Pravidelní čtenáři

sobota 27. června 2020

Krásná hora na otevřených sklepech

Na dohled od Nového Poddvorova, takřka co by kamenem dohodil, se nachází Starý Poddvorov. Vinaři z obou vsí tu a tam pěstují své hrozny na stejných viničních tratích, z nichž nejznámějšími jsou Krásná hora, Remíz, Novosady, Vinohrádky nebo Přední pole. Je tedy pochopitelná rovněž jejich spolupráce v jednom vinařském spolku. To mělo vliv i na jednu zvláštnost, letošní červnové otevřené sklepy měly na rozdíl od těch předchozích totiž dovětek v Novém a Starém Poddvorově.
Přiznal jsem se zde ve svých reportech o průběhu ochutnávek, že jsem druhou část programu spočívající v přesunu z Nového do Starého Poddvorova již nezvládl. Přijde mi však líto vás o to ochudit. Tak se pokusím dohnat hodnocení oslovením Mirka, jednoho z účastníků sklepů z naší party přátel a příbuzných, který to zvládl a vinaře ve Starém Poddvorově nevynechal.
Než se ho zeptám na jeho dojmy, dovolte mi krátký úvod. Vinařství Krásná hora, za kterým stojí Marek Vybíral se svou rodinou, nese svůj název podle stejnojmenné viniční trati. Dávno již překročilo hranice regionu, je uznáváno na celé moravské vinařské scéně. Někteří z vás ho mohli před pár lety potkávat v rámci seskupení vinařů V8, nyní na něho můžete narazit na četných přehlídkách či organizovaných ochutnávkách.

Vinařství Krásná hora hospodaří na 5 ha vinic v bio režimu. Výnosy na keři se redukují maximálně na jeden kilogram, hrozny jsou sbírány ručně. Odrůdová skladba je zaměřena na tradiční francouzské odrůdy – Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir a Merlot.
Mirku rád bych se Tě zeptal, jak ses díval na to, že tentokrát se otevřely sklepy i ve Starém Poddvorově? Vyhovoval Ti přesun autokarem?
M: Musím říci, že jsem to považoval za vhodné doplnění a příjemnou změnu. Oceňuji, že se Marek Vybíral z Krásné Hory uvolil v hodinovém intervalu malokapacitní osobní dodávkou převážet milovníky vína od Obecního úřadu v Nové Poddvorově až přímo ke svému vinařství. Pochopitelně bylo možné navštívit zároveň sousedící vinařství Tomáše Bařiny. 
Bavíme se o vínech z vinařství Krásná hora. Jak Tě zaujala?
M: Vinařství Krásná Hora nabídlo do degustace 6 vzorků, z nichž jsem ochutnal především kolekci bílých vín, od Ryzlinku přes Pinot Gris až ke Cuvée Viktoria 2017, což je složeno z Chardonay, Pinot Blanc a Pinot Gris. Vína potvrdila, že i v moravských podmínkách se dají vyrobit pěkná suchá vína. Ve srovnání s ostatními vinařstvími byl hodně patrný rukopis tohoto vinaře, akcent na finální podobu vína pak dle mého dojmu působil, že ochutnávaná vína nebyla zas tak výrazně prvoplánově odrůdově odlišena. A kdo jste sem nedorazili, přišli jste o skvělou zelňačku. Kromě ní byl dispozici na zahřátí vzhledem k chladnému počasí i horký čaj.
V mých popisech o první části sklepů v Novém Poddvorově jsem se pokusil vždy určit to nejzajímavější víno z každého vinařství, které by nemělo uniknout pozornosti. Které z vín vinařství Krásná hora Tě nejvíce zaujalo?
M: Tady bych vyzdvihnul cuvée dvou odrůd, a to Chardonnay a Pinot Blanc. Chuťově to byla jednoznačně má osobní volba, nechám však na každém, aby si vybral. Ostatní mohou favorizovat jiná vína.
Děkuji za poutavé shrnutí. Pokud budou vinaři v tomto modelu přesouvání mezi sklepy dvou obcí pokračovat i napřesrok, pro příště si ochutnávku vín z Krásné hory už rozhodně uniknout nenechám.
Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat