Pravidelní čtenáři

pondělí 1. června 2020

K Hřibovi pro červené

Začínal jsem ochutnávat víno v malé vinotéce U dvou draků v Kateřinské ulici, kterou svého času provozovali dva ajťáci, co propadli vínu. Jednou za dva týdny mi otevírali dvířka do světa moravských vín, tu a tam nechávali nahlédnout i do světa vín dovážených. Na pořádaných degustacích se mezi prezentovanými vinaři občas objevil z mého laického pohledu poklad, na který jsem do té doby nikde nenarazil. Natolik mne pak takový vinař zaujal, že si dnes bez něho nedokážu moravskou vinnou scénu představit.

Potkal jsem se zde prvně i s víny Stanislava Hřiby staršího z Čejkovic. To je právě vinař, kterého si po celá ta léta vážím, a má náklonnost k jeho vínům mne nepřešla. Ačkoliv jsem tehdy mohl poznat celou škálu jeho vín, od počátku mne okouzlila především vína červená. Chutnají mi dodnes, jejich zásobu si ve svých domácích zásobách neustále obnovuji. Využívám proto jakoukoliv možnost se dostat do Čejkovic, zavolat mu a stavit se v jeho vinařství.

Naposledy jsem byl u pana Hřiby loni v červnu. Stavovali jsme se u něho se ženou a dcerou, chtěl jsem jim ukázat, kde kupuji ta dobrá červená vína. Navíc jsem tušil, že už budou v lahvích vína ročníku 2018. Ve sklepě pan Hřiba nikoho neměl, tak nás pozval dál. U vchodu má sice degustační místnost a regály s prodávanými víny, ale to největší kouzlo je vždy u něho až v podzemním podlaží. Jednak nerezové tanky, jednak velké dubové, ale i menší barikové sudy.


Stáli jsme na kraji sklepa se sudy s červeným vínem a probírali spolu, co vše si budu moci koupit. Víte co? Nechcete koštnout Neronet? Měl tam stát několik lahví, jednu otevřel. Mám rád, když ochutnávám červené víno při sklepní teplotě, pokračoval. Obvykle na studená červená nejsem zvyklý, ale ovocitým moravským červeným vínům trocha podchlazení vůbec nevadí. Z tohoto Neronetu lezly jak tóny borůvek, ostružin, navíc kávy, perníku a čokolády. Vše bylo podepřeno jemnými tříslovinami. Nechával jsem ochutnávaný vzorek válet v ústech, jak se začal prohřívat, tím víc mne pokoušel k dalšímu a dalšímu napití.

Přišla dál řeč na Cabernet Moravia. Toto kabernetové víno vyšlechtěné na Slovácku šlechtitelem panem Lubomírem Glosem ze Zweigeltrebe a Cabernet Franc, kombinuje příjemné lesní ovoce s bylinnými tóny po hluchavce či paprice. Tak s tím jsem začínal v Čejkovicích já, pochlubil se pan Hřiba. Vytáhl z police za sebou další lahev a dal nám ochutnat. Víno bylo ještě zajímavější než předchozí vzorek.


Nedali byste si víno přímo ze sudu? Tak na takovou otázku nemohu odpovědět záporně. Vzal mne spolu s dcerou kousek dál a do skleničky načepoval dva vzorky. Kouzelná Frankovka. Chválím mu ji. Jen tak tiše podotknul, aby se neřeklo… Taky že získala zlatou medaili Vinum Juvenale 2018. Oceňuji typickou odrůdovou chuť, se kterou se už pomalu ani u mnohých vinařů zabývajících se touto odrůdou nesetkávám, zde navíc podepřená dubovým sudem, opravdu dobře udělané víno.

A přdám i nečekanou tečku na závěr. Vína jsem si nakoupil, ale vzhledem k tomu, že jsme tam byli procházkou a měli to do penzionu daleko, pan Hřiba nám vína ochotně odvezl až před práh našeho ubytování. Nedivte se proto, že i toto je jeden z důvodů, proč jsem rád za každou příležitost zastavit se ve vinařství, o víně si s tímto ochotným vinařem popovídat a pak i nakoupit. Jsem rád za jeho vína, především ta dobře udělaná červená. Jsem šťastný, když pak mohu trávit příjemné večery právě díky krásným vínům z vinařství pana Stanislava Hřiby z Čejkovic.

Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat