hodnocení vína polykal. Důvodem bylo hlavně to, že chtěl víno ochutnat v celém rozsahu až po polykání. S tím souhlasím, také to tak mám. Nejsem ale profesionál a nedokážu si představit ten objem, prý zvládl i 120 vzorků.
Od dvou do šesti probíhala odpolední otevřená ochutnávka celkem 47 vín (myšleno s odkrytými lahvemi) starších ročníků Barola, Barbaresca a Roera. 20 vín z Barolo 2006, 7 vín z Barolo Riserva 2004, 13 z Barbaresco 2007, 2 z Barbaresco Riserva 2005, 1 z Roero 2007 a 4 z Roero Riserva 2006. Tempo bylo pomalejší, protože se jednalo o ochutnávání starších ročníků s omezeným počtem láhví (dvě láhve od každého vzorku sdílí 49 novinářů) a sommeliéři nalévali každému stejnou skupinu pěti vín ve stejných intervalech, aby byla vína rovnoměrně rozdělena pro všechny účastníky.

Od půl osmé do půl jedenácté probíhala večeře. Nebudu vás dál zahlcovat tím, co bylo k večeři a s jakými víny. Takovéto dny jsou čtyři. Navíc si představte, že přiletíte z daleké Asie, jako zmíněný účastník. Časový rozdíl třeba osm hodin, to je jetlag, ze kterého se obvykle potřebujete několik dnů dostat.
Myslíte si, že se to všechno dá vydržet? Nevím, naštěstí žijeme v zeměpisných šířkách, kde máme výborné víno na dosah. Při cestě do Nového světa je ovšem třeba s únavou spojenou s přechody časových pásem počítat. S výjimkou Jižní Afriky, tam je jen hodina navíc. Jsem každopádně rád, že jsem pouhým zapáleným konzumentem vína a takovéto akce rád nechám profesionálům. Přečtu si o nich potom v časopise s vinařskou tématikou.
Jarda

Žádné komentáře:

Okomentovat