Pravidelní čtenáři

pátek 26. června 2020

Kalifornie

Znáte film Víno roku, v originále Bottle Shock? Jedná se o film inspirovaný skutečnou událostí v roce 1976, kdy se kalifornská vína zapsala do povědomí a pomyslně ukončila nadvládu Francie. Úkolem Stevena Spurriera, kterého hraje Alan Rickman, bylo sesbírat pár vzorků zámořských vín, aby bylo spravedlnosti učiněno za dost. Nikdo nepředpokládal, že by tato vína mohla být konkurenceschopná, mezi profesionálními degustátory to bylo považováno jen za dobrý vtip. Steven ovšem záhy zjistil, že i přes rozdílné postupy jsou zdejší vína více než konkurenceschopná. Vše vrcholí velkou soutěží, kde se obě naprosto odlišné vinařské kultury střetávají. Takto nějak popisují film z roku 2008 jeho tvůrci.
Soutěž The Paris Wine Tasting of 1976, známá také jako Judgment of Paris, se uskutečnila v Paříži 24. května 1976. Organizoval ji Steven Spurrier, britský obchodník s vínem. Porotci, kteří byli převážně Francouzi, provedli dvě ochutnávky naslepo. V rámci první degustace se proti sobě postavila čtyři kalifornská Chardonnay a šest vín stejné odrůdy z Burgundska. Přes všechna očekávání ve slepé degustaci kalifornská vína dosáhla tří ze čtyř nejvyšších hodnocení. S ohledem na své obchodní zájmy totiž sám Spurrier doufal ve vítězství Francie. Značně znepokojen výsledky se odchýlil od původního plánu a výsledky hodnocení bílých vín oznámil dopředu, aby porotce motivoval k hodnocení francouzských červených.
Tento souboj byl ostatně považován za daleko prestižnější. Proti sobě stála čtyři Grand Cru vína z Bordeaux proti šesti Cabernetům z Kalifornie. I když v této kategorii nebyla americká vína tak dominantní jako v případě bílých vín, opět se jim podařilo obsadit pozici absolutního šampiona. Vítězem se stal Cabernet ze Stag’s Leap Wine Cellars a zneuctění Francouzů na jejich domácí půdě bylo dokonáno. Nic na tom nezměnil ani fakt, že domácí vína získala druhé až čtvrté místo.
Jenom dodávám, že neformální označení akce „Judgment of Paris” je narážka na řeckou mytologii, tedy událost, která je známá jako Paridův soud. Není tím myšlen žádný pařížský soud, jak jsem zaznamenal v českých překladech.
Asi vás zajímá, proč o tom mluvím. Na degustaci Kalifornských vín, které jsem se zúčastnil toto úterý, se zmíněný film, respektive v něm zachycená událost několikrát zmiňovala. O kalifornských vínech jsem toho moc nevěděl, proto jsem s účastí neváhal. Degustaci vedl Matouš Forman, který o kalifornských vínech ví snad všechno. Sám navštívil osobně desítky vinařství, s mnohými udržuje přátelské vztahy.
Svoje dojmy bych tentokrát zaměřil na vinařství, které Matouš představil. Prvním z nich bylo vinařství Cannonball, které se nachází v oblasti Sonoma. Jejich Sauvignon Blanc byl výborným začátkem degustace. Chladnější podnebí dává barvu spíše dozelena, ve vůni jsou primárně tóny melounu, broskve a grepu, chuť navazuje na vůni, víno má vyšší kyselinu a šťavnatost. Červené zastupoval Cabernet Sauvignon. Typický zástupce odrůdy s tóny třešní a černého rybízu ve vůni by mohl směle konkurovat vínům z Bordeaux.
Vinařství Mettler Family, které sídlí nedaleko Sacramenta, je v regionu stále známější, zejména od doby, kdy Adam Mettler získal v roce 2018 od Wine Enthusiast ocenění vinař roku. Ochutnávali jsme bílé Albariňo, které se pěstuje hlavně ve Španělsku. Ovocné tóny s lehkou mineralitou a příjemnou vyšší kyselinou bylo výborné. Z červených jsme ochutnali Zinfandel jako zlatý hřeb večera. Víno nasbíralo mnohá ocenění a nutno říci, že oprávněně. Po zemitých a kouřových aroma následují vůně švestky, vanilky a koření. Komplexnost chutí zahrnuje švestku, ostružinový džem a tabák. Velmi osobitý Zinfandel.

Rád bych zmínil ještě vinařství Rodney Strong, protože jejich Chardonnay bylo mým vítězem večera v kategorii bílých vín. Nejsem profesionální hodnotitel, ale pokud bych dostal tento vzorek naslepo, myslel bych si, že je to Chardonnay z Chablis. Obecně na mě udělal styl prezentace tohoto vinařství velký dojem, až se mi jednou splní můj cestovatelský plán navštívit Kalifornii, tohle místo určitě nevynechám.

Jak se říká nejlepší nakonec. Vinařství Cline Cellar mě velice potěšilo svým blendem, jak se ve státech říká, Cashmere Black. Je to směs Petite Syrah, Mourverde, Syrah a Grenache. Toto víno se pro mě stalo jasným vítězem večera. Víno s plným tělem, ve vůni jsou blumy, čokoláda, černý pepř, v chuti tmavé ovoce, vanilka a pražená káva.

Odcházel jsem s příjemným zážitkem i s poznáním, že i když je vinařská tradice a historie v této části světa poměrně mladá, a tak, jak ji známe dnes, trvá pouze několik desítek let, vinařský průmysl v USA je velmi dravý, rychle se rozmáhá a dnes Kalifornie úspěšně soupeří s nejlepšími evropskými vinaři. Pokud tedy na tato vína narazíte, určitě se jim vyplatí věnovat pozornost. A na film se podívejte taky. 
Jarda

Žádné komentáře:

Okomentovat