Pravidelní čtenáři

čtvrtek 11. června 2020

AOC Alsace

Snažím se vydolovat ze své paměti chvíle, kdy jsem začal objevovat krásu špičkových vín. Projížděli jsme tehdy s rodinou Evropou, tu a tam zastavili u vinic, kde se to hodilo, tak jsem i navštívil sklepy vinařů, nebo si prošel vinotéky v malých městečkách Itálie, Francie či Německa. Zažíval jsem přitom spousty krásných chvil, ve kterých se život místních lidí zasazených do kouzelného prostředí, kde se prolíná historie regionu se současnou civilizací, obohacuje o kulturu vína. Oči žasnou, když pozoruji, jak se propojuje pěstování révy ve vinicích a výroba vína u lokálních vinařů s jeho konzumací v duchu poklidné siesty. Mnohokrát jsem zahlédl posedávat u sklenky vína skupinky tatíků na penzi, pro něž je pétanque středobodem světa, nebo pozoroval rodinky s malými dětmi, obětující dlouhé odpoledne potkáváním se s přáteli na předzahrádkách restaurací, kde víno zpravidla doprovází nabízené lákavé pokrmy…

Do mých vzpomínek se mi teď čím dál víc dere Alsasko, krásná část Francie, na kterou narazíte sotva přejedete hranice z Německa. Projížděli jsme to tu autem cestou z Ženevy, toužili jsme využít pár dnů volna k novým zážitkům z míst, které předcházela pověst specifického kraje, o který se od nepaměti Francouzi přetahovali s Němci. Co vás napadne na první dobrou, když řeknu Alsasko? Pro mnohé to je Štrasburk, sídlo departmentu Bas-Rhin a jedno ze sídel Evropského parlamentu. Mně se však Alsasko okamžitě spojí s Colmarem. Bylo to první město, které jsem zde navštívil, kde jsem strávil celý den, prošel jsem si překrásné centrum se spoustou pamětihodností podél vodních kanálů, a hlavně je to místo, kde jsem si koupil mé první alsaské víno. Není o nic méně významným centrem, konečně i Colmar je sídlem departmentu, v tomto případě jižního Haut-Rhin.
Území Alsaska je jednoznačně vymezeno, od Německa ho dělí řeka Rýn, na západě pak tvoří pomyslnou hranici vůči vnitrozemí Francie pohoří Vogézy. Pás hor navíc chrání alsaské vinice před větrem a deštěm, což je pro tento region příznivé, neboť je nejsevernější francouzskou vinařskou oblastí, druhou srovnatelnou, co se zeměpisné šířky týká, je již jen Champagne. Na území Alsaska jsou v rámci zavedeného systému Appellation d'Origine Contrôlée vymezeny tři apelace AOC Alsace, AOC Crémant d´Alsace a Alsace Grand Cru. V čem se vzájemně liší? Zkusme si říci to nejdůležitější.

V apelaci AOC Alsace se produkuje kolem 75 % z celkového množství alsaských vín, z toho pak něco přes 90 % jsou bílá vína. Kvalitu si hlídají tak, že pro přiznaná vína v apelaci je stanoven maximální výnos, rozdílný pro bílá, růžová a červená vína. Je povoleno pěstování pouze sedmi hlavních odrůd, z nichž s výjimkou Pinot Noir jsou všechny ostatní bílé. Jde o Sylvaner, Pinot Blanc (nazývaný i Klevner), Riesling, Muscat d´Alsace (místy se pěstuje i Ottonel), Pinot Gris (dříve nazývaný i Tokay d´Alsace) a konečně Gewurztraminer.

AOC Crémant d´Alsace je apelace charakteristická šumivým vínem vyráběným tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi. Z celkové produkce vín v Alsasku představuje něco přes 20 %. Rovněž zde je limitován maximální výnos na hektar. Apelace Alsace Grand Cru zahrnuje kolem 50 vinic s uvedeným statusem Grand Cru a až na výjimky jsou pro pěstování na nich povoleny pouze 4 odrůdy – Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris a Muscat d´Alsace. Vína z této apelace pak nepřekročí zbývajících 5 % z produkovaných alsaských vín.


Pro Alsasko jsou charakteristické štíhlé vysoké lahve nazývané flétny. Plní se většinou jednoodrůdovými víny s názvem odrůdy na etiketě, což je pro zbytek Francie netypické.  Uvádí se i přívlastky, podobně jako u nás, a to jednak „Vendanges Tardives“, což odpovídá našemu pozdnímu sběru, jednak „Sélections de Grains Noble“, obdoba výběru z hroznů. Klade se důraz na minimální koncentraci cukru v hroznech, která je rozdílná pro obě kategorie. V zájmu zachování ovocnosti vína toto neprochází malolaktickou fermentací, pokud pak víno zraje v sudu, jsou to většinou staré sudy potažené vrstvou zkamenělé kyseliny vinné.

Z našeho putování po Alsasku jsem si kromě zážitků přivezl i pár typických vín z AOC Alsace i sektů z AOC Crémant d´Alsace. V Colmaru jsem si koupil jeden ikonický Pinot Noir z Hospice de Strasbourg a v nedalekém kouzelném městečku Eguisheim jsem navštívil degustační butik vinařství Wolfberger, ochutnal pár vzorků a pár vybraných, dle mého nejlepších z nich, pak odvezl domů.  Určitě bude ještě co vyprávět…

Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat