Pravidelní čtenáři

středa 10. června 2020

Pozvání do světa chorvatských vín

Text, ve kterém se zde na Koštýřovinách představil Dingač, skvělé červené víno z poloostrova Pelješac, se setkal s velkým ohlasem. Rád bych o chorvatských vínech napsal mnohem více, ale uvědomuji si, že o nich téměř nic nevím. Zkusím tedy připravit pár otázek pro Lindu, která již řadu let tráví svůj čas přes léto v dalmátské Podgoře, a požádám ji, zda by nás do světa Chorvatských vín na skok nepozvala.
Úvodem mi dovolte malý přehled, který jsem si musel připravit, abych se vůbec dokázal na něco zeptat. Víno se pěstuje v Chorvatsku mnohem déle než na našem území, kde se historicky začátek vinařství spojuje s příchodem římských vojsk na jižní Moravu. U nich se hovoří o rozvoji vinohradnictví již v 5. století před Kristem. Ve středověku bylo sice pěstování vinné révy pod tureckou nadvládou na čas přerušeno, posléze doplatilo i na politické vlivy ať za Rakouska-Uherska, tak za socialistické Jugoslávie. Území Chorvatska se nevyhnula ani kalamita révokazu koncem 19. století.
V Chorvatsku je zaveden apelační systém, který dělí zemi na dva regiony, a to pevninský (Kontinentalna Hrvatska) a přímořský (Primorska Hrvatska), které se dále dělí na subregiony, vinogorje a distrikty, dohromady tak vymezují více než 300 definovaných oblastí, u kterých se doporučují odrůdy k pěstování. Kvalitativně se chorvatská vína třídí na Vrhunsko vino, Kvalitetno vino a Stolno vino. Odrůdou může být víno označeno, pokud obsahuje nejméně 85 % udaných hroznů. Sleduje se i množství cukru na stupnici víno suché, polosuché a sladké. Alkohol se vykazuje s přesností na jedno desetinné místo, údaj se nezaokrouhluje. A co dál? Pojďme se na to zeptat Lindy…

Vím o Tobě, že máš ráda víno. Můžeš říci, jak je to s jeho oblibou ve střední Dalmácii, kde nyní žiješ? Pijí ho místní pouze k jídlu, nebo i v rámci dobré zábavy? Neupřednostňují místní při večerním posezení spíše místní pálenku?
L: Tradičním nápojem v Choratsku je káva, u nás se říká půjdeme na jedno, na dvecki…a oni jdou na kávu, ovšem doma má každý správný muž svou „konobu“ a „své“ víno. Tedy víno, které si sám připraví většinou z kupovaných hroznů. Takže když se vrátím k dotazu, ano víno se zde pije asi podobně jako na jižní Moravě. Pálenka dle mých zkušeností z Makarské riviery nepatří mezi top nápoje.
Jak často se u vás víno pije? Jsou v oblibě vinné střiky k zahánění žízně? Dáte si sklenku každý večer? Nebo místní pijí víno spíše příležitostně?
L: V létě se pije hodně Graševina/Müller Thurgau nebo Malvazija/ kombinuje se s minerálkou Jamnica. Zpočátku mi toto přišlo barbarské, ale zjistila jsem, že v letních teplotách je tato kombinace příjemná a není tak nebezpečná, tento drink se nazývá „gemišt“.
Co nejvíce frčí tam, kde žiješ? Pijí se více vína červená nebo bílá? Suchá nebo sladší, či dokonce dezertní? Otevřete si pro potěšení dobrou lahev od vyhlášeného vinařství, nebo pijete převážně vína ze sudů místních vinařů?
L: Co se týče vinařství, tak bohužel musím říci, že mi chybí možnost, kterou máme u nás v ČR, zakoupit si i sudovku ve městě, toto zde povolené bohužel není. Pijí se lahvová vína, nejvíce stolní, která se ředí, jak už jsem uvedla, minerálkou Jamnica. Co se týče lahve pro potěšení, ano rádi si otevřeme láhev kvalitního vína, a to nejraději červená Dingač či Babič, zařazená většinou jako „kvalitetna vina“.

Vím z Tvého vyprávění, že otec Tvého partnera víno sám vyrábí. Pěstuje si sám hrozny na vinici, či je nakupuje? Z jakých odrůd jsou hrozny pro jeho vína? Jak chutná jeho víno?
L: Tchán na podzim nakoupí hrozno odrůdy Plavac a vyrábí pak víno sám ve své „konobě“, má nerezový sud. Několik dní z vinného sklepa téměř nevylézá, neustále kontroluje, jak víno pracuje. Víno je zemité, má svou specifickou chuť, nepřidává do něj cukr, tedy opravdu jen minimálně, tak je i zdravé.
Z toho, cos mi přivezla ochutnat, vím, že se v Chorvatsku produkují krásná vína. Která z těchto vín máš nejraději a proč?
L: Dávám přednost lehčím vínům, chutná mi Malvazije z Istrie, je to pravděpodobně tím, že mi připomíná moravská vína. A pak Kujundžuša, která se pěstuje i vyrábí blízko Podgory, v oblasti Imotski. Ale když si chci opravdu pochutnat otevřeme s mužem láhev Pošipu / Čara z Korčuly, nebo červené víno Dingač / vinařství Matuško z Pelješce. Konečně nesmím zapomenout na vydařené cuveé z Malvazije a Chardonnay z Istrie, které se prodává pod názvem Mala Nevina. Tyto láhve jsou všechny s označením „vrhunsko“.

Pokud bys měla tu příležitost nás všechny pozvat k vám do Podgory, na co ze světa chorvatských vín bys nás nalákala?
L: Každý, jak už jsem uvedla, dělá to své vlastní víno, tak pokud vás má pan domácí rád, můžete koštnout zemité domácí vínko. Pokud chcete poznat něco skutečně zajímavého, tak bych Vás pozvala na návštěvu vinného sklepu v oblasti Imotski, což je od nás za kopcem, kde vyrábí víno z odrůdy Kujundžuša. Pokud by to pro vás bylo stále málo, vydali bychom se spolu za vínem na ostrov Hvar. Tam, když pojedete tunelem vysekaným ve skále, budete cítit hrozny. Je to tím, že tam víno skladují. Určitě bych nevynechala ani poloostrov Pelješac a zavítala do některého z tamních sklepů.
Děkuji za zajímavé odpovědi. Budu věřit, že se nám třeba podaří něco z toho, o čem zde Linda hovořila, probádat mnohem podrobněji. Dáme ji pak určitě ve všem za pravdu. Živjeli!
Rodan

Žádné komentáře:

Okomentovat